Toto je overený recept, ktorému za obeť padli generácie kaprov. Polievku okrem kapustnice tiež pripravujeme na Štedrý deň. Viem, že sú Zobraziť celý popisToto je overený recept, ktorému za obeť padli generácie kaprov. Polievku okrem kapustnice tiež pripravujeme na Štedrý deň. Viem, že sú tu už nejaké recepty na toto isté, tento môj sa líši nielen čo do postupu ale i detailností...
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z čerstvých kaprov oddelíme hlavy a chvostovú kostnatú časť. Z hláv vyjmeme bezo zvyšku oči a tmavočervené tkanivo spolu s chrupavkou zo žiabrov. Trojuholníkovú kosť, ktorá spája chrbticu s hlavou tiež vyjmeme a odhodíme. Tieto časti kapra totiž spôsobujú zhorknutie jedla. To isté platí pre chvostovú časť - odsekneme plutvu a odhodíme. Pri pečeni dávame pozor aby nepraskol žlčník keď ho oddeľujeme. Žlčníkový vačok tiež môže úplne znehodnotiť jedlo. Mlieč, ikry a pečeň odložíme bokom.l
- 2
Očistené časti rýb dáme variť, kým mäso neodpadáva, spolu s čiernym korením, soľou a bobkovým listom. Vývar precedíme tak, aby v ňom nezostala ani kostička. Hlavy a chvost oberieme dôkladne z mäsa tak, aby sa kostičky doň nedostali. Mäso odložíme bokom.
- 3
Postrúhame koreňovú zeleninu na jemno a opražíme na masle a cibuli. Dáme pozor aby maslo nehnedlo. Dusíme asi desať minút. Zeleninu zalejeme rybím vývarom, okoreníme štipkou papriky, dáme šafrán a namelieme čerstvé korenie. Do zovretej polievky vložíme mlieč a ikry, povaríme 5 minút. Pridáme obraté mäso z hláv a chvosta. Opatrne dosolíme, zjemníme olivovým olejom alebo maslom. Produkt má byť zlatožltej farby od masla a šafranu, paprika je len na jemné dofarbenie polievky. Chuťovo dominuje rybacia a zeleninová chuť jemne nasládla, taktiež má v nej voňať čerstvé korenie. Polievka nemá byť slaná.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/vianocna-rybacia-polievka-fotor...
Tuto polievku robime v rodine odkedy si pamatam vzdy na vianoce a nepoznal som nikoho, kto by ju robil :) (akurat zeleninu klasicky na koliecka a ako vyvar). Mam ju z celych vianoc najradsej a az tak, ze si robime po kde tu "vianoce" aj v lete :)))
Cokomilku chvalim za podrobny popis ocistenia kapra (ja osobne davam oci ktore sa vacsine bridia no pre mna delikatesa a v podstate z vnutornosti okrem vzduchovych vankusov, criev, zlcniku (pre istotu odporucam kusok naokolo) tiez davam vsetko, co polievku este vylepsuje)
Tu este vrelo odporucam odskusat "pagac" na cca 1cm kocecky nahadzat do polievky - mam to asi najradsej na nej :) (vajicko-zltko s prezlami a mukou vzdy co ostane po vyprazani kapra naschval veeela vela :) - osmahnut na ostatkovom oleji ako rybu).