Foto: pusta
Recept je zo starého zošita receptov mojej dobrej mamy, prečo sa volajú práve ruské, to neviem, ale sú nádherne voňavé a majú úžasnú chuť. Zobraziť celý popisRecept je zo starého zošita receptov mojej dobrej mamy, prečo sa volajú práve ruské, to neviem, ale sú nádherne voňavé a majú úžasnú chuť. Postup som len máličko upravila a zjednodušila.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
štipka |
|
3 PL |
|
2 ks |
|
3 PL domáci neochutený hustý |
|
150 g čerstvé zmäknuté |
|
1 ČL |
|
300 g hustý domáci |
|
2 ks |
|
30 g |
|
50 g |
|
50 g mleté |
|
o veľkosti 22x33cm |
|
Postup
-
1
V sekáčiku som na drobno posekala čokoládu a mandle.
-
2
Do misy som dala odvážené množstvo preosiatej múky, práškový cukor a štipku soli a premiešala.
-
3
Pridala som zmäknuté maslo,...
-
4
...domáci hustý neochutený biely jogurt,....
-
5
...dva žĺtky...
-
6
...a rukami som všetko zľahka spracovala rýchlymi pohybmi na jednoliate cesto, ktoré som odložila odpočívať na 30 minút do chladničky.
-
7
Zatiaľ som maslom silne vymazala pekáčik,...
-
8
...cesto som rukami rovnomerne roztlačika v pekáčiku a husto som ho popichala vidličkou.
-
9
Cesto som predpiekla v rúre vyhriatej na 180 stupňov C 15 minút na funkcii horný a dolný ohrev, vybrala som ho, nechala trocha vychladnúť.
-
10
Zatiaľ som vyšľahala bielky s cukrom na tuhý sneh.
-
11
Do tuhého snehu som vmiešala zmes mandlí a čokolády.
-
12
Predpečené cesto som potrela hustým domácim lekvárom, ktorý som zmiešala so škoricou.
-
13
Na vrstvu s lekvárom som rozotrela vrstvu vyšľahaného snehu z bielkov zmiešaného s čokoládou a mandľami.
-
14
Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 minút na funkcii horný a dolný ohrev.
-
15
Na podnos som dala pokrájané rezy, pri krájaní som spravila chybu vo finále, nepočkala som do úplného vychladnutia, krájala som ešte teplé od nedočkavosti, tak dráždivo nádherne voňali tieto rezy, že som to nevydržala, tak sa stalo, že mi trocha lekváru vytieklo a popraskal mi vrch z bielkov, síce to nie je veľmi estetické, avšak na chuti to vôbec neubralo, sú vynikajúce. Veľmi ich odporúčam vyskúšať, ale v žiadnom prípade neodporúčam byť po mojom vzore nedočkavými a pokrájať ich skôr ako úplne vychladnú :-) Prajem Dobrú chuť :-) Očakávam, že sa na mňa teraz zosype za túto chybu množstvo oprávneńej kritiky :-(
Ja tiez mam kdesi zdedeny recept na Zensky vrtoch, ako pise @ubka , ale tento je predsa len iny, tu sa pouzivaju mandle a cokolada, ja mam v recepte orechy.
P.S.: Zmenila by som názov. Názov "Rez" sa práve vzťahuje na rovnú hranu - rez.
u nás zriedka stihne koláč akýkoľvek vychladnúť, vtedy sa zle krája, moji chlapi sú ochotní bagrovať ho v takom prípade aj veľkou lyžicou, ked im chutí :DDDD
teraz som to ja sama pokazila vo finále, ale chuť famozna :-)
som rada, že sa nepozastavuješ nad mojou nedočkavosťou, z estetických dôvodov som aj váhala, či ho pridám, ale bola by škoda dobrého a chutného receptu, viem, že iní budú dokonalejší vo výsledku, ak ja chybu priznám, kde som to pokazila, dajú si povedať.
dakujem za tvoju pochvalu a najmä veľkorysosť.
dobre mi to padlo.
mám načatý aj domáci marhuľový lekvár, uvažovala som aj o vlašských orechoch, aj tie mám doma, avšak držala som sa receptu.
verím, že tvoja starká robila tieto rezy a určite boli výborné. :-)))
dakjem za pochvalu.
doma sa mi za toto dobrácky smiali, len sa tak zaprášilo po týchto rezoch, čo mi bolo takou malou odmenou.
dakujem ti za tvoju veľkorysosť, ale škrie ma to :-(
neakceptujem.
mať tak tvoje starosti, a Rothsschildove prachy, to by mi bolo sveta žiť :-)
unúvala si sa zbytočne.
@jj1 , kým píšem odpovede, práve beží v TV relácia Teleráno a pečú tam domáci chlieb bez kvasu, museli by byť tí skúsení pekári veľmi sklamaní, keby vedeli, že ich výborný chlieb nie je taký dokonalý ako ten tvoj, ktorý je jediný najlepší DDDDD
a čo ešte tak v celom svete uznávaný pekár Peter Reinhardt, ktorý dostal za svoje pekárske umenie v pečení chleba a pekárskych výrobkov hviezdičky Michelina, ak by sa dozvedel, že sa ti nemôže rovnať :DDDDD
dakujem za pochvalu a za 5*
iste, možno dať všetko naraz, len pri krehkom maslovom ceste by som predsa predpiekla, aby sa mi cesto nevydulo - na slepo alebo popichaním cesta vidličkou pred samotným pečením-
súhlasím však s tebou, všetky verzie sú výborné a veľmi chutné.
dakujem za uznanie.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
vážim si to od teba a dakujem.
potešila si ma.
dakujem.
teší ma, že vyskúšaš aj ty, je výborný :-)
dakujem za pochvalu.
tvoje pochopenie mojej nedočkavosti mi veľmi dobre padlo :-)
tie mandle a čokoláda v bielkovom snehu, to bolo práve to, čo ma dostalo.:)))
dakujem ti za uznanie, od teba si to veľmi vážim.
prečítaj si to.
pokiaľ neochutnáš, nemôžeš tvrdiť, že je to mdlé.
spokojne si tam daj, čo tebe chutí, vždy to bude výborné.
dakujem ti za zastavenie.
ostatní chvália Ruské rezy, nie mňa.
s hladkou múkou to bolo výborné, ty môžeš dať polohrubú.
ty ked klikneš na hviezdičky, vyhodí to priemer s predchádzajúcimi hodnoteniami, preto nebudú žlté všetky :-)
je to naozaj veľmi starý recept, výborný a obľúbený.
som rada, že sa ti páči. :-)
dakujem za pochvalu a 5*
*@jedulh má byť správne.
prepáč mi.
@pusta povorí sa "Mať tak tvoje starosti a prezidentov plat."
Je mi jedno, či neakceptuješ, napísala som svoj názor. Nie, Zázrivá centrom nieje. Centrom si tu podľa tvojich komentárov Ty.
Ten koláč vyzerá otrasne a hanbila by som sa sem takú fotku vôbec pridať.
veľa kriku pre nič -)))
vidíš, napíšem o sebe pravdu.
však to poznáš, budú kritizovať aj bodku na zadku, ktorú nemám a ver mi, oni ju nájdu, lebo ju chcú nájsť DDDDD
nie, nikto z nich nikdy skvelý nepodarok nemal, to sú tí dokonalí, čo sa tu len vykecávajú - a nech, keby nie, nemali by sa o čom baviť DDDDD
nuž ale k tebe, som rada @dogagador , že tebe sa recept páči :-)
dakujem za tvoj pekný príspevok a pochvalu.
viem, že finále je otrasné, napísala som to sama aj bez teba :-)))čo je v Prahe majú málo lekárov? odišla si od nich alebo ťa už nechcú tam:-)))
povidla=lekvár..
po isté v dvoch rečiach..varené-odparované v hrnci..kotli..či v rúre..
cs.wikipedia.org/wiki/Povidla...
@jj1 = @marcel
z obchodu :) @pusta , Tvoje rcp sa mi páčia, no bože, keď vytiekol, tak vytiekol. A vrch z bielkov popraská koľkokrát aj na vychladnutom koláči. Šikovná. Prajem všetkým pekný deň a dobrú chuť k obedu.
čakala som, kto na to príde :-)))
viem to od začiatku :-)
vidím, že nielen ja, vedia aj iní :-))))
podakuj sa jej za odhalenie DDDDD
Inak "chcieť aby to bola daná osoba" a "je to daná osoba" je rozdiel.
Už som to dávnejšie písal pod druhým nickom.... Ty musíš mať zo mňa paranoju a vidieť ma na každom kroku :) Som tuším takým tvojím osobným strašiakom. :)
len jedno viem určite, že ked má niekto 2x udelený BAN, tak ho má aj rešpektovať.
podarilo sa ti to, uznávam :-)))))
Ja z povidiel neodparujem vodu, ale ich pečiem v rúre.
Stále len rýpeš a čakáš, kedy spravím chybu, aby si mi tretí BAN mohla vybaviť, však? To sa ti ale moja zlatá nepodarí :)
Prajem ti pekný deň.
dobré recepty sa šíria medzi ľudmi všade, aj moja dobrá mama ho niekde opísala, aj varecháči ich niekde opísali, majú ich vo svojich starých zošitoch a vtedy ešte net neexistoval :-)
nie je to vôbec zvláštne, že sa také staré dobré recepty dostanú potom aj na net :-)
dnes sa ti darí úspešne triafať vedľa DDDDD
okrem toho, tento recept majú aj iní varecháči v starých zošitoch a sú v mojom veku. :-)
prečítaj si komentáre a zistíš.
rozhodne to nie je Ženský rozmar, o tom som tiež písala v komentároch vyššie
už som tu fotila aj všeličo iné ako dôkaz toho, že neklamem, dokonca aj stranu a knihu, z ktorej príslušný recept bol a opakovane, aj tak to nestačilo, takže už fotiť nikdy k vôli nikomu nič nebudem.
naučili ma, žiaľ, niektorí varecháči, že sa to neoplatí - tak je to @mariamka moja :-(
ja som tento vyrobila sama doma podľa receptu od @diabambulka ho robím dávno a vrelo jej recept odporúčam každému :-)
Krehké cesto predpečiem,na to dám lekvár a na to bielkový sneh s orechami.Takže nejde o hrúbku,ale o kvalitu toho cesta.A krehké cesto rozvaľkané medzi papiermi pekne preložíš bez toho,aby si ho musela roztláčať rukami na plechu.
nemusím hovoriť , ktorí sú to - jedna z nich je aj tebou menovaná varecháčka.
prepáč, nemienim znevažovať pamiatku mojich blízkych...dúfam, že chápeš.
ak nie, nevadí, však ak stratíš mamu ty, potom pochopíš aj ty.
prajem ti, aby sa tak stalo čo najneskôr, potom budeš vedieť aj ty, aké to je :-(
*ťažká reč ...
prepáč.
môžem len potvrdiť.
@mata3636 , z púhej fotky by som sa ja neodvážila takto hodnotiť, zdať sa ti z fotky ale môže.
tiež si to nemusela, dotklo sa ma to a veľmi hlboko.
ohradila som sa iba.
Veď urob jeden - dva kvalitné za týždeň a nepchaj sem silou mocou aj nepodarené jedlá. Už si ako posadnutá. Závislá na komentároch. Sama opisuješ detaily so svojho súkromia, zo svojho života, píšeš o rodine, o priateľovi a niekedy sa mi zdá, že máš príliš bujnú fantáziu.
Varecháči nie sú banda hlupákov, ktorí ti všetko zožerú.
Pri toľkých receptoch sa zbytočne zamotávaš a takto to potom vždy dopadne. Ty zrejme tie hádky potrebuješ k životu ako ryba vodu.
Nič v zlom, ale niekdy menej je viac.
nikto nie je povinný ich čítať, ani komentovať, ked sa mu nepáči, má tu spústu iných a lepších, môže si vybrať taký, ktorý sa mu páči.
nebojím sa dať ani taký, ktorý som v niečom pokazila, nie je jediný taký, čo som pridala.
nie každý má odvahu vyjsť aj s takými s kožou na trh.
a je to len moja vec, ak dovolíš.
*oprava:
dávať toľko...
nie som sama, kto tu spomína svoju rodinu, priateľa, chlapa, či manžela...aj ty si svojho pred časom spomenula - to je tvoja vec, mne to nevadí.
ako odpovedám na komentáre pod svojimi receptami, to je zas moja vec, ak dovolíš.
nechodím sa vykecávať pod nikoho recepty, ak sa mi ten recept páči, pozitívne ho ohodnotím.
nepáči sa mi, obídem ho a nevyjadrím sa.
Rovnako aj stará mama autorky odkial ryžu mala.... Ale to je iná pesnička /recept/...
"znevažujú podaktorí recepty mojej dobrej mamy a mojej drahej starej mamy:-("
...sa nieje čomu čudovať, veď varecháči nie sú padnutí na hlavu. Keby sa normálne napísalo "okopírovala som z nosalty" a nie tie neuveriteľné vymýšlance okolo, nik by nič pravdepodobne neznevažoval...
žili aj inde na lepšej úrovni a poznali veľa vecí skôr, a to na SVK :-)
v ba už aj mrazničky boli ku koncu II. svetovej vojny :-)
a v merašiciach až kedy? v 90 - tich rr 20. storočia???
to hádam nie.
padnutí nie sú na hlavu, to som nikdy nepovedala, to je váš výrok :-)
Podľa Vás je BA asi pupok SVK, však? Nemáte sa čím chváliť.
Opatovne vas ziadam, aby ste dorazne upozornili uzivatela pusta, aby neosocoval inych uzivatelov portalu, koli tomu, ze neziju v BA ako ona a nepriamo sa vysmieva,ze zijeme v inych mestach a dedinach Slovenska a ma nas doslovne za neandrtalcov.
Ziadam o potrestanie uzivatela pusta.
Dakujem."
čo je na tom urážlivé?
je to púhy fakt.
nech sa páči, len nahlasujte.
sám na seba upozorňujete, dúfam, že si konečne všimnú váš BAN. rozosmial ste ma. DDDDD
aj dnes sú priepastné rozdiely medzi regionmi v porovnaní s ba,
to je tiež púhy fakt, často zdôrazňovaný v médiách.
no a s regionmi to je fakt, ktorý je denne proklamovaný médiami, čo je na tom zlé? nechceš potrestať náhodou verejno - právne médiá za to?
ale chod...
Aha, čiže Vy ste v BA mali jogurty v 50. rokoch, ale v iných mestách ich mali až v 89... Zlatá "Blava".
pokiaľ ide o oprávnenú kritiku receptu, tú som prijala.
máš ešte nejaký problém @caterina ?
do @sracz a mňa, do toho ako sa navzájom oslovujeme teba absolútne nič nie je, to je len vec jeho a moja :-)
Pekný večer.
svet existoval s receptami aj pred netom, z tých písaniek sa oveľa neskôr dostali recepty aj na tebou spomínaný net.
a bez urážky, svet a recepty existovali pred tvojim narodením a v písankách, rovnako ako aj predo mnou.
nikomu sa nevyhrážam, ja som si svoj BAN poctivo odskákala a rovnaký meter platí pre každého.
nemám sa za čo ospravedlniť, najprv sa dotkli mňa, veľmi slušne som odpovedala a nežiadala som žiadne ospravedlnenie.
áno, mala som BAN a dosť dlho.
takže kto ho dostal, má pre neho platiť rovnako ako platil pre mňa a má rešpektovať rozhodnutie @redakcie , nie ju obísť po 3X a beztrestne,
nemyslíš???
nedovolávam sa nikoho podpory, láskavo si nevymýšľaj.
nie je to od teba po prvýkrát...Dobrú noc :-)
nikdy som @sracz neurazila, čo sui to vôbec dovoľuješ???
to si vyprosím od teba!!!
..... no a táto diskúsia, až na výnimky, to je des a bes .... :(
doslovne som ti napísala, že ti to nevyčítam.
za svojim komentárom o 20,42 si stojím do bodky!!!
prajem jej znovu, aby sa jej stalo niečo také čo najneskôr.
totiž to sa stalo či stane každému z nás bez rozdielu.
ty od istého času nevynecháš žiadnu príležitosť si do mňa rypnúť, však? :-)
lenže si úplne vedľa, čítaj pozornejšie, ja som @mariamke nič zlého nenapísala.
@janka , veľmi pekne ti dakujem.
teda nielen v Ba, ale aj v Michallovciach a v KE :-)
tiež si ho pamätám tak ako ty:-)
áno, sklenený obal, papierový vrch, vratná fľaša. presne tak :-)
nám mama kupovala jahodový ten sme mali radi. a do pečenia používala biely.
no a to má @caterina tú drzosť, tvrdiť, že som urazila @sracza , lebo je z Košíc. neslýchané.
a ja sa mám dokonca ospravedlniť za to, že jogurt neexistoval v tom čase, ja si podľa nich vymýšľam.
aj ryžu sme mali, spomínam si, že moja mama kupovala výberovú ryžu, aj moja stará mama. výberová ryža bola v bielom obale s fialovým nápisom a tá úplne prvá stála v obchode 4 Kčs/1 kg, neskôr 5 Kčs a napokon 8 Kčs.
aj ten recept na ryžovú kašu aj tento na Ruské rezy som si podľa nich len vymyslela, že ich stará mama a mama robili.
nikoho som z nich neurazila, nie je moja chyba, že to nepoznali. :-)))
kto sa teraz z tých všetkých ospravedlní mne???
nemusia, nestojím o to !!!
som rada, že recept na Ruské rezy a rovnako aj na Ryžovú kašu,ktorú tvoja babička poznala už v spomienkach svoje na detstvo a spomínala ako veľkú pochúťku, považuješ za super, aj ich máš odskúšané :-)))
dakujem za tvoj plnohodnotný príspevok a za pochvalu.
pozri, doba pečenia je závislá od rúry, každý si musí odsledovať sám.
bielkova poleva zvykne popraskať aj šikovnejším odo mňa :-)
nebol by mi lekvár trošku vytiekol, zase také hrozné to až nie je, len ja som spravila chybu, že som ho pokrájala ešte teplý.
keby som piekla dlhšie v mojej rúre, spálila by som bielkovú polevu, cesto nebolo surové. v mojej rúre to bolo akurát.
no škoda, že som to pokašľala vo finále, svet sa za to nezrúti a kritiku som uznala a prijala.
dakujem za tvoj milý komentár.
"První ovocný jogurt spatřil světlo světa v Čechách u Vltavy naproti Vyšehradu. V roce 1933 v pražské Radlické mlékárně."
"Jogurt - výrobek 20. století
Nicméně počátky jogurtu nejsou ani v Čechách, ba ani v Evropě. Do evropského jídelníčku se dostal z Východu až na konci 19. století poté, co věda odhalila účinky mléčných kultur."
ekonomika.idnes.cz/prvni-ovocny-jogurt-se-narodil-u-vltavy...
rada by som však vedela, za čo sa mám ja ospravedlniť tebe @mariamka ???
písala som, čo je rozmar/vrtoch - toto to určite nie je.
dakujem za pochvalu.
súhlasím, kašlime na to. nie je moja chyba, že ty si jogurt nepoznala tak skoro ako iní, ale oveľa neskôr než ja, presnejšie, že tvoja maminka ho nepoužívala do pečenia, moja však, áno. nič z toho som si nevymyslela.
celý čas som ti odpovedala veľmi slušne, len toľko som ti chcela povedať.
Prajem Ti dobré varenie a Pekný Deň :-)
ja to tiež tak robím ako ty. :-)
teší ma, že tebe sa recept páči, hej povrch môže popraskať každému, a tebe sa to ešte aj páči :-)
dakujem ti za morálnu podporu a za pochvalu.
máš pravdu, no a čo? ked vytieklo trocha lekváru? je tam toho, aj poleva môže popraskať aj na vychladnutom koláči, dokonca oveľa šikovnejším odo mňa :-)))
to nie je dôvod na vojnu DDDDD
však som svoju chybu uznala, oprávnenú kritiku prijala :-)
dakujem za pochvalu a za podporu.
ja na ohováranie a ani na klepy nie som.
ešte som to nikdy nikomu nespravila, garantujem ti, že ak v tom budeš pokračovať, zverejním tvoje TS tu na skle.
viem od iných varecháčov, ako pred nimi v TS ohováraš mňa a mne si zase ohovárala ich.
ber toto na vedomie - dakujem.
ABSOLUT POSITIVE!!!
som rada, že tebe vôbec, ale vôbec nič neprekáža, vdačne ti dám veľkú lyžicu, ktorou môžeš moje Ruské rezy bagrovať priamo z pekáča ako moji chlapi u nás doma :-)))
a ja ťa zase pekne poprosím o tvoju skvelú Sumatra kávu :-)
dakujem za peknú pochvalu a morálnu podporu, dobre mi to padlo a vážim si to od teba.
osobne si nemyslím, že by @redakcia mala vychovávať kohokoľvek z týchto spomínaných, ked absentujú výchovu a základnú slušnosť ešte z domu.
ale ocenila by som, keby @redakcia dôrazne zasiahla proti šikane nebývalých rozmerov a trvala dôsledne na @redakciou udelených BANoch do dôsledkov.
kým boli udelené BANy rešpektované, ani šikana sa nerozmáhala, všetci bez výnimky sa zmestili do kože a nikto nikoho nenapádal.
som tu až od roku 2011, tiež konštatujem, že nikdy nič podobného tu predtým nebolo.
dakujem, že si sa ozval, nebál sa povedať svoj názor - vážim si ťa veľmi a dakujem ti za morálnu podporu.
môžeš sa hanbiť.
prepáč, ja som na dôchodku, som časový milionár a je moja vec, ako naložím so svojim voľným časom, nie tvoja.
odpovedám zásadne každému slušnému používateľovi a veľmi slušne.
nie som na tvojej vlastnej stránke, ty o mne nemáš čo rozhodovať, ty si tu len rovnako rádový člen ako ja. vždy som bola k tebe maximálne slušná. ty mi nemôžeš udeliť žiaden BAN, leda ak na tvojej stránke.
ty sám si napísal nedávno, že toto je verejná stránka, tak rešpektuj to.
ty mi nemôžeš určovať, kedy a kde mám byť - vezmi na vedomie.
dakujem ti.
chcete snád tvrdiť, že Váš BAN bol @redakciou zrušený???
že na mňa neútočíte??? len pod týmto receptom opakovane.
nezabudnite to nahlásiť, nebudem musieť ja sama.
Inak,kolac je fajn,robila ho aj moja babka,ale neviem,co do neho patri.PEACE
veľmi ma teší, že koláč ako taký sa ti páči.
a ešte viac, že ho robila už aj tvoja babka :-)
dakujem za pochvalu.
) a celý koláčik pečiem naraz, záleží len na obsluhe rúry na pečenie.
naposledy ti ešte napíšem, že tvoje vykecávanie sa, tvoje klepy a tvoje ohováranie ma nezaujímajú. na také ja nie som a nemám s tým nič spoločného a ani nechcem mať a nebudem mať.
tvoje TS neotváram :-)
toto považuj za moju poslednú reakciu na teba.
povedala si, že už nechodíš pod moje recepty a zase len chodíš, ty to bez klepov, bez ohovárania a vykecávania jednoducho nevydržíš :-)
nezaujímaš ma, neberiem ťa viac na vedomie.
v maminom zošite postup nie je tak podrobne rozpísaný a ja v pečení zákuskov vôbec nevynikám.ja som cesto predpiekla, bála som sa, že sa vyduje, kedže je to maslové krehké cesto, aj som ho popichala vidličkou preto, že som ho nepredpiekla na slepo, ako sa tiež robieva.
vidím, že máš iné zloženie cesta a máš ho tým pádom aj vyššie, tiež máš v snehu viac bielkov a tiež ho máš vyšší, rezy máš úhľadne nakrájané, sú prekrásne.
pečieš približne rovnaký čas a pri rovnakej teplote. z tvojho receptu vidím, že sa to dá aj naraz všetko spolu spraviť.
veľa som sa teraz od teba naučila, za čo ti úprimne dakujem.
ešte sa ťa chcem pekne poprosiť, keby si uviedla veľkosť plechu, ktorý si použila.
dakujem za tvoj krásny a hodnotný komentár.
môže byťaj na nete, prečo nie??? avšak tam sa dostal iba z písaniek našich mamičiek a babičiek.
dištancujem sa tvrdo od klepov akéhokoľvek druhu-
prepáč, ale toto určite nie!
súhlasím úplne s tebou vo všetkom.
to ma veľmi teší, že aj ty robievaš podľa mojich receptov.
robím presne tak :-)
dakujem ti veľmi pekne za odpoved, aj za rozmer plechu :-)
Pekný večer Ti prajem!!!
A teraz, nech sa páči, vážená redakcia, oslavujúca 5. výročie svojho vzniku, mažte, alebo BANujte!