Feferónový šalát

kimlo - fotkakimlo, 25. februára 2015
Feferónový šalát
Foto: kimlo

Tento šalát je presná náhrada toho tradičného feferónového šalátu ktorý sa predával za komančov v každom bufete a lahôdkach. Kupoval sa ako pikantný doplnok k vlašskému, či inému nepálivému šalátu. Ja ako milovník pálivých jedál som si ho kupoval a jedol aj samotný len tak s rožkom, jeho chuť a vôňa je nezameniteľná...recept pochádza z knihy pokrmov pre studenú kuchyňu.

8
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

200 g
100 g
100 g
300 g
100 g
100 ml
5 ml
podľa chuti
20 g
10 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Momentálnym problémom je kúpiť sterilizovaný paprikový šalát. V posledných rokoch ho vždy márne hľadám na pultoch či regáloch obchodov s potravinami a obchodných reťazcov... Preto som sa rozhodol nahradiť ho paprikovým šalátom vlastnej výroby, ktorého recept som po viacerých pokusoch mohol pokojne označiť ako ten pravý. Zaváranú kápiu tiež používam vlastnej výroby.

    Feferónový šalát - obrázok 1
  2. 2

    Recept na príparvu paprikového šalátu: Potrebujeme čerstvú zelenú papriku a cibuľu. Papriku očistíme a nakrájame na kolieska alebo pásiky, cibuľu na kolieska. Papriku povaríme 5 minút v osolenej vode, dáme striedavo s cibuľou do pohárov, zalejeme nálevom a zasterilizujeme. Do každého pohára pred tým vložíme kúsok bobkového listu, 1 guličku nového korenia, 2 guličky celého čierneho korenia a štipku horčicových semienok. Nálev: spolu prevaríme 1 liter vody, 250ml octu, 120g kryštálového cukru a 30g soli.

  3. 3

    Samotný feferónový šalát pripravíme takto: Syr eidam nakrájame na plátky a potom na maličké kocky 2-3mm a zmiešame s paprikovým šalátom, ktorý sme predtým narezali nožom na menšie kúsky, pridáme nakrájanú kápiu a feferóny. Samozrejme všetky suroviny scedíme z pôvodného nálevu. Ja feferóny nepoužívam, dávam vlastné zavárané chilli papričky Fresno alebo Santa Fe, majú hrubú mäsitú dužinu a sú mierne pálivé. Celú túto zmes ochutíme korením, soľou a cukrom. V oleji som rozmiešal worchestrovú omáčku a zalial šalát. Pridáme precedený hrášok a zamiešame. Získame asi 1kg výborného feferónového šalátu. Šalát dáme na pár hodín do chladničky, najlepší je na druhý deň.

    Feferónový šalát - obrázok 3

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
prave vcera som robil parizsky,a nic nie je lepsie k nemu ako tento salat.zial vsade v obchodoch do neho cpu tu odpornu kukuricu,ktora ten salat uplne znici.
asi pred týždňom sme neodolali a dopriali sme si feferónový z tesca, ktorý neočaril. za to ten tvoj by som s radosťou ochutnala :-) ale asi si ho budem musieť spraviť sama...
kedysi dávno sme kupovali v Rybe podobný šalát ,ale bol viac červený od papriky, pravdepodobne v každom kraji ho robili rozdielne. Tento vyzerá sľubne a už nič k nemu nechýba, len tá tvoja lahodná treska...:)5*
odo mna mas 200 bodov, alebo aj viac :-), tiez som si kupovala ku treske v pomere 1:1, a co taky zlepsovak, ze ten paprikovy salat nakrajat uz pri zavarani na kusky a netreba sa potom s nim prplat este raz?
@kimlo , šalátik pre silných a odvážnych..)pozerala som nedávno jeden seriál dokumentárnych filmov z Maďarska, kde radaktorka pátra po zabudnutých receptoch starých mám..jeden diel ma zaujal naviac, kde pestovateľ širokej palety feferónov všetkého druhu a farieb pestoval čípošky všade, kde sa mu len na záhrade dalo..krájal tie najštiplavejšie do 200l. suda v ktorom mal už pripravený nálev..nikdy som toľko čípošiek po kope nevidela..jeho pani piekla z nich aj tortu a všelijaké dobroty aj mäsko..bolo to všetko na pohľad krásne, ale chuť si nedokážem predstaviť...to pálenie musí byť úžasný zážitok pre tých, ktorí to milujú..máš môj obdiv..)
Ja robím podobný paprikový šalát,ale namiesto paprík pokrájam baranie rohy na kolieska asi 2 cm široké,a cibuľu na tenké kolieska. na dno 7 dcl pohára dám 2 ks bobkového listu,4 guľky nového a čierneho korenia,1KL soli,3KL kr.cukru,3 štamperlíky (0,2)octu.Nasypem bar.rohy,cibuľu a zalejem vodou,nasypem zopár horčičných semienok(nemusia byť) a pohár uzavriem.Sterilizujem v ster.hrnci 30min pri teplote 85-90st.Takto robím aj ostatnú zeleninu(mix,alebo uhorky s feferonkami).Už sa mi stalo,že kým sa na firemných grilovačkách dogrilovalo mäso, kolegovia mi zaváraniny na môj spôsob zjedli,a musel som ísť domov pre druhé.
@bembo to je super napad, nalev vyrobit rovno v pohari, to si kopirujem, ale sa mi zda dlho sterilizovat uhorky 30 min., nemas ich potom makke? Ja robim 7 min. na 100°
ukladám, ja som ho aj samý jedla a to čo sa už teraz predáva, to nie je on, no nech som ho naposledy pred dvomi rokmi kúpila
Viackrát som skúšala doma vyrobiť feferónový šalát,ale nebolo to ono.Nevedela som prísť na to,čo tomu chýba.Teraz už viem,že je to práve ten paprikový šalát.Ďakujem za recept.
Ďakume Vám všetkým za kometáre.
@afataga aj mňa to napadlo dať tú zeleninu už nadrobno do pohára, ale používam ten šalát aj na iné veci a tam sú vhodnejšie väčšie kusy..
@izabella929 ten 200 l súdok by som veru tiež rád videl a hlavne tú dobrotu ochutnal... :-)
@bembo zeleninu a najmä uhorky zaváram max. 5 minút pri 100°, zostanú tvrdé a chrumkavé.
A ty si kde doteraz ukrýval tento poklad? Keď ho naservírujem manželovi k tvojej treske, budem už len na rukách nosená:-))) Ďakujem za recept.
Áno @kimlo : 10 dkg vlašáku, do toho tresknúť 5 dkg ščiplavého a jednu malú kofolu!
Ako je to len dávno čo som si to takto pýtala pri pulte v bratislavskej Vitoši alebo v hociktorej Rybe na stojáka .....
Mimochodom tiež neznášam keď cpú tú kukuricu všade (aj tak nemá chuť kukurice) - od pizzy až po majonézový šalát. Tento tvoj je nádherný, nie štipľavy ale pikantný, správne ochutený. Vďaka za receptík, dávam ti päť žltých hviezd a ja si ho ukladám do KK.
Ja to sterilizujem podľa tabuľky zaváracieho hrnca (SilverCrest z Lidla).Uhorky ani ostatné zaváraniny som nemal mäkké,lebo ja som do pohára dal vodu vlažnú,takže kým sa tá voda prehriala,možno tých 30 min. nevadilo.Kým som nemal zavárací hrniec som to robil tak,že poháre som dal do veľkého hrnca,nalial horúcu vodu z vodovodu,nechal zovrieť,varič(sklokeramický-ten pomaly chladne) som po chvíli vypol a v zakrytom hrnci som zaváraniny nechal minimálne 1/2 hodinu,poháre som vybral a nechal na linke vychladnúť.
super recept, už len k nemu tresku či šalát a čerstvé rožky. Radox1 mohli by Ste pridať recept na parížsky šalát už keď bol spomenutý. Viem je ich tu dosť, ale každý je iný, no nie každý je aj dobrý.ď.
Tento salat mavali v blave v rybe na kosickej alebo vo vrakuni s treskou to bola jedna basen tak 15 rokov dozadu neskutocna dobrota dnes uz len spomienky .tie dnesne v marketoch s tou vymyslenou treskou exkluziv atd. Ble

Pridaj komentár k receptu: