Foto: evusik
Mungo fazuľky mám veľmi rada ale doteraz som ich len nakličovala. Keď som objavila na internete tento recept neváhala a vyskúšala som ho.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mungo fazuľky si na hodinu namočíme do vody. Vodu zlejeme pridáme ryžu a zalejeme 400 ml vriacej vody. Osolíme a necháme na miernom ohni variť asi 30-40 minút až je ryža uvarená.
-
2
Zatiaľ si pripravíme bylinkovú soľ. Hrubozrnú morskú soľ v mažiari trochu rozotrieme pridáme sušenú petržlenovú vňať, celerovú vňať, kmín, tymián... prípadne akúkoľvek inú kombináciu. Takúto soľ si môžeme pripraviť do zásoby, v uzavretej nádobke a v suchu vydrží do jari keď už bude dostatok čerstvých, na balkóne vypestovaných byliniek :-)
-
3
Uvarenú ryžu a mungo necháme vychladnúť. Mrkvu a jablko nastrúhame na hrubo.
-
4
zmiešame spolu a pridáme med, ocot, olej, osolíme bylinkovou soľou a štipkou muškátového orieška. Šalát necháme aspoň 30 minút odležať.
-
5
Na záver: ja mám rada ryžu na akýkoľvek spôsob a tento šalát mi chutil, aj keď je možno viac vhodný na leto pretože sa podáva studený :-)
@bejgi ja rada naklíčené mungo len tak chrumkám hoci aj večer pri TV...
@danculka ja teda recept dám medzi delenú stravu-škrobový deň? len mi to musí niekto odobriť lebo ja sa v tom nevyznám...
)))
estragon..??a ja neviem..čo s ním..mám na záhrade..sem-tam utrhnem byľku a požujem..je to osobitá chuť i vôňa-nuž ako každá bylinka-neviem-kde ho pridať..mám problém-môj muž nemá-krem základných-nové koreniny a bylinky v jedlách rád..nechce sa s novou chuťou hrať..
želám dobrý deň..:-)
@radost skús naložiť vetvičky estragónu do octu, v tme, v komore nechaj odstáť a v zime môžeš používať do kyslých mliečnych polievok, omáčok, prívarkov alebo ako zálievku na šalát... ja si takýto ocot robím a estragón aj suším...
a ešte niečo z internetu - Estragon je dôležité korenie francúzskej kuchyne. Používa sa do listových šalátov, vaječných pokrmov, k syrom, k rybám, hydine, do nátierok, do šalátových zálievok, polievok a majonéz.