Ryba vo vínnom cestíčku (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Snažím sa aspoň raz týždenne zaradiť do jedálnička rybu. Dnes som potrebovala rýchly, dobrý a chutný obed. Rozhodla som sa pre rybku, obalila som ju vo vínnom cestíčku a dobre som spravila. Bolo to niečo iné, u nás nové, ale chutilo každému. Konečne mali aj vytúžené hranolky ako prílohu. Stačil k tomu ľahký paradajkový šalát.

4
porcie
60 minút
príprava
6 -8 minút
na 90 - 100 °C

Postup

  1. Filé z aljašskej tresky som nechala voľne rozmraziť pri izbovej teplote, ako mi výborne poradil @rybarkuchar. Opláchla som ho studenou vodou a osušila papierovou kuchynskou utierkou. Môžete použiť aj inú bielu rybu, aká Vám chutí.
  2. Rybie filé som osolila z oboch strán, pokvapkala som ho citronóvou šťavou a na 1 hodinu som ho odložila do chladničky. Zatiaľ som si pripravila vínne cestíčko a potom domáce zemiakové hranolky.
  3. Do širokej misy som rozklepla 2 vajcia. V šitrokej mise sa ryba dobre obaľuje.
  4. Priliala som biele víno, pridala som soľ a spolu rozšľahala.
  5. Pridala som polohrubú múku, prášok do pečiva a vymiešala na hladké cestíčko a aj s rybkou putovalo do chladničky. Tí fajnovejší môžu najprv dať len vaječné žltka a na záver zamiešajú tuhý sneh z bielkov, cestíčko bude ešte nadýchanejšie. Miesto kypriaceho prášku môžu pridať štipku soda bicarbony, trocha minerálky - kto ako chce, čo mu viac vyhovuje.
  6. Rybku som obalila v hladkej múke, aby vínne cestíčko na nej lepšie držalo.
  7. Prebytočnú múku som oklepala.
  8. Na sporáku som rozpálila olej v dvoch panviciach, lebo treba robiť oboje súčasne a rýchlo. Zemiakové hranolky som nechala vo vode asi 1 hodinu, aby sa vyplavil prebytočný škrob, nebudú sa pri vysmážaní prichytávať o dno panvice. Scedila som ich a vyutierala kuchynskou utierkou do sucha, olej pri ich vyprážaní nebude prskať.
  9. Do rozpáleného oleja som vložila hranolky a obracala obracačkou, kým neboli pekne do červena. Olej musí byť až vriaci, inak sa napijú oleja a hranolky sa nebudú smažiť, budú ťažké. Vybrala som ich do misy s kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal prebytočný tuk.
  10. Súčasne som vysmážala v druhej panvici na rozpálenom oleji rybie filé obalené vo vínnom cestíčku, stačí z oboch strán iba 3-4 minúty, kým cestíčko dostane zlato-červenú farbu. Vysmažené filé som tiež položila odsať od prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku lebo, jedlo samotné je dosť mastné.
  11. Tu je už z jednej strany vysmažené, teraz aj druhú stranu asi 3-4 minúty a je hotovo.
  12. Podávala som s jednoduchým ľahkým paradajkovým šalátom, lebo celé jedlo je veľmi sýte, chuťovo výrazné a najmä rýchlo hotové. Čo povedať na záver? Podávajte k nemu kvalitné dobré suché vínko, žiada sa piť, ale môže byť aj len dobrá studená vodička :-) Dobrú chuť prajem.