Ryža z tlakáča fotorecept

bonpari - fotkabonpari, 25. februára 2011
Ryža z tlakáča (fotorecept)
Foto: bonpari

Nič extra, žiadny slávny recept, ale je to spôsob ako čo najrýchlejšie uvariť chutnú ryžu.. Ako takúto ryžu pripraviť vám ukážem na diétnom zeleninovom Zobraziť celý popisNič extra, žiadny slávny recept, ale je to spôsob ako čo najrýchlejšie uvariť chutnú ryžu.. Ako takúto ryžu pripraviť vám ukážem na diétnom zeleninovom rizote.. Najdôležitejšia surovina tu je tlakový hrniec :)

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1 šálka, studená
1
1,5 polievková lyžica
 trio , podľa chuti
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame nadrobno a podusíme na troche oleja. Ak robíme ryžu bez akejkoľvek inej suroviny, teda čistú, bielu, pridáme ju umytú k cibuli a popražíme. Potom postupujeme podľa bodu 2. Ak robíme ryžu podľa tohto receptu, pridáme trio zeleninu (hrášok, mrkva, kukurica) a nadrobno nakrájané šampiňóny. Dusíme, kým šampiňóny nezmäknú. Až potom pridáme ryžu, ktorú premiešame a zapracujeme do zmesi.

    Ryža z tlakáča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme vegetu a premiešame. Zalejeme studenou vodou a opäť premiešame. Tlakový hrniec zatvoríme, a počkáme, kým nám začne naplno "fučať". Vtedy stiahneme plyn na minimum a necháme ešte 2 minúty variť. Nakoniec plyn vypneme a hrniec odstavíme. Za cca 5 minúť otvoríme a máme hotovo! Je to rýchle a ešte sa mi nestalo, že by ryža nebola uvarená alebo že by bola prevarená.

    Ryža z tlakáča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto sa dá pripravovať ryža obyčajná, s hráškom, jednoducho na rôzne spôsoby, podľa toho, čo sa nám práve hodí ako príloha. Alebo ako táto v recepte, čo je v podstate diétne rizoto. Hlavne treba ten už niekoľkokrát spomínaný tlakový hrniec!

