Veľkonočný koláč

Ryba z treného maslového cesta s tymianom

Autor receptu: redakcia

Na Veľký piatok sa podľa tradícií jedla buď hustá polievka alebo ryba. A keď nebola pekne čerstvá z rybníka či rieky, piekla sa vo forme ryby plnka alebo sladký koláč.

1 ks
porcia
30 minút
príprava
45 minút
na 160/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom a zmäknutým maslom do peny. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na pevný sneh.
  2. Potom sneh zľahka spojíme so žĺtkovou hmotou. Vmiešame preosiatu múku, jedlú sódu a najemno nasekaný tymian. Hotové cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 30 minút. Potom teplotu zvýšime na 180 °C a dopekáme ďalších 15 minút.