Kokosový koláč
Kokosový koláč

Rýchla šťavnatá kokosová bublanina

mojaskolapecenia - fotkamojaskolapecenia, 19. septembra 2021

Niekedy robím tortu tri dni a nemá také nadšené ohlasy ako jednoduchý koláč na plechu. No nečudujem sa, lebo málokto odolá jemnému, vláčnemu, Zobraziť celý popisNiekedy robím tortu tri dni a nemá také nadšené ohlasy ako jednoduchý koláč na plechu. No nečudujem sa, lebo málokto odolá jemnému, vláčnemu, extra šťavnatému a voňavému kokosovému koláčiku. A každému bude jedno, že vám jeho príprava ubrala tak 5 minút zo života.
Zdroj: Moja škola pečenia

15
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Cesto:
140 g
6 g
80 g
40 g mleté (alebo iné mleté orechy)
1 ks
175 g
110 g (alebo repkový)
230 g
Na vrch cesta:
čerstvé alebo zavárané (prípadne ananás)
mrazené alebo čerstvé




Postup

  1. 1

    Koláč je naozaj rýchly, len sa treba ubezpečiť, že sú všetky suroviny pred spájaním izbovej teploty. Aspoň hodinu vopred vyberte z chladničky jedno vajíčko (ak skladujete vajcia v chladničke). Mlieko buď vyberte dopredu alebo ho len jednoducho zohrejte na izbovú teplotu. Ak použijete kokosový a nie napríklad repkový olej, krátko ho zohrejte v mikrovlnke do tekutého stavu. Ak niekomu chutí topánkový koláč, môže tieto rady smelo vypustiť z hlavy. ? ??

  2. 2

    Pripravte si menšiu formu - ja som použila 25x17 cm. Ak nemáte presne tieto rozmery, len upravte neskôr čas pečenia (napríklad s o trošku väčšou formou bude vrstva cesta tenšia, takže sa upečie za kratší čas a naopak). Na klasický veľký plech dávku jednoducho zdvojnásobte. Formu vymažte maslom a obsypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie. Ja som použila ráfik a jednoducho som ho obalila pevne zospodu alobalom. Rúru si predhrejte na 170-180 °C.

  3. 3

    Do väčšej misy preosejte hladkú múku, prášok do pečiva a, ak je to potrebné, aj mleté mandle. Strúhaný kokos netreba preosievať, len ho pridajte k ostatným sypkým surovinám. Všetko spolu premiešajte metličkou tak, aby kokos, mandle aj prášok do pečiva boli v múke rovnomerne rozložené.

  4. 4

    V inej miske spojte vajíčko a cukor - len tak, aby sa žĺtok pekne spojil s bielkom, no vajce s cukrom netreba šľahať. Pridajte tekutý olej a mlieko, všetko spolu premiešajte metličkou do spojenia. Ak neboli použité suroviny izbovej teploty, kokosový olej naspäť stuhne a nespojí sa dobre s ostatnými surovinami. Ak ste použili obyčajný, aj tak bude cesto krásne spojené iba so surovinami izbovej teploty.

  5. 5

    Prilejte mokré suroviny k sypkým, premiešajte ručne lopatkou. Snažte sa nemiešať príliš agresívne a ako sme si hovorili, mixér treba odložiť pri tejto metóde miešania bokom (áno, aj tento primitívny postup miešania nazveme "metódou"). Chceme naozaj miešať len do spojenia, lebo akonáhle príde múka do kontaktu s vodou v mlieku a vo vajíčku, začne sa tvoriť lepok a priveľa lepku urobí cesto nepríjemne gumeným. Cesto má byť poriadne riedke - až tak, že budete mať pochybnosti, či ste všetko urobili správne. Vtedy si predstavte, ako vám s makrónkou v ruke (ako na profilovke) šepkám do ucha: "Neboj sa, Marienka, všetko je správne, vylej na plech a peč." Ak je vám táto predstava nepríjemná, zašepkajte si to sama - v prípade, že sa voláte Marienka.

  6. 6

    A teraz tá najkrajšia časť, moji milí. Keď ste cesto vyliali na plech, môžete sa realizovať a naukladať ovocie, aké sa vám páči. Keďže hlavné chute bublaniny sú kokos a mandle, ja vám odporúčam broskyne / marhule alebo kúsky ananásu sú tiež parádne. Ovocie môže byť konzervované alebo čerstvé (v prípade konzervy môžete trochu nechať odkvapkať šťavu z ovocia, ale kto má na to čas... len sa ubezpečte, že ukladáte ovocie bez šťavy, keďže cesto je mokré už dosť :D). Táto bublanina NIE JE ONO bez kyslejšieho bobuľovitého ovocia ? Ja používam mrazenú lesnú zmes - netreba rozmrazovať, aby sa z ovocia neuvoľnilo priveľa šťavy. Samozrejme, môžete použiť aj čerstvé. Takéto ovocie dodá koláčiku krásnu kyslastosť a skvelo vyváži sladkosť zákusku. Aby v tom neboli zmätky, ja naukladám ananás / broskyne / marhule PLUS lesnú zmes a na záver posypem cesto mandľovými lupienkami.

  7. 7

    Bublaninu ihneď pečte v predhriatej rúre na 170-180 °C aspoň 40-50 minút. Bublanina má chytiť zlatohnedú farbu. Urobte test špáradlom: Ak bude viac-menej alebo aj celkom čisté, bublanina je hotová. Nezľaknite sa malinkých omrviniek cesta na špáradle, ak to nie je mokré a viditeľne nedopečené cesto. Bublaninu netreba piecť pridlho, aby potom nebola suchá.

    Rýchla šťavnatá kokosová bublanina - obrázok 7
  8. 8

    Ešte zopár rád a postrehov: ? Čo sa týka oleja, môžete použiť aj obyčajný repkový alebo iný neutrálny, ktorý používate pri pečení (olivový nie je najvhodnejší kvôli tomu, že chuťovo ho bude cítiť). Kokosový olej navrhujem použiť taký, ktorý aj vonia po kokose - inak tam nemá iný zmysel tento olej a koláč bude s ním zbytočne drahší. ? ? Pripraviť vláčny kokosový koláč je výzva, keďže kokos veľmi vysušuje cesto (aj krémy). Prečo mi teda môžete veriť, že táto bublanina je naozaj vláčna a šťavnatá? 1) Cesto je také riedke práve kvôli tomu, aby v ňom bolo dostatok vlahy - nech si aj kokos zoberie, čo mu treba, no nech aj nám nechá dosť tekutín pre poriadnu dávku vláčnosti v každom kúsku. Preto netreba meniť pomery surovín (každá má svoj zmysel pre dobrú štruktúru zákusku) a odporúčam dodržať presnú gramáž - mám skúsenosti, že aj pár gramov niečoho menej alebo viac vie urobiť peknú blamáž. 2) Trstinový cukor zabezpečuje väčšiu vláčnosť koláča oproti obyčajnému bielemu, no ak ho nemáte poruke, koláč bude veľmi chutný aj s bielym. Nie je náhodou ani množstvo cukru - ak ho znížite, veľmi tým ovplyvníte konečný výsledok, keďže cukor má skvelú vlastnosť viazania a udržiavania vody. Radšej urobte chutný a možno "menej zdravý" koláč , ktorý rýchlo zmizne z taniera a naozaj poteší vašich blízkych. Zákusky predsa nerobím pre seba, aby som zjedla polovicu plechu (väčšinou :D) - stačí mi kúsok, nech viem, že sa vydaril, a so zvyškom mi radi pomôžu ostatní ? Ako som písala, kyslasté ovocie pekne vyváži sladké noty koláča. Rozumiem tomu, že mnohí znižujú množstvo cukru zo zdravotných dôvodov. V takom prípade je lepšie vyhľadať si iné recepty, ktoré sú špeciálne robené pre rôzne diéty tak, aby boli naozaj chutné bez veľkých dávok cukru alebo aj s jeho úplným vynechaním ?? Verte mi, že som robila túto bublaninu aj s nižším množstvom cukru - bola suchá a nebol o ňu záujem ?‍♀️ ? 3) Mleté mandle tiež nie sú v recepte len kvôli chuti, ale aj preto, že vďaka oleju, ktorý obsahujú, pomáhajú v boji s kokosom a robia cesto vláčnym. Ak ich však nemáte poruke, môžete použiť aj iné mleté orechy. No mandle sa chuťovo výborne hodia ku kokosu a k ovociu, ktoré vám navrhujem pridať. ? 4) Už aj tak vláčny koláč skvelo dopĺňa šťavnaté ovocie. Zatiaľ mám odskúšané, že perfektne ladia broskyne + bobuľovité ovocie + mandľové lupienky alebo ananás + bobuľovité ovocie + mandľové lupienky. Ku kokosu a mandliam (hlavné chute v ceste) sa však hodia aj napríklad banány, jahody, čerešne alebo višne, takže môžete smelo tvoriť svoje dielo. ? Ak by ste sa zaujímali, čo je s koláčikom na druhý deň, je ešte vláčnejší a chute sú ešte lepšie prepojené. Ak bolo všetko správne, tretieho dňa by sa koláčik nemal dožiť.

  9. 9

    Na poslednej fotke môžete vidieť, aký smutný osud raz stihol túto bublaninu počas noci, keď som si myslela, že už majú všetci dosť a išla som spať, nič neušiac. ?

    Rýchla šťavnatá kokosová bublanina - obrázok 9
  10. 10

    Zostali vám nejaké otázky, pripomienky alebo postrehy? Budem rada, ak sa so mnou podelíte o to, čo vás trápi. Zdieľaná starosť - polovičná starosť. No zdieľaný fajný koláč - dvojnásobná radosť. Alebo toľkonásobná, koľko nedočkavých svietiacich očičiek sa vám do tej bublaniny pustí. ?❤?

Diskusia k receptu

sobon
boooze ty si ale ukecana?? ale je to mile, kolacik vyskusam, mam tada tvoje postupy?ani casopis mi netreba citat??? dobre si napiekla a stou tortou mas svätu pravdu???
haji
Vděčný receptík, mám ráda bublaniny s ovocem a když je to s kokosem, tím lépe! Kokos mám zaručený vždy, bo tukem a kokosem vymažu a vysypu formu/plech skoro na všechno. Bod 9 je k popukání, asi nějaká velká myš...
denyany
Bublanina dnes upečená. A aj keď som ju piekla dlhšie, ako bolo treba(lebo voľná nedeľa, tak treba urobiť 100 vecí, čo sa cez týždeň nestihlo), je vynikajúca. Dala som do nej mrazené višne a hrušky z kompótu- výborná kombinácia. Určite ju upečiem zas a skúsim ju nepiecť zbytočne dlho :-)