Veľkonočný koláč
Ryba z treného maslového cesta s tymianom
Autor receptu: redakcia
Na Veľký piatok sa podľa tradícií jedla buď hustá polievka alebo ryba. A keď nebola pekne čerstvá z rybníka či rieky, piekla
sa vo forme ryby plnka alebo sladký koláč.
1 ks porcia |
30 minút príprava |
45 minút na 160/180 °C |
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom a zmäknutým maslom do peny. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na pevný sneh.
- Potom sneh zľahka spojíme so žĺtkovou hmotou. Vmiešame preosiatu múku, jedlú sódu a najemno nasekaný tymian. Hotové cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 30 minút. Potom teplotu zvýšime na 180 °C a dopekáme ďalších 15 minút.