Rožky kysnuté na vode (fotopostup)
Autor receptu: medovnicek
Ak ste ešte neskúšali pripraviť kysnuté cesto v studenej vode, tak vás možno budem inšpirovať týmto receptom, ktorý mám z Receptov od babičky - Koláče, šišky.
Postup
- Z droždia a vlažného mlieka - pridala som aj 1 KL kryštálového cukru, pripravíme kvások.
- Múku s maslom rozmrvíme.
- A pridáme ostatné suroviny patriace do cesta.
- Dôkladne vypracujeme hladké cesto
- Čistú utierku pomúčime, vložíme do nej cesto.
- Rohy jemne zviažeme
- Utierku s cestom upevníme na rúčku varechy a vložíme do hrnca alebo misky so studenou vodou.
- Takto ho necháme dovtedy, kým nevyjde na povrch vody - je to cca 1 hodina.
- A teraz môžeme pripraviť rožky dvojakým spôsobom:
1. Neplnené rožky obaľované cukrom - tých som robila menej pre menšie deti.
Cesto rozdelíme na jednotlivé kúsky
- Dosku troška pomúčime, posypeme kryštálovým cukrom - v mojom prípade to bol hnedý, trstinový cukor, ušúľame hadov, nakrájame jednotlivé kúsky, z ktorých vytvarujeme jednotlivé rohlíčky. Pri šúľaní hadov sa cesto obalí v cukre.
- Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte pol hodinu kysnúť a dáme piecť do rúry na 180 C.
- 2. Plnené rožky buď hustým slivkovým lekvárom, alebo slivkovou plnkou, ktorou sa plnia frgále - postup mám pri tomto recepte: http://varecha.pravda.sk/recepty/frgale-z-moravy-fotorecept/52257-recept.html.
Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, asi dva centimetre od kraja dáme súvislý pás plnky - táto čo vidíte je pripravená zo sušených sliviek ako na frgále.
- Okraj prehneme cez plnku.
- Vytvoríme akýsi valec, ktorý radielkom odrežieme a narežieme jednotlivé kúsky - rohlíčky.
- Prehneme to tvaru rožkov, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte pol hodinu postáť, potom potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
- Po upečení som ich ešte potrela rozpusteným maslom.