Jablkový koláč
Jablkový koláč

Rýchly koláč s jablkami a orechmi fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 13. marca 2021
Rýchly koláč s jablkami a orechmi (fotorecept)
Foto: frezia68

Jednoduchý koláč s jablkami a orechmi, ktorý som našla na YT. Do 30 minút hotový, ale pečie sa cca 40 minút a dovtedy uvaríme Zobraziť celý popisJednoduchý koláč s jablkami a orechmi, ktorý som našla na YT. Do 30 minút hotový, ale pečie sa cca 40 minút a dovtedy uvaríme obed. Recept je na bežnú múku, ja som robila bezlepkový a ak budú robiť bezlepkáči, asi by som dala o lyžičku menej múky.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

200 g (Jizerka)
1 malá ČL
2 ks
z 1/2 citróna
200 g
150 g nasekané
3 ks
hrsť
štipka
 na vymazanie formy




Postup

  1. 1

    Pripravím si potrebné...

    Rýchly koláč s jablkami a orechmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablká umyjem, očistím a nakrájam na menšie kocky, dám do misky.

    Rýchly koláč s jablkami a orechmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokvapkám šťavou z 1/2 citróna, pridám práškový cukor, premiešam a dám do chladničky na 25 minút. Do misky dám múku, nasekané orechy (veľkosť podľa stavu chrupu)...

    Rýchly koláč s jablkami a orechmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vajíčka.

    Rýchly koláč s jablkami a orechmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridám hrozienka namočené v rume alebo v čom chcete a pridám jablká z chladničky. Všetko pomaly miešam a nakoniec pridám sneh z bielkov, ktoré som šľahala so štipkou soli.

    Rýchly koláč s jablkami a orechmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes dám do tortovej formy, ktorú som vymastila maslom, uhladím a pečiem na 160 °C asi 40 minút, špajľa napovie. A pretože mi tu Varecha štrajkuje a nechce pridať obrázky, tak končím aj ja. Prestal mi server fungovať a tretíkrát sa mi nechce vracať k receptu. Je to jednoduchý, ale rýchly koláč a zišla by sa mi šľahačka. Keďže nemám, stačil aj čaj.

    Rýchly koláč s jablkami a orechmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak som sa vrátila tretíkrát a hotovo :-). Všetkým želám dobrú chuť k obedu a príjemný deň.

    Rýchly koláč s jablkami a orechmi (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, suroviny i koláč vypadá velmi chutně. Klidně i bez šlehačky bude výborný. Hezkou sobotu a ještě hezčí neděl! Díky za sdílení.
babka1953
Ďakujem,že sa už začali objavovať aj bezlepkové jedlá. Tento koláč vyzerá dobre. Asi ho vyskúšam.
frezia68
@Nephilim : Tak tento koláč si vychutnávam a ešte vyzdobený.Tomu sa vraví,že žiak predčil učiteľa.Gratulujem,šikovnica :-).
1x haji
nephilim
@frezia68 Kdeže. Ešte si ma nenaučila všetko. Koláč padol za vlasť. Dnes pečiem opäť. Dva. Jablká som vždy dávala do vody citrónovej. Aj tak často zhnedli. Teraz nie. Neviem, či je to tým cukrom.
Aby som nezabudla. Vďaka za zmienku, že 200g bežnej múky ≠ 200g bezlepkovej. Toto ma hnevá už dlhšie. Že jasné, nahraď rovnakým množstvom. Blbosť. A prečo sa potom mnohí sťažujú. Postup dodržali, výsledný produkt sklamal.

frezia68
@Nephilim : Bezlepková múka je koťuha,ak ňou nahradím normálnu , nemusí sa podariť,lebo ona má svoje pravidlá.Ty pečieš bezlepkové? Ani nevieš,ako si potešila svojim úspechom,lebo si už dávno vravím.Ak len jedného recept poteší,že sa vydaril,tak nepridávame zbytočne.Dnes som piekla chlieb a chcela som jarný motív ( to si vymýšľam )...slnko,zajko a vyšlo mi toto: pridávam pre zábavu :-). Akurát som chlieb zdeformovala :-)))).



nephilim
@frezia68 Každá múka je koťuha. Bežná i bezlepková. Lebo ani bezlepkové dvoch rôznych značiek nie sú to isté. Poučila som sa. Kde je Schär, daj Schär. Kde Jizerka, daj Jizerku. Nešpekuluj. Človek by to časom/metódou pokus-omyl vychytal. Nie som celiatik. Ale pečiem i bezlepkové. Lebo mám kolegov/priateľov/rodinu. Sesternica je ťažký prípad. Celiakia+Crohnova choroba+laktózová intolerancia. Má 53, nejde o módny úlet. Trápi sa vyše 30 rokov. Skús pre ňu niečo upiecť. Paradoxne sa mi to podarilo raz. Na prvýkrát. Múku má na recept. PDP som objednávala cez lekáreň. Terorizovala som exspolužiakov lekárov. Striktne sa držala receptu. Chutilo jej a prežila. Paradox č.II? Ja hus som si ten recept neuložila.
Že záleží na detailoch, to je trpká skúsenosť. Za bežných okolností mávam na stole v kancli misku so sladkosťami. Moje stádočko si chodí mlsnúť, keď im tečú nervy. Tresk. Kolega celiatik. Zďobol cukrík obalený akože v cukre. Ibaže v tom cukre bola primiešaná akási múčka. Nech sa cukríky nelepia. Do 10 minút sme volali záchranku.
Podľa teba pečiem rada. Máš trpezlivosť vysvetliť. Chlebík je krásny. Neznášam tie biele vatovce, obľúbené v južných šírkach. Chlieb má mať kôrku. Dostala som na Vianoce knižku. Jednej Varecháčky, Upečeno s láskou. Zatiaľ len slintám nad fotografiami. Ja sa pochválim i neúspechom. Nie som neomylná. Piekla som raz podľa @Kukulienka71

 varecha.pravda.sk/recepty/jemna-a-stavnata-netradicna-rol...


Chutila výborne. Len vzhľad. Ale to moja chyba. Recept odporúčam. Máti sa zadarila na prvýkrát ako básnička na Hviezdoslavov Kubín.
No a čo ostalo z dnes upečených koláčov. Fotopasca nižšie. Poučenie: keď ti zožerú hrozienka, nahraď brusnicami. Uber cukor. Môj skromný názor.





frezia68
@Nephilin : Dala by som Ti aj 10 srdiečok,nie len za koláč,aj za komentár.....pozrela som ten recept a roláda sa podobala mojim zajacom,no a čo? Máme zmysel pre humor a mne nevadí zábava na môj úkor. No a celiakia + Crohnova + intolerancia ...to je údel ako trest. Prečo je niekto až tak požehnaný? ? Neviem. Veľkú trpezlivosť treba s varením a podpora rodiny pomáha. Ale sú aj horšie prípady....aj Ty si si prežila a nedávno.To sú všetko životné výzvy a vraj čo ťa nezabije,to ťa posilní. No,veľmi ľahko sa zaobídem bez podobných výziev,ale keď prídu,zabojujeme. Lebo vzdávajú sa slabí a my nie sme. A máš pravdu,brusnice mám a hoci ozaj málo pečiem,hrozienka nahradia.Aj miesto sladkostí sa dajú vychutnávať. Aj cukor uberám....pekný,vydarený koláč sa Ti podaril. Pozdravujem.
nephilim
@frezia68 Ďakujem, pani učiteľka :) Aj si musím dávať pozor, čo zjem. Niekedy to radšej riešim mrkvou. Jablkom. Nutričným nápojom na predpis. Zbohom, vysmažané dubáky. Vlašský šalát s majonézou.
V nemocnici som mala jedno pravidlo. Jedného dňa zomriem. Ako všetci. Ale dnes to nebude. Spadnem. Vstanem. Idem/plazím sa ďalej.
frezia68
Všetko najlepšie a veľa zdravia p.svokre. A nech jej šikovná nevestička vždy robí radosť. Pozdravujem,nech sa Ti darí :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia