Orechové rožteky

Rugelach

Autor receptu: jewishfood

Tieto rožteky chutia vynikajúco.* Až tak, že keď ich skúsite, určite ich nebudete piecť len na Purim (židovský sviatok, pozn. red.). Cesto je veľmi jednoduché na prípravu a plnku môžete obmieňať ako chcete. Vybrala som dve veľmi jednoduché a výborné plnky – čisto škoricovú a orechovo-škoricovú. Množstvo surovín vystačí vždy na polovicu cesta, takže ak chcete pripraviť celú várku s jedným typom plnky, zdvojnásobte suroviny na vybranú plnku. Z celého cesta získame asi 32 kusov rožtekov, podľa toho ako budeme cesto krájať.

32 kusov
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto pripravíme tak, že spolu vymiesime všetky suroviny. Pri tejto príprave uprednostňujem margarín. Pri pečení tak rožteky lepšie držia tvar. Z cesta vytvoríme bochník, rozdelíme ho na dve časti a zaguľatíme na dva menšie bochníky. Zabalíme ich do fólie osobitne a uložíme do chladničky na pár hodín, alebo cez noc. Cesto je možné nachystať dopredu a zamraziť. V chladničke vydrží aspoň 3 dni.
  2. Orechovo – škoricová plnka: Na prípravu plnky použijeme chopper, prípadne mlynček na orechy. Orechy nahrubo pomelieme. Pridáme aj cukor a hrozienka a ďalej melieme na čo najjemnejšie. Nakoniec ochutíme škoricou.
  3. Škoricová plnka: V prípade škoricovej plnky neudávam presnú gramáž surovín. Budeme potrebovať hnedý cukor a mletú škoricu. Tieto dve suroviny priamo aplikujeme na cesto.
  4. Príprava rožtekov: Cesto vyberieme z chladničky. Pripravili sme si okrúhle bochníky, takže ich stačí vyvaľkať na viac menej okrúhly tvar. Na cesto aplikujeme orechovo – škoricovú plnku a zatlačíme ju do cesta. Následne ostrým nožom rozkrojíme cesto na 4 časti a následne na 8, prípadne ešte na 16. Od toho, ako rozdelíme cesto, závisí veľkosť a počet rožtekov, ktorý získame. Preferujem menšie rožteky, takže cesto vždy rozdelím na 16 častí.
  5. Rožteky zatočíme tak, že začneme z kraja, od širšej časti, smerom k stredu cesta. Jemne ich potrieme vodou a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 25 - 30 minút na 175-180 °C.
  6. Postup opakujeme s druhým bochníkom. Na cesto aplikujeme priamo hnedý cukor a mletú škoricu. Rožteky zamotáme a upečieme.