Rožky kysnuté na vode (fotopostup)

medovnicek - fotkamedovnicek, 1. septembra 2014

Ak ste ešte neskúšali pripraviť kysnuté cesto v studenej vode, tak vás možno budem inšpirovať týmto receptom, ktorý mám z Receptov od babičky - Koláče, šišky.

Suroviny

500 g
20 g
200 g
100 g (alebo Hera)
2 ks
100 ml vlažné
 štipka
1 ČL
 na posyp
1 ks na potretie
Plnka:
 hustý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z droždia a vlažného mlieka - pridala som aj 1 KL kryštálového cukru, pripravíme kvások.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Múku s maslom rozmrvíme.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    A pridáme ostatné suroviny patriace do cesta.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Dôkladne vypracujeme hladké cesto

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Čistú utierku pomúčime, vložíme do nej cesto.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Rohy jemne zviažeme

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Utierku s cestom upevníme na rúčku varechy a vložíme do hrnca alebo misky so studenou vodou.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Takto ho necháme dovtedy, kým nevyjde na povrch vody - je to cca 1 hodina.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    A teraz môžeme pripraviť rožky dvojakým spôsobom: 1. Neplnené rožky obaľované cukrom - tých som robila menej pre menšie deti. Cesto rozdelíme na jednotlivé kúsky

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    Dosku troška pomúčime, posypeme kryštálovým cukrom - v mojom prípade to bol hnedý, trstinový cukor, ušúľame hadov, nakrájame jednotlivé kúsky, z ktorých vytvarujeme jednotlivé rohlíčky. Pri šúľaní hadov sa cesto obalí v cukre.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte pol hodinu kysnúť a dáme piecť do rúry na 180 C.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 11
  12. 12

    2. Plnené rožky buď hustým slivkovým lekvárom, alebo slivkovou plnkou, ktorou sa plnia frgále - postup mám pri tomto recepte: http://varecha.pravda.sk/recepty/frgale-z-moravy-fotorecept/52257-recept.html. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, asi dva centimetre od kraja dáme súvislý pás plnky - táto čo vidíte je pripravená zo sušených sliviek ako na frgále.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 12
  13. 13

    Okraj prehneme cez plnku.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 13
  14. 14

    Vytvoríme akýsi valec, ktorý radielkom odrežieme a narežieme jednotlivé kúsky - rohlíčky.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 14
  15. 15

    Prehneme to tvaru rožkov, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte pol hodinu postáť, potom potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 15
  16. 16

    Po upečení som ich ešte potrela rozpusteným maslom.

    Rožky kysnuté na vode (fotopostup) - obrázok 16

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
Nedherne su a aj chutovo musia byt vynikajuce.podobne som pred casom robila a aj vianocne rohliky,tusim primatorske som davala kysnut do vody,cesto je vynikajuce.5*.Nic v zlom,len ten nazov by som dala ,,vo vode",lebo ,,na vode"to zvadza,ze je v ceste voda,preto sa priznam ani som neotvarala az potom ma napadlo,ze to moze byt vo vode.Kto to cesto nerobil moze, vrelo odporucit.Ono niekedy kysne aj dlhsie ako hodinu,ale z toho si netreba nic robit,treba ho nechat kym nevyplava.
Moja mama mala v svojej kuchárskej knižke starodávny vraj dolnozemský recept " na vode kysnutô" - nikdy som nevedela pochopiť, ako to môže kysnúť na vode. A teraz keď ešte čítam, že do studenej vody - rozum mi postáva - ale musím to vyskúšať.
mám tiez od mamy starý recept na drobné pečivo, volá sa "vyskoč z vody" . Ako deti sme hladeli do vedra s vodou, kde bolo cesto a čakali, kedy vyskočí ....
tiez som sa bala toho cesta ako sa zachova ale dne som ho skusila dat do tej vody "sak dnes prsi tak jej je dost"a na moje prekvapenie nadhera pekne sa s nim pracovalo tak som upiekla aj par rozkov a kakaovy a makovy zavin uzastne mäkucke mozem len odporucit a nebojte sa ono to aj vyskocíí doporucujem íííííííííííí:)
@l ízatko neviem ti presne popísať. že v čom je rozdiel, ale zdá sa mi, že takto kysnuté cesto je jemnejšie, ja rada skúšam nové postupy pri kysnutých cestách, nehovorím, že takto pripravujem cesto stále, ale vyskúšala som a hlavne som neobanovala:)
@daniela01 - ja som mala korenie z Vitany a kupujem ho v Coop Jednota, ale myslím si, že úplne postačí ako píše @kimlo , keď zmiešaš koreniny, ktoré píše, to korenie tam nie je podmienkou, aj keď urobí dobrú chuť cestu, naučila som sa ho používať od šikovných kuchárok na českých blogoch:)
recept sa mivelmi paci,chcem urcite vyskusat,este by som vsak potrebovala vediet,ake su na druhy den,cvydrzia dlhsie makke,lebo by som ich chcela urobit skor.vdaka
@ada13 piekla som ich len raz a v ten deň sme ich aj zjedli, ale myslím si, že nič sa im nestane ani na druhý deň, keď ich dobre uskladníš, mne osobne sa osvedčilo uskladňovanie kysnutých vecí a tiež lineckého cesta v miske rýchlokyske:)

Pridaj komentár k receptu: