Foto: martinis
Mnoho ľudí má voči šalátom predsudky, teda, ak nehovoríme o parížskom, vlašskom ap. - že sa z nich vôbec nedá najesť. Nesúhlasím - nemôžem Zobraziť celý popisMnoho ľudí má voči šalátom predsudky, teda, ak nehovoríme o parížskom, vlašskom ap. - že sa z nich vôbec nedá najesť. Nesúhlasím - nemôžem generalizovať, no myslím, že tento šalát s jogurtovou zálievkou, vajíčkom, vlašskými orechmi, balkánskym syrom a špeciálnou ingredienciou - cesnakom v oleji zaistí celkom dostatočné raňajky, minimálne pre priaznivcov zeleniny :))
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
|
|
|
|
2 hrste |
|
PL (sušené paradajky, baklažán, cuketa) |
|
na posypanie |
|
|
|
Jogurtová zálievka: | |
2 PL |
|
2 PL |
|
|
|
zo 1/4 citrónu |
|
štipka |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Fígľom tohto šalátu je, že aj napriek menšiemu množstvu surovín je veľmi vyvážený a tým pádom celkom výdatný. Práve pre menšiu gramáž vrelo odporúčam použiť skutočne kvalitné suroviny - podľa možností to najlepšie, čo doma či v obchode nájdete :) Nevyžaduje dokonca ani nijakú zálievkovú alchýmiu, pretože na jemnú jogurtovú zálievku postačí vymiešať dve lyžice olivového oleja, lyžičku balzamika, šťavu zo štvrtinky citróna, štipku soli, mletého bieleho korenia a dve lyžice poriadneho jogurtu.
-
2
Na väčší tanier rozložíme poriadnu hrsť -smelo i dve - zmesi rôznych šalátových listov, pretože tie budú tvoriť základ. Výborná je kombinácia jemnejších, chrumkavejších druhov (ľadový šalát) s výraznejšími (rukola). Na ne lyžicou uložíme cesnak nakladaný v oleji. Je to skutočná dobrota - je príjemne chrumkavý, skvele chutí a šalátu dodá poriadny punc. Dá sa zohnať aj cez internet, ja som si hneď po ochutnaní na Spišských trhoch kúpil jeden a pol kilové vedierko a do šalátov ho používam veľmi rád. K dispozícii je niekoľko variant, najviac mu chutí s provensálskou zmesou byliniek, vďaka čomu fantasticky vonia a nepáchne po ňom z úst :) Ak tento cesnak nezoženiete, tak samozrejme použite inú zeleninu v oleji : marinovanú cuketu, kocky baklažánu či sušené paradajky.
- 3
Šalát prelejeme hotovou zálievkou a posypeme nasekanými, nasucho opečenými vlašskými orechmi a trochou namrveného balkánskeho syra. Nasucho opečené orechy veľmi rád používam do šalátov, dodajú im zvláštnu príchuť a sú dokonca skvelou náhradou za akúkoľvek údeninu či slaninu v šaláte, takže to ocenia vegetariáni či tí, ktorí údené mäso - tak ako ja, nemajú radi :-)
- 4
Záverom už len osolíme štvrtinky natvrdo uvareného vajíčka, doplníme nimi šalát a podávame ho s celozrnným pečivkom, výborne sa hodí špaldové ;)
- 5
Môj tip : Ako som písal, orechy používam namiesto údeniny, ale kto preferuje vôňu mäsa, môže siahnuť aj po slanine. Taktiež je možné balkánsky syr zameniť sa čerstvo nastrúhaný parmezán :)
- 6
V čom spočíva trik zaujímavej chuti, kontrastu chrumkavého a jemného a celkom slušnej výdatnosti tohto šalátu ? Vysvetlenie je prozaické - princíp je vo vyváženom výbere surovín. Aj jedno vajíčko, trocha balkánskeho syra a lyžica vlašských orechov dodajú veľmi prospešné bielkoviny a zdravé tuky, ktoré ak doplníte celozrnným pečivom, získate skutočne veľmi hodnotné jedlo. Sám by som to nepovedal, ale vajce má skutočne rado spoločnosť orechov aj syra, ale dôležité je neprekročiť tenkú hranicu a šalát príliš neprekombinovať širokým spektrom zeleniny, pretože tá výborná zálievka by v nej mohla zaniknúť. Zmes rôznych šalátov je skrátka ideálny základ :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu