Orechové rožteky
Orechové rožteky

Rugelach

jewishfood - fotkajewishfood, 7. februára 2021

Tieto rožteky chutia vynikajúco. Až tak, že keď ich skúsite, určite ich nebudete piecť len na Purim (židovský sviatok, pozn. red.). Cesto je Zobraziť celý popisTieto rožteky chutia vynikajúco. Až tak, že keď ich skúsite, určite ich nebudete piecť len na Purim (židovský sviatok, pozn. red.). Cesto je veľmi jednoduché na prípravu a plnku môžete obmieňať ako chcete. Vybrala som dve veľmi jednoduché a výborné plnky – čisto škoricovú a orechovo-škoricovú. Množstvo surovín vystačí vždy na polovicu cesta, takže ak chcete pripraviť celú várku s jedným typom plnky, zdvojnásobte suroviny na vybranú plnku. Z celého cesta získame asi 32 kusov rožtekov, podľa toho ako budeme cesto krájať.
Zdroj: www.jewishfood.sk

32 kusov
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
240 g
200 g (alebo margarín)
100 g (typu Philadelphia)
1 ks
štipka
Orechovo - škoricová plnka:
50 g (prípadne obyčajný biely)
50 g (alebo vlašské, či iné obľúbené orechy)
30 g
1 ČL
Škoricová plnka:




Postup

  1. 1

    Cesto pripravíme tak, že spolu vymiesime všetky suroviny. Pri tejto príprave uprednostňujem margarín. Pri pečení tak rožteky lepšie držia tvar. Z cesta vytvoríme bochník, rozdelíme ho na dve časti a zaguľatíme na dva menšie bochníky. Zabalíme ich do fólie osobitne a uložíme do chladničky na pár hodín, alebo cez noc. Cesto je možné nachystať dopredu a zamraziť. V chladničke vydrží aspoň 3 dni.

  2. 2

    Orechovo – škoricová plnka: Na prípravu plnky použijeme chopper, prípadne mlynček na orechy. Orechy nahrubo pomelieme. Pridáme aj cukor a hrozienka a ďalej melieme na čo najjemnejšie. Nakoniec ochutíme škoricou.

  3. 3

    Škoricová plnka: V prípade škoricovej plnky neudávam presnú gramáž surovín. Budeme potrebovať hnedý cukor a mletú škoricu. Tieto dve suroviny priamo aplikujeme na cesto.

  4. 4

    Príprava rožtekov: Cesto vyberieme z chladničky. Pripravili sme si okrúhle bochníky, takže ich stačí vyvaľkať na viac menej okrúhly tvar. Na cesto aplikujeme orechovo – škoricovú plnku a zatlačíme ju do cesta. Následne ostrým nožom rozkrojíme cesto na 4 časti a následne na 8, prípadne ešte na 16. Od toho, ako rozdelíme cesto, závisí veľkosť a počet rožtekov, ktorý získame. Preferujem menšie rožteky, takže cesto vždy rozdelím na 16 častí.

  5. 5

    Rožteky zatočíme tak, že začneme z kraja, od širšej časti, smerom k stredu cesta. Jemne ich potrieme vodou a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 25 - 30 minút na 175-180 °C.

  6. 6

    Postup opakujeme s druhým bochníkom. Na cesto aplikujeme priamo hnedý cukor a mletú škoricu. Rožteky zamotáme a upečieme.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík aj foto, suroviny, prostě fajnová dobrota.
Netuším proč se mi dopoledne sekala Varecha a zkolabovalo vždy při komentu pod tento recept. Uf Teď do třetice, věřím že to vyjde.
farbuska
Rugelach som piekla podľa tvojho receptu a vydaril sa. Zostane v repertári a ďakujem zaň.
lipka
Sú výborné, dala som pomarančový lekvár, do iných nutelu, slivkový lekvár s orechami. Vydarené. Cesto je bez cukru, takže podľa náplne môžu byť aj dia.