Ryža z tlakáča (fotorecept)

Autor receptu: bonpari

Nič extra, žiadny slávny recept, ale je to spôsob ako čo najrýchlejšie uvariť chutnú ryžu.. Ako takúto ryžu pripraviť vám ukážem na diétnom zeleninovom rizote.. Najdôležitejšia surovina tu je tlakový hrniec :)

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno a podusíme na troche oleja. Ak robíme ryžu bez akejkoľvek inej suroviny, teda čistú, bielu, pridáme ju umytú k cibuli a popražíme. Potom postupujeme podľa bodu 2. Ak robíme ryžu podľa tohto receptu, pridáme trio zeleninu (hrášok, mrkva, kukurica) a nadrobno nakrájané šampiňóny. Dusíme, kým šampiňóny nezmäknú. Až potom pridáme ryžu, ktorú premiešame a zapracujeme do zmesi.
  2. Pridáme vegetu a premiešame. Zalejeme studenou vodou a opäť premiešame. Tlakový hrniec zatvoríme, a počkáme, kým nám začne naplno "fučať". Vtedy stiahneme plyn na minimum a necháme ešte 2 minúty variť. Nakoniec plyn vypneme a hrniec odstavíme. Za cca 5 minúť otvoríme a máme hotovo! Je to rýchle a ešte sa mi nestalo, že by ryža nebola uvarená alebo že by bola prevarená.
  3. Takto sa dá pripravovať ryža obyčajná, s hráškom, jednoducho na rôzne spôsoby, podľa toho, čo sa nám práve hodí ako príloha. Alebo ako táto v recepte, čo je v podstate diétne rizoto. Hlavne treba ten už niekoľkokrát spomínaný tlakový hrniec!