Ryba vo vínnom cestíčku fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. apríla 2013
Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept)
Foto: pusta

Snažím sa aspoň raz týždenne zaradiť do jedálnička rybu. Dnes som potrebovala rýchly, dobrý a chutný obed. Rozhodla som sa pre rybku, obalila som ju vo vínnom cestíčku a dobre som spravila. Bolo to niečo iné, u nás nové, ale chutilo každému. Konečne mali aj vytúžené hranolky ako prílohu. Stačil k tomu ľahký paradajkový šalát.

4
porcie
60 minút
príprava
6 -8 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

4 ks/cca 600 g
poľa chuti
1 ks
na cestíčko:
2 ks
1/2 čl
100 ml
podľa chuti
3 - 4 PL
600 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Filé z aljašskej tresky som nechala voľne rozmraziť pri izbovej teplote, ako mi výborne poradil @rybarkuchar. Opláchla som ho studenou vodou a osušila papierovou kuchynskou utierkou. Môžete použiť aj inú bielu rybu, aká Vám chutí.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rybie filé som osolila z oboch strán, pokvapkala som ho citronóvou šťavou a na 1 hodinu som ho odložila do chladničky. Zatiaľ som si pripravila vínne cestíčko a potom domáce zemiakové hranolky.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do širokej misy som rozklepla 2 vajcia. V šitrokej mise sa ryba dobre obaľuje.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Priliala som biele víno, pridala som soľ a spolu rozšľahala.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som polohrubú múku, prášok do pečiva a vymiešala na hladké cestíčko a aj s rybkou putovalo do chladničky. Tí fajnovejší môžu najprv dať len vaječné žltka a na záver zamiešajú tuhý sneh z bielkov, cestíčko bude ešte nadýchanejšie. Miesto kypriaceho prášku môžu pridať štipku soda bicarbony, trocha minerálky - kto ako chce, čo mu viac vyhovuje.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rybku som obalila v hladkej múke, aby vínne cestíčko na nej lepšie držalo.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prebytočnú múku som oklepala.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na sporáku som rozpálila olej v dvoch panviciach, lebo treba robiť oboje súčasne a rýchlo. Zemiakové hranolky som nechala vo vode asi 1 hodinu, aby sa vyplavil prebytočný škrob, nebudú sa pri vysmážaní prichytávať o dno panvice. Scedila som ich a vyutierala kuchynskou utierkou do sucha, olej pri ich vyprážaní nebude prskať.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do rozpáleného oleja som vložila hranolky a obracala obracačkou, kým neboli pekne do červena. Olej musí byť až vriaci, inak sa napijú oleja a hranolky sa nebudú smažiť, budú ťažké. Vybrala som ich do misy s kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal prebytočný tuk.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Súčasne som vysmážala v druhej panvici na rozpálenom oleji rybie filé obalené vo vínnom cestíčku, stačí z oboch strán iba 3-4 minúty, kým cestíčko dostane zlato-červenú farbu. Vysmažené filé som tiež položila odsať od prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku lebo, jedlo samotné je dosť mastné.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu je už z jednej strany vysmažené, teraz aj druhú stranu asi 3-4 minúty a je hotovo.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávala som s jednoduchým ľahkým paradajkovým šalátom, lebo celé jedlo je veľmi sýte, chuťovo výrazné a najmä rýchlo hotové. Čo povedať na záver? Podávajte k nemu kvalitné dobré suché vínko, žiada sa piť, ale môže byť aj len dobrá studená vodička :-) Dobrú chuť prajem.

    Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
Tak toto je vydarený obedík.-))) všetko mám rada aj ja tak , ako to na tanieri máš.-)))labužníčka.-))))
pusta
@izabellka929 , už som si myslela, že tento recept v hanbe zostane :D, dakujem ti.
...a klasicky sme si labužníčli a zamlsali, ako za starých dobrých čias v mladosti. :-)
ved je to obdoba Fish and Chips, lenže s vínom, ja nemám rada pivo, ale je to naozaj dobré, ved v Anglicku ide na odbyt stále a je populárne.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha