Orechové rožteky
Orechové rožteky

Rugelach

jewishfood - fotkajewishfood, 7. februára 2021

Tieto rožteky chutia vynikajúco. Až tak, že keď ich skúsite, určite ich nebudete piecť len na Purim (židovský sviatok, pozn. red.). Cesto je veľmi jednoduché na prípravu a plnku môžete obmieňať ako chcete. Vybrala som dve veľmi jednoduché a výborné plnky – čisto škoricovú a orechovo-škoricovú. Množstvo surovín vystačí vždy na polovicu cesta, takže ak chcete pripraviť celú várku s jedným typom plnky, zdvojnásobte suroviny na vybranú plnku. Z celého cesta získame asi 32 kusov rožtekov, podľa toho ako budeme cesto krájať.
Zdroj: www.jewishfood.sk

32 kusov
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
240 g
200 g (alebo margarín)
100 g (typu Philadelphia)
1 ks
štipka
Orechovo - škoricová plnka:
50 g (prípadne obyčajný biely)
50 g (alebo vlašské, či iné obľúbené orechy)
30 g
1 ČL
Škoricová plnka:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto pripravíme tak, že spolu vymiesime všetky suroviny. Pri tejto príprave uprednostňujem margarín. Pri pečení tak rožteky lepšie držia tvar. Z cesta vytvoríme bochník, rozdelíme ho na dve časti a zaguľatíme na dva menšie bochníky. Zabalíme ich do fólie osobitne a uložíme do chladničky na pár hodín, alebo cez noc. Cesto je možné nachystať dopredu a zamraziť. V chladničke vydrží aspoň 3 dni.

  2. 2

    Orechovo – škoricová plnka: Na prípravu plnky použijeme chopper, prípadne mlynček na orechy. Orechy nahrubo pomelieme. Pridáme aj cukor a hrozienka a ďalej melieme na čo najjemnejšie. Nakoniec ochutíme škoricou.

  3. 3

    Škoricová plnka: V prípade škoricovej plnky neudávam presnú gramáž surovín. Budeme potrebovať hnedý cukor a mletú škoricu. Tieto dve suroviny priamo aplikujeme na cesto.

  4. 4

    Príprava rožtekov: Cesto vyberieme z chladničky. Pripravili sme si okrúhle bochníky, takže ich stačí vyvaľkať na viac menej okrúhly tvar. Na cesto aplikujeme orechovo – škoricovú plnku a zatlačíme ju do cesta. Následne ostrým nožom rozkrojíme cesto na 4 časti a následne na 8, prípadne ešte na 16. Od toho, ako rozdelíme cesto, závisí veľkosť a počet rožtekov, ktorý získame. Preferujem menšie rožteky, takže cesto vždy rozdelím na 16 častí.

  5. 5

    Rožteky zatočíme tak, že začneme z kraja, od širšej časti, smerom k stredu cesta. Jemne ich potrieme vodou a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 25 - 30 minút na 175-180 °C.

  6. 6

    Postup opakujeme s druhým bochníkom. Na cesto aplikujeme priamo hnedý cukor a mletú škoricu. Rožteky zamotáme a upečieme.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík aj foto, suroviny, prostě fajnová dobrota.
Netuším proč se mi dopoledne sekala Varecha a zkolabovalo vždy při komentu pod tento recept. Uf Teď do třetice, věřím že to vyjde.