    Ryža z tlakáča (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

tonicka53
super, recept vyskúšam, lebo na Vianoce som dostala práve takéto tlakové hrnce /dva hrnce a jedna pokrievka/ :-) vďaka.
js9mxd
Musím vyskúšať, len tej vody sa mi zdá málo.
evusik
aj ja mám dva tlakové hrnce s jednou pokrievkou a používam len ten väčší.... ja používam tlakový hrniec cca 30 rokov ale robím v ňom len mäso a polievky.... tvoja ryža vyzerá výborne a hlavne rýchlo hotová, len ešte napíš ako je to s tou vodou, tiež sa mi zdá, že jej je málo a rada by som tvoj recept vyskúšala :-)
sovka62
Priateľka robieva ryžu vždy v tlakáči, či sa ponáhľa, alebo nie. Máva ju dobrú, tak to hádam stojí za vyskúšanie.
bodenloos
co sa da davam do tlakoveho hrnca . Naviac ak sa robi vyvar (samozrejme ze nie ten kocky) tak ten z tlakaca neprekona nic ....
Ako bonus, usetreneho kopec casu a energie.
hannah22
súhlasím, tiež používam na všetko čo sa dá uvariť .... :))
gittka
myslím,že tej vody je akurát.ja ju tiež takto robievam a je super!
hannah22
zabudla som dodať že vody sa mi zdá ozaj málo, ja mám vyskúšané na jeden hrnček ryže, 1,5 hrnčeka vody.... :))
evusik
@bodenloos ja tiež robím mäsový vývar, či už hovädzí alebo slepačí len v tlakovom hrnci a každý sa čuduje a tvrdí, že vývar musí byť zakalený keďže sa nevarí pomaly... kto to raz vyskúšal vie, že opak je pravdou... vývar je krásny číry a mäsko krásne uvarené.... preto ma zaujíma aj tento recept :-)
lidia3
Ja si neviem varenie bez tlakoveho hrnca predstaviť ,varim vtom všetko čo sa da.
viera1
Keď je to odskúšané,že ryža s vodou 1:1,nie je dôvod neveriť.
evas13
Na varenie v tlakovom hrnci nie je zapotreby veľa vody, nakoľko voda sa nevyparí ako pri klasickom dusení ryže. Stačí len toľko , aby bola ryža zaliatá, určite bude šťavnatá a mäkká.
bonpari
táááááááááááááákže, ak varíte ryžu v obyčajnom hrnci, dáva sa väčšinou na 1 šálku ryže - 1,5 šálky vody. No v tomto prípade ide o tlakový hrniec. Takže si stačí zapamätať: !koľko ryže, toľko vody! Ak chce robiť niekto ryžu na nejakú väčšiu oslavu, samozrejme dá viac aj ryže, vtedy treba pridať aj viac vody. Teda presne rovnaké množstvo. Hádam je už všetko vysvetlené. Nebojte sa to vyskúšať, ozaj to šetrí čas a je chutná.
nadia56
tak presne takto varim ryzu aj ja, mam velky a maly tlakovy hrniec s jednou pokrievkou, doniesla som si ich do kanady zo slovenska, varim tymto sposobom aj ryzu hnedu, len davam 1hrncek ryze,dva hrnceky vody, po zasycani stiahnem platnicku a varim 10 min. odstavim a este 20 min.necham zatvorenom tlakovom hrnci aby dosla, obe ryze maju vybornu chut, varenie v tlakovom hrnci je jednoducho super, pekny den vsetkym:-)
mariaklara
Tiež robím všetko, čo sa dá v tlakovom hrnci, len ryžu som neskúšala. Určite vyskúšam. Vďaka za ukážku.
zabiatko66
super, ja vždy ryžu rozvarím, alebo je tvrdá. Nikdy neodhadnem. A na posledy keď som varila ryžu tak sa mi ju podarilo aj presoliť. Tak som musela robiť zemiaky
bonpari
kto vyskusa, napiste ci sa podarila.. mne sa takto este nikdy nepokazila, ale raz to prist moze :)
babkamt
Aj ja sa snažím variť všetko v tlakovom hrnci,no ryžu som si ešte nevyskúšala.Mám hrniec na varenie ryže,no vyskúšam aj tvoj recept.
mikat
Ryža odskúšaná, výborne chutí :) Len som ju nechala o minútu dlhšie a trochu bola mäkšia. Takže treba dodržať čas podľa autorky :)
zdezda
Super recept, my ho voláme vegetariánske rizoto :-)
zvoncek
Ja sa snažím max. využívať pri varení tlakový hrniec. Ryžu , používam dlhozrnnú, najprv na oleji cibuľa do sklovita, potom ryža, trochu opražím, pridám soľ a nejaké koreniny, resp. hrášok, vody 1.5 krát ako ryže, dusím 5 min., potom odstavím z plynu a počkám, pokým vntil nespadne dolu, ryža mi nikdy neprihorela ani sa nerozvarila, hoci
za tých 37 rokov som vystriedala viac typov tlakových hrncov
astheart
Maso, guláše, luštěniny - to vařím ve své staré Kuktě (!). Je s podivem, že ještě funguje! Tu rýži zkusím, protože při tradičním způsobu se načekám..... a ještě je někdy trochu nedovařená..... Díky.
modrykamen
Stačí tak vody 1:1. JE to rýchle a dobré. Kto ryžu podáva s mäsom na prírodno, alebo grilovaným, tak tá vegeta - no môže byť, ale radšej zeleninu pridať a spolu variť s ryžou.Ku guľášom vegetu nie,lebo sa chute pomiešajú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia