Krémový zákusok
Saladgar
Autor receptu: cizmy
Tento zákusok so salajkou som raz objavil v receptoch mojej mamy.* Hovorila mi, že jej veľmi chutil, recept od kamarátky si
zapísala, ale dlho sa nepiekol. K znovubjaveniu došlo pred nejakými dvoma-tromi rokmi a odvtedy je jedným z tých zákuskov,
ktoré sa počas roka jednoducho upiecť musia :) .
Postup
- Všetky suroviny na cesto spolu zmiesime. Dobre vypracované cesto následne odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny.
- Vychladené cesto rozdelíme na 2 časti. Každú vyvaľkáme a pečieme na vymastenej obrátenej strane plechu pri 180 °C asi 6 až 10 minút. Cesto v rúre je potrebné sledovať, malo by byť skôr doružova. Osvedčilo sa mi vyberať ho radšej skôr. Cesto so salajkou je veľmi krehké a čím dlhšie sa bude piecť, tým viac sa bude lámať a trúsiť. Netreba zabúdať, že salajka pri pečení zapácha, takže pootvorené okno je povinnosť.
- Pri príprave krému uvaríme mlieko s hladkou múkou, kukuričným škrobom a 100 gramami práškového cukru. Túto zmes necháme vychladnúť. Medzitým ako uvarená hmota chladne si vymiešame maslo alebo Heru s druhou polovicou práškového cukru. Do vyšľahaného masla s cukrom postupne pridávame uvarený krém. Môžeme dochutiť zopár kvapkami rumu. Viem, že maslo je maslo so všetkými svojimi kvalitami, ale v tomto recepte sa mi osvedčila Hera maslová príchuť, ktorá v tomto konkrétnom kréme dodáva v spojení s múkovo-maizenovým základom naozaj neodolateľnú chuť.
- Na spodný plát cesta navrstvíme krém. Pritlačíme vrchný plát, zaťažíme a dáme do chladu. Cesto sa zvykne lámať, ale krém to pekne drží pokope. Výzorovo to nie je najkrajší koláč, ale čo stráca na vzhľade, to dobieha na chuti.
- Koláč môžeme na záver posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou.