Feferónový šalát

kimlo - fotkakimlo, 25. februára 2015
Feferónový šalát
Foto: kimlo

Tento šalát je presná náhrada toho tradičného feferónového šalátu ktorý sa predával za komančov v každom bufete a lahôdkach. Kupoval sa ako pikantný Zobraziť celý popisTento šalát je presná náhrada toho tradičného feferónového šalátu ktorý sa predával za komančov v každom bufete a lahôdkach. Kupoval sa ako pikantný doplnok k vlašskému, či inému nepálivému šalátu. Ja ako milovník pálivých jedál som si ho kupoval a jedol aj samotný len tak s rožkom, jeho chuť a vôňa je nezameniteľná...recept pochádza z knihy pokrmov pre studenú kuchyňu.

8
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

200 g
100 g
100 g
300 g
100 g
100 ml
5 ml
podľa chuti
20 g
10 g




Postup

  1. 1

    Momentálnym problémom je kúpiť sterilizovaný paprikový šalát. V posledných rokoch ho vždy márne hľadám na pultoch či regáloch obchodov s potravinami a obchodných reťazcov... Preto som sa rozhodol nahradiť ho paprikovým šalátom vlastnej výroby, ktorého recept som po viacerých pokusoch mohol pokojne označiť ako ten pravý. Zaváranú kápiu tiež používam vlastnej výroby.

    Feferónový šalát - obrázok 1
  2. 2

    Recept na príparvu paprikového šalátu: Potrebujeme čerstvú zelenú papriku a cibuľu. Papriku očistíme a nakrájame na kolieska alebo pásiky, cibuľu na kolieska. Papriku povaríme 5 minút v osolenej vode, dáme striedavo s cibuľou do pohárov, zalejeme nálevom a zasterilizujeme. Do každého pohára pred tým vložíme kúsok bobkového listu, 1 guličku nového korenia, 2 guličky celého čierneho korenia a štipku horčicových semienok. Nálev: spolu prevaríme 1 liter vody, 250ml octu, 120g kryštálového cukru a 30g soli.

  3. 3

    Samotný feferónový šalát pripravíme takto: Syr eidam nakrájame na plátky a potom na maličké kocky 2-3mm a zmiešame s paprikovým šalátom, ktorý sme predtým narezali nožom na menšie kúsky, pridáme nakrájanú kápiu a feferóny. Samozrejme všetky suroviny scedíme z pôvodného nálevu. Ja feferóny nepoužívam, dávam vlastné zavárané chilli papričky Fresno alebo Santa Fe, majú hrubú mäsitú dužinu a sú mierne pálivé. Celú túto zmes ochutíme korením, soľou a cukrom. V oleji som rozmiešal worchestrovú omáčku a zalial šalát. Pridáme precedený hrášok a zamiešame. Získame asi 1kg výborného feferónového šalátu. Šalát dáme na pár hodín do chladničky, najlepší je na druhý deň.

    Feferónový šalát - obrázok 3

Diskusia k receptu

radox1
prave vcera som robil parizsky,a nic nie je lepsie k nemu ako tento salat.zial vsade v obchodoch do neho cpu tu odpornu kukuricu,ktora ten salat uplne znici.
paploska
asi pred týždňom sme neodolali a dopriali sme si feferónový z tesca, ktorý neočaril. za to ten tvoj by som s radosťou ochutnala :-) ale asi si ho budem musieť spraviť sama...
tassiedevil
kedysi dávno sme kupovali v Rybe podobný šalát ,ale bol viac červený od papriky, pravdepodobne v každom kraji ho robili rozdielne. Tento vyzerá sľubne a už nič k nemu nechýba, len tá tvoja lahodná treska...:)5*
frezia68
@kimlo :ukladám do KK a máš 5 *.Ale musím zavariť potrebné,lebo hotové nekupujem,takže realizácia na jeseň. Veď recept počká :-)
denyany
Mňa zaujal skôr ten paprikový šalát. Ten urobím určite. Ten pikantný možno. Ale vďaka za komplexný recept.
afataga
odo mna mas 200 bodov, alebo aj viac :-), tiez som si kupovala ku treske v pomere 1:1, a co taky zlepsovak, ze ten paprikovy salat nakrajat uz pri zavarani na kusky a netreba sa potom s nim prplat este raz?
jozka2
Hned som si ulozila do KK.Salaty tebou urobene mam velmi rada.Su skoro dokonale ako za sociku.5*
izabella929
@kimlo , šalátik pre silných a odvážnych..)pozerala som nedávno jeden seriál dokumentárnych filmov z Maďarska, kde radaktorka pátra po zabudnutých receptoch starých mám..jeden diel ma zaujal naviac, kde pestovateľ širokej palety feferónov všetkého druhu a farieb pestoval čípošky všade, kde sa mu len na záhrade dalo..krájal tie najštiplavejšie do 200l. suda v ktorom mal už pripravený nálev..nikdy som toľko čípošiek po kope nevidela..jeho pani piekla z nich aj tortu a všelijaké dobroty aj mäsko..bolo to všetko na pohľad krásne, ale chuť si nedokážem predstaviť...to pálenie musí byť úžasný zážitok pre tých, ktorí to milujú..máš môj obdiv..)
evita1a
Recept je vinikajúci, tiež ho podobne robím. Rozdiel je len v tom, že používam len červenú papriku. Dostal si odo mňa 5 bodov.
bembo
Ja robím podobný paprikový šalát,ale namiesto paprík pokrájam baranie rohy na kolieska asi 2 cm široké,a cibuľu na tenké kolieska. na dno 7 dcl pohára dám 2 ks bobkového listu,4 guľky nového a čierneho korenia,1KL soli,3KL kr.cukru,3 štamperlíky (0,2)octu.Nasypem bar.rohy,cibuľu a zalejem vodou,nasypem zopár horčičných semienok(nemusia byť) a pohár uzavriem.Sterilizujem v ster.hrnci 30min pri teplote 85-90st.Takto robím aj ostatnú zeleninu(mix,alebo uhorky s feferonkami).Už sa mi stalo,že kým sa na firemných grilovačkách dogrilovalo mäso, kolegovia mi zaváraniny na môj spôsob zjedli,a musel som ísť domov pre druhé.
afataga
@bembo to je super napad, nalev vyrobit rovno v pohari, to si kopirujem, ale sa mi zda dlho sterilizovat uhorky 30 min., nemas ich potom makke? Ja robim 7 min. na 100°
kecemis
Tu nie je co dodat. Len nabrat na tanier k tvojej vybornej treske.
ancicka
Ja síce feferonky nemusím,ale môjmu určite urobím.kk
dosa
.... uz len treska, super rcp 5*
medovnicek
už aj ukladám recept, ja ho mám veľmi rada k vlašskému šalátu a vďaka aj za recept na paprikový šalát
havino
ukladám, ja som ho aj samý jedla a to čo sa už teraz predáva, to nie je on, no nech som ho naposledy pred dvomi rokmi kúpila
sashan
Viackrát som skúšala doma vyrobiť feferónový šalát,ale nebolo to ono.Nevedela som prísť na to,čo tomu chýba.Teraz už viem,že je to práve ten paprikový šalát.Ďakujem za recept.
kimlo
Ďakume Vám všetkým za kometáre.
@afataga aj mňa to napadlo dať tú zeleninu už nadrobno do pohára, ale používam ten šalát aj na iné veci a tam sú vhodnejšie väčšie kusy..
@izabella929 ten 200 l súdok by som veru tiež rád videl a hlavne tú dobrotu ochutnal... :-)
@bembo zeleninu a najmä uhorky zaváram max. 5 minút pri 100°, zostanú tvrdé a chrumkavé.
salinka
A ty si kde doteraz ukrýval tento poklad? Keď ho naservírujem manželovi k tvojej treske, budem už len na rukách nosená:-))) Ďakujem za recept.
hubata
Áno @kimlo : 10 dkg vlašáku, do toho tresknúť 5 dkg ščiplavého a jednu malú kofolu!
Ako je to len dávno čo som si to takto pýtala pri pulte v bratislavskej Vitoši alebo v hociktorej Rybe na stojáka .....
Mimochodom tiež neznášam keď cpú tú kukuricu všade (aj tak nemá chuť kukurice) - od pizzy až po majonézový šalát. Tento tvoj je nádherný, nie štipľavy ale pikantný, správne ochutený. Vďaka za receptík, dávam ti päť žltých hviezd a ja si ho ukladám do KK.
bembo
Ja to sterilizujem podľa tabuľky zaváracieho hrnca (SilverCrest z Lidla).Uhorky ani ostatné zaváraniny som nemal mäkké,lebo ja som do pohára dal vodu vlažnú,takže kým sa tá voda prehriala,možno tých 30 min. nevadilo.Kým som nemal zavárací hrniec som to robil tak,že poháre som dal do veľkého hrnca,nalial horúcu vodu z vodovodu,nechal zovrieť,varič(sklokeramický-ten pomaly chladne) som po chvíli vypol a v zakrytom hrnci som zaváraniny nechal minimálne 1/2 hodinu,poháre som vybral a nechal na linke vychladnúť.
outback
super recept, už len k nemu tresku či šalát a čerstvé rožky. Radox1 mohli by Ste pridať recept na parížsky šalát už keď bol spomenutý. Viem je ich tu dosť, ale každý je iný, no nie každý je aj dobrý.ď.
danda3
Paráda, @kimlo , ďakujem za recept, určite vyskúšam, tiež sme kupovali k vlašáku, papriku mám tiež zavarenú, takže to bude 1-2-3.☺
outback
Vďaka radox1 za link na dobrý šalát vlašský aj parížsky. Práve toto som hľadal.
klukodvody
No hurá to je přesně to co potřebuji to nemá chybu a jdu dělat .Díky za recept a už jede 5 hvězdiček . Milujeme ostré .Už je v k.k.
ildinka
aj ja som ho jedávala samotný....ale už ho málo vidím....
sracz
,,, tak takéto niečo od Chilli cowboy_a, @kimlo smiem a môžem aj ja, in natura, alebo v kombinácii s iným lahodným šalátom!
ladin
Tento salat mavali v blave v rybe na kosickej alebo vo vrakuni s treskou to bola jedna basen tak 15 rokov dozadu neskutocna dobrota dnes uz len spomienky .tie dnesne v marketoch s tou vymyslenou treskou exkluziv atd. Ble
zuzanka1367
@kimlo , veľká vďaka za tento Tvoj recept, k nemu čerstvý kváskový chlieb a ja veru už nič iné nepotrebujem...teda ešte dodržať pitný režim :)


1x radost
kimlo
@Zuzanka1367 (6.3.2017 15:44)

Vďaka za koment, dobre že si mi tento recept pripomenula, už som ho dávno nerobil... a ten kváskový chlieb máš teda ukážkový... :)
1x radost
haji
@Zuzanka1367 (8.6.2017 21:01)
Kam mám přijet, nahodím navigaci a frčím, takovou oslavu si dám líbit! Jsi šikulkáá!
kimlo
@Sjuz (11.10.2017 10:19)

Ďakujem za link @Sjuz , ten vlašák robievam už roky a nedá sa s tým čo ponúkajú dnes v obchodoch porovnávať... :-)
tetuska
za starého režimu bol najlepší, keď ho doviezli čerstvý do bufetu, troška štipkal... dnes sa v obchode už jeho chuť celkom stráca... škoda
2x haji a kimlo
strucik
@Radox1 (20.1.2018 17:42)

300g eidamu tiež nie je výhra, malo by sa to volať eidamový šalát.
evita1a
To sa nedá ani opísať, tie prírodné a pravé chute bez éčok a...... Keď to vidím, tak sa mi objavuje Pavlovov reflex.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia