Rožky kysnuté na vode (fotopostup)

Autor receptu: medovnicek

Ak ste ešte neskúšali pripraviť kysnuté cesto v studenej vode, tak vás možno budem inšpirovať týmto receptom, ktorý mám z Receptov od babičky - Koláče, šišky.

Suroviny

Postup

  1. Z droždia a vlažného mlieka - pridala som aj 1 KL kryštálového cukru, pripravíme kvások.
  2. Múku s maslom rozmrvíme.
  3. A pridáme ostatné suroviny patriace do cesta.
  4. Dôkladne vypracujeme hladké cesto
  5. Čistú utierku pomúčime, vložíme do nej cesto.
  6. Rohy jemne zviažeme
  7. Utierku s cestom upevníme na rúčku varechy a vložíme do hrnca alebo misky so studenou vodou.
  8. Takto ho necháme dovtedy, kým nevyjde na povrch vody - je to cca 1 hodina.
  9. A teraz môžeme pripraviť rožky dvojakým spôsobom: 1. Neplnené rožky obaľované cukrom - tých som robila menej pre menšie deti. Cesto rozdelíme na jednotlivé kúsky
  10. Dosku troška pomúčime, posypeme kryštálovým cukrom - v mojom prípade to bol hnedý, trstinový cukor, ušúľame hadov, nakrájame jednotlivé kúsky, z ktorých vytvarujeme jednotlivé rohlíčky. Pri šúľaní hadov sa cesto obalí v cukre.
  11. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte pol hodinu kysnúť a dáme piecť do rúry na 180 C.
  12. 2. Plnené rožky buď hustým slivkovým lekvárom, alebo slivkovou plnkou, ktorou sa plnia frgále - postup mám pri tomto recepte: http://varecha.pravda.sk/recepty/frgale-z-moravy-fotorecept/52257-recept.html. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, asi dva centimetre od kraja dáme súvislý pás plnky - táto čo vidíte je pripravená zo sušených sliviek ako na frgále.
  13. Okraj prehneme cez plnku.
  14. Vytvoríme akýsi valec, ktorý radielkom odrežieme a narežieme jednotlivé kúsky - rohlíčky.
  15. Prehneme to tvaru rožkov, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte pol hodinu postáť, potom potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
  16. Po upečení som ich ešte potrela rozpusteným maslom.