Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. mája 2016 19:02
Ďalšie recepty »
Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept)Foto: sracz

Trvalo mi trošku dlhšie, než som si navykol na chuť a vôňu koriandra. V kuchyni ho najčastejšie používam v kombinácii s fazuľou, zeleninovými polievkami, ale aj s mäsom. Dočítal som sa, že obsahuje minerály (vápnik, draslík, horčík, mangán a železo) a veľa vitamínu K a A. Je schopný odstraňovať ortuť, ktorá zo všetkých ťažkých kovov (okrem rádioaktívnych) predstavuje pre naše telo najväčšie nebezpečenstvo. Takto som ho použil na netradičnú prípravu ryže a veľmi sme sa čudovali, ako nám chutila!

2 - 3
porcie
12 - 15 min
príprava
12 - 15 min
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
1 ks menšia strúhaná
2 - 3 strúčiky pretlačené
250 - 333 ml
1 ks (šťava a kôra)
500 - 600 ml
1 KL
1 PL
1 zväzok čerstvý (cilantro)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Už pri prvom pohľade na zostavu potrebných ingrediencií je zrejmé, že to bude ľahká záležitosť.

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na ~ 2 PL slnečnicového oleja som krátko, len na prehľadno, orestoval postrúhanú cibuľu, spoločne s pretlačenými strúčikmi cesnaku,

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal ryžu a opäť krátko, maximálne 3 min, premiešané „popražil“

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    hneď nastrúhal kôru z celej limetky,

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalial kuracím vývarom (dvojnásobok objemu ryže), pridal šťavu z celej limetky, KL soli, premiešal, „korunoval“ PL masla a pod pokrievkou nechal uvariť, až sa v ryži objavili dierky.

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vtedy som do ryže vsypal pokrájané horné 2/3 kytice koriandra, zmiešal a prikryté, už pri vypnutom zdroji tepla, nechal zladiť chute a vône.

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po necelé 3 min na každej strane som v maslovo-olejovej „emulzii“ (1:1) opiekol filety lososa.

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prvá ochutnávka bola s kyslým mliekom, čoby predjedlo

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a finále s lososom na prírodno, posypaným na „broky“ pokrájanými halúzkami (bez lístkov; tie som uložil pod ryžu) čerstvej petržlenovej vňate; koliesko citróna nebolo potrebné, lebo v ryži je limetka.

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Druhá vetvička bielej orchidey je na kvety bohatšia, sľubuje ich (podľa púčikov) až osem.

    Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist