Ryžový šalát s mungo fazuľkami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 8. februára 2012
Ryžový šalát s mungo fazuľkami (fotorecept)
Foto: evusik

Mungo fazuľky mám veľmi rada ale doteraz som ich len nakličovala. Keď som objavila na internete tento recept neváhala a vyskúšala som ho.

10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
50 g
1 ČL
1 ks
1 ks
1 ČL
1 ČL
1 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Mungo fazuľky si na hodinu namočíme do vody. Vodu zlejeme pridáme ryžu a zalejeme 400 ml vriacej vody. Osolíme a necháme na miernom ohni variť asi 30-40 minút až je ryža uvarená.

    Ryžový šalát s mungo fazuľkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme bylinkovú soľ. Hrubozrnú morskú soľ v mažiari trochu rozotrieme pridáme sušenú petržlenovú vňať, celerovú vňať, kmín, tymián... prípadne akúkoľvek inú kombináciu. Takúto soľ si môžeme pripraviť do zásoby, v uzavretej nádobke a v suchu vydrží do jari keď už bude dostatok čerstvých, na balkóne vypestovaných byliniek :-)

    Ryžový šalát s mungo fazuľkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarenú ryžu a mungo necháme vychladnúť. Mrkvu a jablko nastrúhame na hrubo.

    Ryžový šalát s mungo fazuľkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zmiešame spolu a pridáme med, ocot, olej, osolíme bylinkovou soľou a štipkou muškátového orieška. Šalát necháme aspoň 30 minút odležať.

    Ryžový šalát s mungo fazuľkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver: ja mám rada ryžu na akýkoľvek spôsob a tento šalát mi chutil, aj keď je možno viac vhodný na leto pretože sa podáva studený :-)

    Ryžový šalát s mungo fazuľkami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

helca103
tiež som mungo fazuľu nakličovala a používala do šalátov. Určite vyskúšam aj túto verziu páči sa mi :-)
danculka
Ty si mi pomúkla recept na škroby,ja ti ďakujem zajtra mám obed,super...
mariaklara
Toto si určite urobím, ja mám hotovú bylinkovú soľ, môžem použiť aj tú, čo povieš?
bejgi
tie mungo fazuľky poznám, robím aj s mrkvou a bylinkami šalátik , dobrý recept, veľmi dobrý, ukladám a určite pripravím :)
evusik
@mariaklara jasné, že môžeš ja som si minulý rok kúpila bylinkovú soľ na jarmoku a bola výborná, veď som ju aj hneď minula...
@bejgi ja rada naklíčené mungo len tak chrumkám hoci aj večer pri TV...
@danculka ja teda recept dám medzi delenú stravu-škrobový deň? len mi to musí niekto odobriť lebo ja sa v tom nevyznám...
helca103
úspešne odskúšaný recept, veľmi chutný odporúčam robiť

evusik
@mirkamt normálne si ma zaskočila :-) to je tak dávno čo som robila tento šalát, že som aj zabudla čo som kde dala... keď robím šaláty tak si väčšinou vymýšľam, čo mám to dám... ale čo sa týka estragónu, platí jedno pravidlo, že estragón (palina dračia) sa nevarí, čiže sa pridáva až celkom na záver, je to veľmi jemné korenie a ja ho pestujem na mojej balkónovej záhradke... v tomto recepte mal byť uvedený v bode 4, ináč ja ho dávam aj do klasickej octovej zálievky na šalát...
radost
EVKA
estragon..??a ja neviem..čo s ním..mám na záhrade..sem-tam utrhnem byľku a požujem..je to osobitá chuť i vôňa-nuž ako každá bylinka-neviem-kde ho pridať..mám problém-môj muž nemá-krem základných-nové koreniny a bylinky v jedlách rád..nechce sa s novou chuťou hrať..
želám dobrý deň..:-)
evusik
estragón - podporuje trávenie a vraj znižuje krvný tlak, keďže je dosť aromatický treba ho používať opatrne a nemal by sa variť, čiže pridať na konci varenia, alebo do studených pokrmov... ale na druhej strane je veľa receptov kde sa estragón pridáva na začiatku varenia, napr. pečené mäso... tak neviem ako to vlastne je, ani som sa nikde nedočítala prečo sa vlastne nemá variť.... ja ho dávam do kyslých polievok, ale hlavne do šalátov...

@radost skús naložiť vetvičky estragónu do octu, v tme, v komore nechaj odstáť a v zime môžeš používať do kyslých mliečnych polievok, omáčok, prívarkov alebo ako zálievku na šalát... ja si takýto ocot robím a estragón aj suším...

a ešte niečo z internetu - Estragon je dôležité korenie francúzskej kuchyne. Používa sa do listových šalátov, vaječných pokrmov, k syrom, k rybám, hydine, do nátierok, do šalátových zálievok, polievok a majonéz.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia