Domáce rožky

Rožky na narodeninové raňajky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Domáce pečivo, no hlavne chlebík, ma doprevádza na životnom putovaní už od detstva.* Jeho hlavným tvorcom bola moja úžasná babička lady Ann, B. P. a dva razy do mesiaca som na saniach či talige, ťahal peceň, vykysnutý na šírku stola, do starej pekárne. Patrím k pamätníkom Košičanov na dávnu pekáreň vyhrievanú drevom, kedy oproti dnešnému OD Astória v nej nám náš strýko Berco chlebík upiekol. Dnešné rožky som zmajstroval vďaka našej šikovnej @Cesminaz, ktorej veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu.

10
porcií
25 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku so soľou, ovsenými vločkami a dojčenským sušeným mliekom som premiešal v miske „kyske“, potom pridal rozpustené maslo a v 350 ml vlažnej vody rozmiešané sušené droždie (žiaľ čerstvé tu nemali ani „pod pultom“) a mocca lyžičku cukru.
  2. Stierkou premiešal, postupne pridával ďalších 350 ml vlažnej vody a rukou vypracoval cesto, vytvaroval bochník, vložil ho do jemne pomúčenej „kysky“ následne ju „zadekľoval“ príslušným vekom a niečo vyše hodiny nechal vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto som vyklopil na pomúčenú tablu a vyvaľkal z neho valček.
  4. Ten som pokrájal na 10 kúskov a
  5. postupne ich rozvaľkal na tenko, zroloval a vytváral ohnuté rožky.
  6. Rožky som poukladal do pekáča vystlaného papierom na pečenie a postriekal ich studenou vodou.
  7. Zakryl ich druhým pekáčom a 12 minút piekol v rúre vyhriatej na 210 °C, potom som horný pekáč sňal a ešte dopiekol asi 10 minút.
  8. Upečené rožky som preložil na mriežku, nechal asi 12 minút vychladnúť a podával ich na raňajky.
  9. Biele gerbery vo váze doplnili príjemnú sviatočnú narodeninovú atmosféru.