Pečený ružičkový kel
Pečený ružičkový kel

Ružičkový kel s prosciuttom fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. októbra 2019
Ružičkový kel s prosciuttom (fotorecept)
Foto: sracz

Ružičkový kel som úspešne pestoval na zložitej pôde „slávnej“ košickej Furče. Nad tzv. Vasiľovou záhradou som kúpil 3,3-árový kúsok a napodiv, darilo sa Zobraziť celý popisRužičkový kel som úspešne pestoval na zložitej pôde „slávnej“ košickej Furče. Nad tzv. Vasiľovou záhradou som kúpil 3,3-árový kúsok a napodiv, darilo sa mi. S mojimi „šik“ vnúčencami „bľižňakami“, Lilinkou a Samkom sme obdivovali a zbierali „nektárové“ výnosy v podobe paradajok, mladej fazuľky, zeleru i karfiolu, jahôd a lieskových orieškov. S pudlíkom Rikki Tikki San-om sme sa kamarátsky delili o zrelé slivky. Králiky a sliepky obohacovali kuchyňu. Kalifornské dážďovky „vyrábali“ biohumus, ...!

4-6
porcie
5 minút
príprava
28 minút
na 180 °C

Suroviny

120-150 g (alebo údená prerastená slanina)
20-30 ks
podľa potreby
podľa potreby
 (alebo rastlinný)




Postup

  1. 1

    Veľmi jednoduchý, zvlášť vhodný pre milovníkov malého počtu ingrediencií v receptoch! Na vhodný pekáč, nemusí mať vysoké steny, ale nech je dostatočne dlhý a široký pre následnú pohodlnú manipuláciu s jeho obsahom, som vysypal asi na 12 mm kocky pokrájané prosciutto (ak nemáte, postačí a hlavne krásne prevonia jedlo aj byt, dobre prerastená, podľa možností „oravská“, údená slanina) a „broderňu“ (spisovne rúru) som nechal vyhriať na 180 ºC (~ 360 ºF).

    Ružičkový kel s prosciuttom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým som na polovice rozrezal dobré dva tucty hlávok ružičkového kelu s priemerom asi 30-40 mm, preložil ich do spoločnosti kúskov prosciutta, prstami posolil, jemne posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb, rukami premiešal a

    Ružičkový kel s prosciuttom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    s „polčasovou“ prestávkou, v ktorej som ich kuchynskou lopatkou poobracal a prikrášlil hoblinkami z dvoch PL masla, 2x14 min nechal piecť.

    Ružičkový kel s prosciuttom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Za horúca ich naporcoval na taniere, ako prílohu k nakrájaným kúskom pečeného kurčaťa. Kto z Vás, priatelia milí, ešte neochutnal pečený ružičkový kel, alebo koreňovú zeleninu (hlavne petržlen), nech neváha. Som si „na betón“ istý, že neobanuje!

    Ružičkový kel s prosciuttom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz sa Vám pochválim „cudzím perím“! Minulú nedeľu som moje pôvabnejšie JA prekvapil fantasticky chutiacou kombináciou „pampúšikových opitých rezňov“ à la @Jerica a „toho najobyčajnejšieho zemiakového šalátu“ à la @Klukodvody. Ďakujem Vám z celého srdca i duše, priatelia moji! Nemám slov, ktorými by som ohodnotil Vaše šikovné ruky a domáce kuchyne! Zabodoval som, ako už dávno nie a hlavne pochutili sme si obaja. Komentáre pod Vašimi receptami vôbec neklamali a nepreháňali. „Viedeňský“ zemiakový šalát Jožky zo Slovácka som robil už ako „repete“, no variant rezňa, ktorý predstavila milá Jerica, mal premiéru až 13. októbra t. r. aj keď ho táto naša šikovná „Vareška“ uverejnila už na MDŽ v roku 2011. Vie ho Pán Boh, kde som sa potuloval, že som naň naďabil až tak neskoro a hnevám sa za to sám na seba. Ešte „krát“ Ď A K U J E M E a želáme Vám zdravie, šťastie, lásku a pohodu „naveky i nafurt“!

    Ružičkový kel s prosciuttom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu