Ryžový šalát s mungo fazuľkami (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Mungo fazuľky mám veľmi rada ale doteraz som ich len nakličovala. Keď som objavila na internete tento recept neváhala a vyskúšala som ho.

10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mungo fazuľky si na hodinu namočíme do vody. Vodu zlejeme pridáme ryžu a zalejeme 400 ml vriacej vody. Osolíme a necháme na miernom ohni variť asi 30-40 minút až je ryža uvarená.
  2. Zatiaľ si pripravíme bylinkovú soľ. Hrubozrnú morskú soľ v mažiari trochu rozotrieme pridáme sušenú petržlenovú vňať, celerovú vňať, kmín, tymián... prípadne akúkoľvek inú kombináciu. Takúto soľ si môžeme pripraviť do zásoby, v uzavretej nádobke a v suchu vydrží do jari keď už bude dostatok čerstvých, na balkóne vypestovaných byliniek :-)
  3. Uvarenú ryžu a mungo necháme vychladnúť. Mrkvu a jablko nastrúhame na hrubo.
  4. zmiešame spolu a pridáme med, ocot, olej, osolíme bylinkovou soľou a štipkou muškátového orieška. Šalát necháme aspoň 30 minút odležať.
  5. Na záver: ja mám rada ryžu na akýkoľvek spôsob a tento šalát mi chutil, aj keď je možno viac vhodný na leto pretože sa podáva studený :-)