Salat ako z Capri

skela - fotkaskela, 15. marca 2013
Salat ako z Capri
Foto: skela

Typicky taliansky recept. Vraj každá rodina má vlastný. Môj je trochu poslovenčený. Jedlo v talianskych farbách. Jednoduchý, rýchly, chutný. Aby som netrapila niektorých Zobraziť celý popisTypicky taliansky recept. Vraj každá rodina má vlastný. Môj je trochu poslovenčený. Jedlo v talianskych farbách. Jednoduchý, rýchly, chutný. Aby som netrapila niektorých čitateľov, dodatočne som zmenila názov :-P.

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

150-200 g tarhoňa
200 g
200 g
2 hrste




Postup

  1. 1

    Dáme variť oslolenu vodu na cestoviny. Piniove oriesky ľahko oprazime na suchej panvicu. Používam taliansku cestovinu orzo, ktorá vyzerá ako naša tarhona. Varim podľa odporúčania výrobcu.

  2. 2

    Paradajky a mozzarellu nakrajame na rovnako veľké kúsky. Bazalku, či cibulku nakrajame (ja ich striham noznicami). Talian si iste dá bazalku, pre mna je príliš výrazná, preto ju radšej nahradim cibulkou.

    Salat ako z Capri - obrázok 2
  3. 3

    Cestovinu uvarenu "al dente", teda na zahryznutie scedime, nechame trochu vychladnut, pokvapkame olivovym olejom. Pridame paradajky, mozzarellu, cibulku, osolime, okorenime, premiesame. Nakoniec pridame piniove oriesky a pokvapkame balsamicom. Salat sa dá podávať teplých alebo vychladeny.

    Salat ako z Capri - obrázok 3

Diskusia k receptu

kimlo
Ja som do Talianska chodil často, ale insalata caprese poznám vždy len s mozzarellou, paradajkami, bazalkou a olivovým olejom...ale keďže si to poslovenštila tak môže byť... :-)
2010
Mne skor ako tieto recepty co s originalom maju spolocny len nazov, vadi ze tu na tejto stranke su aj originalne-podobne-kvalitne verzie tohto receptu ale vyhladavanie je tak zle nastavene skor ze skor najde ze je sneh v Kosiciach ako by napisal ze na Vareche este aj iny salat caprese , alebo zisti ze pagace su podobne lebe maju v sebe syr.Som na viacerych strankach ale tato ma bez konkurencie najhorsi vyhladavac podobnych receptov. .Aha co je tu na Vareche aj naozajstne caprese?
 varecha.pravda.sk/recepty/salat-caprese/2218-recept.html...

 varecha.pravda.sk/recepty/insalata-caprese/5628-recept.ht...
petra69
Ked si to poslovencila, tak si mala poslovencit aj nazov... Ja osobne som vrcholne alergicka na taketo recepty...
skela
Prečo tie zurive reakcie? Veď ten recept nikomu nevnucujem. A moje poslovencenie spočíva LEN v nahradeni bazalky cibulkou, pretože bazalku jednoducho nemám rada.
gala
Znamenite jedlo na veceru. Dakujem za recept, je zaradeny v oblubenych :)
babidka
@skela , receptik sam o sebe je skvely a urcite mnohym zachuti .Aj mne .Ale ako uz sama vidis - prisudila si mu osud , aky si nezasluzi . Dat meno chronicky znameho klasickeho jedla niecomu "inemu "- aj ked velmi podobnemu - znamena automaticky ocakavat reakcie typu "toto nie je Caprese" .Je to jednoducho nestastne zvoleny nazov- a ako vidis , reakcie sa dostavili . A bude ich urcite viacej . Nemysli si vsak , ze ti ludia su proti tebe zaujati . Oni iba respektuju nepisany zakon v gastronomii- znamy nazov /meno receptu musi suhlasit s obsahom . Priklad : bryndzove halusky pozna na Slovensku kazdy ...avsak nejaky Talian si vymysli vylepsenie a prida do nich paradajky a majoranku .Podava ich pod nazvom Bryndzove halusky .Kazdy kto pozna halusky by sa samozrejme ozval ...Tvoj recept sam o sebe je vyborny , s nazvom nebude vsak kazdy suhlasit :-)
skela
babidka, vďaka za tvoje slova :-). tie reakcie ma zaskocili. Aby netrpeli ti s alergiou, preložila som názov do slovenčiny. A k haluskam - skúšala si niekedy posypat ich koprom? Je to výborne!
babidka
Vyborne @skela , som rada ze si pochopila moju dobre mienenu radu a neurazila sa :-) Ten novy nazov je vyborny .Teraz ti uz nikto nemoze vytknut nic :-))
K haluskam - ano ,s koprom som uz jedla... ale nie je to moja chut . Ale to neznamena , ze teraz nad tym budem krutit nosom ! Ked som vsak pridala pazitku , tak mi to vonalo aj chutilo . Nuz , kazdy ma svoje chute :-)
evanaaa
Šaláty síce moc nejem, ale veľmi sa mi páči taktne a citlivo podané vysvetlenie od @babidka. Ona to vie vždy podať tak, že sa nik nemôže uraziť, len poďakovať za vysvetlenie. Tak ako aj v tomto prípade. Vždy lepšie ako nejaká neomalená kritika.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia