Krémový zákusok

Saladgar

Autor receptu: cizmy

Tento zákusok so salajkou som raz objavil v receptoch mojej mamy.* Hovorila mi, že jej veľmi chutil, recept od kamarátky si zapísala, ale dlho sa nepiekol. K znovubjaveniu došlo pred nejakými dvoma-tromi rokmi a odvtedy je jedným z tých zákuskov, ktoré sa počas roka jednoducho upiecť musia :) .

6 - 10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto spolu zmiesime. Dobre vypracované cesto následne odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny.
  2. Vychladené cesto rozdelíme na 2 časti. Každú vyvaľkáme a pečieme na vymastenej obrátenej strane plechu pri 180 °C asi 6 až 10 minút. Cesto v rúre je potrebné sledovať, malo by byť skôr doružova. Osvedčilo sa mi vyberať ho radšej skôr. Cesto so salajkou je veľmi krehké a čím dlhšie sa bude piecť, tým viac sa bude lámať a trúsiť. Netreba zabúdať, že salajka pri pečení zapácha, takže pootvorené okno je povinnosť.
  3. Pri príprave krému uvaríme mlieko s hladkou múkou, kukuričným škrobom a 100 gramami práškového cukru. Túto zmes necháme vychladnúť. Medzitým ako uvarená hmota chladne si vymiešame maslo alebo Heru s druhou polovicou práškového cukru. Do vyšľahaného masla s cukrom postupne pridávame uvarený krém. Môžeme dochutiť zopár kvapkami rumu. Viem, že maslo je maslo so všetkými svojimi kvalitami, ale v tomto recepte sa mi osvedčila Hera maslová príchuť, ktorá v tomto konkrétnom kréme dodáva v spojení s múkovo-maizenovým základom naozaj neodolateľnú chuť.
  4. Na spodný plát cesta navrstvíme krém. Pritlačíme vrchný plát, zaťažíme a dáme do chladu. Cesto sa zvykne lámať, ale krém to pekne drží pokope. Výzorovo to nie je najkrajší koláč, ale čo stráca na vzhľade, to dobieha na chuti.
  5. Koláč môžeme na záver posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou.