Ryžový nákyp

morenajea - fotkamorenajea, 18. októbra 2010
Ryžový nákyp
Foto: morenajea

Fantastický a rokmi overený recept

30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
1 l
90 g
25 g
1 bal
3 ks
7 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ryžu umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme polovicou mlieka a trošku osolíme. Počas varenia pravidelne premiešavame a dolievame mlieko. Keď sa "vyparí" ostane kaša. Ryža musí byť tesne pred dovarením / radšej trošku tvrdkavá než aby sa nerozvarila. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť.

  2. 2

    Zapneme si rúru.

  3. 3

    Do ešte teplej kaše vmiešame maslo, žĺtky a všetok cukor. Dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pomaly vmiešame do zmesi. Nakoniec pridáme na kocky nakrájané zavárané broskyne (alebo iný kompót). Už teraz chutí fantasticky, ako mliečna ryža, a dá sa to zjesť aj neupečené :)

  4. 4

    Celú zmes vylejeme do pekáča vymazaného maslom a vysypaného strúhankou.

  5. 5

    Servírujeme poliate šťavou z broskýň.

  6. 6

    p.s. kto chce môže si spraviť aj snehovú čapicu. Nákyp je fantastický nič z neho nezostane.

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
Nepečené je ryžové flameri, môže sa dať do mištičiek apo schladení vyklopiť ako puding, poliať sirupom, šťavou, al. pokvapkať topingom. Ten zapečený mi chutí viac. Dobré je, vymiešať si žĺtky scukrom, do toho sneh, alebo ho dať len navrch zapiecť.
Akosi som na ryzovy nakyp zabudla. Vdaka za pripomenutie. Robim podobne, okrem toho pridaneho ovocia. Ja davam ovocie uz k upecenemu nakypu. Ale myslim, ze tak, ako robis ty, je ten nakyp este lepsi, stavnaty.
ja tiež dávam ovocie do neupeceneho ukladam vrstvy ryza + ovocie a na vrch orechy.posladne som mala smolu:-(((urobila som ho do tortovej formy a odobrala 2 porcie a chcela dat znova do rury a nejak sa forma otvorila a nemali sme nic!!!! a to som mala doma navstevu:)))sikovna.....
Pripomenuli ste mi jedlo ,čo sme nemali veľmi dávno, ako vyrástli deti,už mám toho veľa od vás čo musím oprášiť,ale som sa aj priučila dákujem.
Tiež taký robievam, len maslo a vajíčka miešam osobitne (no takto je to rýchlejšie-vyskúšam) a ovocie nedávam iba nakoniec sirupovú šťavu..,mám taký pocit že zajtra bude na obed :)))
Vďaka za tip :*
ja to robím tak, že si zmes rozdelím na polovicu do jednej pridám kakao so škoricou a do druhej trocha kokosu.Najprv dám do formy kokosovú zmes, medzi to ovocie a potom dám kakaovú zmes.Niekedy dám keď sa mi chce, navrch ušľahaný sneh z bielkov.Nákyp je pekný farebný a kráásne vonia...
jóóój, strašne ľúbim, ale tiež rozdelím na dve polovice, medzi ne dávam ovocie, najradšej zavárané slivky, ale aj iné, aby som mala dosť nálevu na polievanie a vrch posypem škoricou alebo grankom a sneh dávam tiež. Hrniec vždy vylížem.
a inšpirácia na niektorú z blízkych večerí je tu. :-)) tiež ho robím ako ty, len ovocie dávam medzi dve vrstvy ryže. najradšej zavárané slivky alebo broskyne - z vlastnej zásoby. ale do ryže dávam aj hrozienka a pri varení do nej pridávam pár klinčekov a paličku škorice.
@morenajea
a naviac moja prax:
ja do ryžovej hmoty-tak ako ty robím-vylejem celý egrešový 7dcl kompot,aj so šťavou..premiešam..a pečiem..takže je to na spôsob egrešového koláča=mám taký recept...
egreše zaváram vlastne len kvôli tomuto nákypu..no odkedy sme sami-synovia žijú život daleko od nás-pečiem pomenej..
takže..itak..itak še dá..:-)
Ja som aj včera rozmýšľala, že tam nalejem aj kompótovú šťavu, len som to nechcela pokaziť, keďže s ryžovým nákypom nemám veľa skúseností. @radost , keď še dá itak, tak nabudúce bude itak:-) ochutnáme...
Presne tak, ja tiež dávam trochu šťavy z kompótu do cesta. A zvyšok pekne navrch na preliatie. Osobne nemusím veľmi cukrový sneh čo tam niekto dáva zapiecť.
vcera som robila ryzovy nakyp podla tohto recpetu a kedze som nie milovnicka sladkych jedal bol skvely a dokonca bola aj dupla zjedol s ana posedenie. Dakujem za recept je jednoduchy, rychly a skvely.
A musim dodat, ze prave tuto specialitu sme jedli az v Azii a tu to veru nepoznaju.

Pridaj komentár k receptu: