Foto: cizmy
Tento zákusok so salajkou som raz objavil v receptoch mojej mamy. Hovorila mi, že jej veľmi chutil, recept od kamarátky si zapísala, ale Zobraziť celý popisTento zákusok so salajkou som raz objavil v receptoch mojej mamy. Hovorila mi, že jej veľmi chutil, recept od kamarátky si zapísala, ale dlho sa nepiekol. K znovubjaveniu došlo pred nejakými dvoma-tromi rokmi a odvtedy je jedným z tých zákuskov, ktoré sa počas roka jednoducho upiecť musia :) .
na 180 °C
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto spolu zmiesime. Dobre vypracované cesto následne odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny.
- 2
Vychladené cesto rozdelíme na 2 časti. Každú vyvaľkáme a pečieme na vymastenej obrátenej strane plechu pri 180 °C asi 6 až 10 minút. Cesto v rúre je potrebné sledovať, malo by byť skôr doružova. Osvedčilo sa mi vyberať ho radšej skôr. Cesto so salajkou je veľmi krehké a čím dlhšie sa bude piecť, tým viac sa bude lámať a trúsiť. Netreba zabúdať, že salajka pri pečení zapácha, takže pootvorené okno je povinnosť.
- 3
Pri príprave krému uvaríme mlieko s hladkou múkou, kukuričným škrobom a 100 gramami práškového cukru. Túto zmes necháme vychladnúť. Medzitým ako uvarená hmota chladne si vymiešame maslo alebo Heru s druhou polovicou práškového cukru. Do vyšľahaného masla s cukrom postupne pridávame uvarený krém. Môžeme dochutiť zopár kvapkami rumu. Viem, že maslo je maslo so všetkými svojimi kvalitami, ale v tomto recepte sa mi osvedčila Hera maslová príchuť, ktorá v tomto konkrétnom kréme dodáva v spojení s múkovo-maizenovým základom naozaj neodolateľnú chuť.
- 4
Na spodný plát cesta navrstvíme krém. Pritlačíme vrchný plát, zaťažíme a dáme do chladu. Cesto sa zvykne lámať, ale krém to pekne drží pokope. Výzorovo to nie je najkrajší koláč, ale čo stráca na vzhľade, to dobieha na chuti.
- 5
Koláč môžeme na záver posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou.
Tiež krémový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Za ujasnění děkuje chemik kuchař
www.lianasro.sk/tovar/99/salajka-jelenia-sol-20-g...
Tak to som rád, že som ich mohol pripomenúť.
Určite treba skúsiť, to salajkové cesto má predsa len rozdielnu chuť a vlastnosti ako iné cestá. Neviem prečo, ale mne vždy chuťovo pripomínalo Marína keksy, asi preto, že aj v nich je salajka, ako som sa teraz po "googlení" dozvedel :) .
Aj u nás, teraz ale premiérovo na sviatky. Predtým som sa bál hlavne kvôli tomu, že ten vzhľad nie je vždy taký slávnostný. Keďže však tento rok žiadne návštevy neboli.... :) Mne sa z tohto množstva vždy podaria iba tie dva pláty, asi preto, že to robím na obrátenej strane veľkého plechu. Skúšal som aj z viacerých, no našim nebol po chuti, takto krémešovejšie im chutí viac.