Ryžový šalát s mungo fazuľkami (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Mungo fazuľky mám veľmi rada ale doteraz som ich len nakličovala. Keď som objavila na internete tento recept neváhala a vyskúšala som ho.
10 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Mungo fazuľky si na hodinu namočíme do vody. Vodu zlejeme pridáme ryžu a zalejeme 400 ml vriacej vody. Osolíme a necháme na miernom ohni variť asi 30-40 minút až je ryža uvarená.
- Zatiaľ si pripravíme bylinkovú soľ. Hrubozrnú morskú soľ v mažiari trochu rozotrieme pridáme sušenú petržlenovú vňať, celerovú vňať, kmín, tymián... prípadne akúkoľvek inú kombináciu. Takúto soľ si môžeme pripraviť do zásoby, v uzavretej nádobke a v suchu vydrží do jari keď už bude dostatok čerstvých, na balkóne vypestovaných byliniek :-)
- Uvarenú ryžu a mungo necháme vychladnúť. Mrkvu a jablko nastrúhame na hrubo.
- zmiešame spolu a pridáme med, ocot, olej, osolíme bylinkovou soľou a štipkou muškátového orieška. Šalát necháme aspoň 30 minút odležať.
- Na záver: ja mám rada ryžu na akýkoľvek spôsob a tento šalát mi chutil, aj keď je možno viac vhodný na leto pretože sa podáva studený :-)