Foto: kimlo
Tento šalát je presná náhrada toho tradičného feferónového šalátu ktorý sa predával za komančov v každom bufete a lahôdkach. Kupoval sa ako pikantný Zobraziť celý popisTento šalát je presná náhrada toho tradičného feferónového šalátu ktorý sa predával za komančov v každom bufete a lahôdkach. Kupoval sa ako pikantný doplnok k vlašskému, či inému nepálivému šalátu. Ja ako milovník pálivých jedál som si ho kupoval a jedol aj samotný len tak s rožkom, jeho chuť a vôňa je nezameniteľná...recept pochádza z knihy pokrmov pre studenú kuchyňu.
porcií
príprava
Postup
-
1
Momentálnym problémom je kúpiť sterilizovaný paprikový šalát. V posledných rokoch ho vždy márne hľadám na pultoch či regáloch obchodov s potravinami a obchodných reťazcov... Preto som sa rozhodol nahradiť ho paprikovým šalátom vlastnej výroby, ktorého recept som po viacerých pokusoch mohol pokojne označiť ako ten pravý. Zaváranú kápiu tiež používam vlastnej výroby.
-
2
Recept na príparvu paprikového šalátu: Potrebujeme čerstvú zelenú papriku a cibuľu. Papriku očistíme a nakrájame na kolieska alebo pásiky, cibuľu na kolieska. Papriku povaríme 5 minút v osolenej vode, dáme striedavo s cibuľou do pohárov, zalejeme nálevom a zasterilizujeme. Do každého pohára pred tým vložíme kúsok bobkového listu, 1 guličku nového korenia, 2 guličky celého čierneho korenia a štipku horčicových semienok. Nálev: spolu prevaríme 1 liter vody, 250ml octu, 120g kryštálového cukru a 30g soli.
- 3
Samotný feferónový šalát pripravíme takto: Syr eidam nakrájame na plátky a potom na maličké kocky 2-3mm a zmiešame s paprikovým šalátom, ktorý sme predtým narezali nožom na menšie kúsky, pridáme nakrájanú kápiu a feferóny. Samozrejme všetky suroviny scedíme z pôvodného nálevu. Ja feferóny nepoužívam, dávam vlastné zavárané chilli papričky Fresno alebo Santa Fe, majú hrubú mäsitú dužinu a sú mierne pálivé. Celú túto zmes ochutíme korením, soľou a cukrom. V oleji som rozmiešal worchestrovú omáčku a zalial šalát. Pridáme precedený hrášok a zamiešame. Získame asi 1kg výborného feferónového šalátu. Šalát dáme na pár hodín do chladničky, najlepší je na druhý deň.
- 3
*****
@afataga aj mňa to napadlo dať tú zeleninu už nadrobno do pohára, ale používam ten šalát aj na iné veci a tam sú vhodnejšie väčšie kusy..
@izabella929 ten 200 l súdok by som veru tiež rád videl a hlavne tú dobrotu ochutnal... :-)
@bembo zeleninu a najmä uhorky zaváram max. 5 minút pri 100°, zostanú tvrdé a chrumkavé.
Ako je to len dávno čo som si to takto pýtala pri pulte v bratislavskej Vitoši alebo v hociktorej Rybe na stojáka .....
Mimochodom tiež neznášam keď cpú tú kukuricu všade (aj tak nemá chuť kukurice) - od pizzy až po majonézový šalát. Tento tvoj je nádherný, nie štipľavy ale pikantný, správne ochutený. Vďaka za receptík, dávam ti päť žltých hviezd a ja si ho ukladám do KK.
varecha.pravda.sk/diskusie/socialisticky-vlasak/6316-foru...
Vďaka za koment, dobre že si mi tento recept pripomenula, už som ho dávno nerobil... a ten kváskový chlieb máš teda ukážkový... :)
Kam mám přijet, nahodím navigaci a frčím, takovou oslavu si dám líbit! Jsi šikulkáá!
makova-panenka.cz/recepty/original-vlassky-salat-pochoutk...
Ďakujem za link @Sjuz , ten vlašák robievam už roky a nedá sa s tým čo ponúkajú dnes v obchodoch porovnávať... :-)
300g eidamu tiež nie je výhra, malo by sa to volať eidamový šalát.