Orechová roláda
Rolovaný Izidor
Autor receptu: siuuu
Tradičný koláč v inom prevedení.* Tento dezert mám veľmi rada, a keďže neviem pekne nakrájať rezy, roláda je pre mňa super, pri nej celkom trafím rovnaké kúsky ;-)
8-10 porcií |
40 minút príprava |
9-10 minút na 180 °C |
Postup
- Na korpus vyšľaháme v robote celé vajíčka s cukrom do peny, pridáme horúcu vodu, olej a zľahka vmiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie (rozmer pekáča 30x24 cm). Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 9-10 minút. Vyberieme von, opatrne stiahneme papier a ešte teplé cesto zrolujeme spolu s papierom na pečenie a zabalíme do vlhkej utierky. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si mleté orechy zmiešame s cukrom, horúcim mliekom a rumom. Na krém nad parou šľaháme celé vajíčka s cukrom a kakaom do zhustnutia - ja šľahám ručne, metličkou a trvá mi to asi 20 minút. Takto vyšľahané vajíčka necháme čiastočne vychladnúť. Medzitým si v robote vyšľaháme zmäknuté maslo do peny a postupne zašľahávame vlažnú kakaovú zmes. Keď je krém vyšľahaný, ochutíme troškou rumu (nemusí byť, ale mne sa sem jednoducho hodí).
- Zrolované vychladnuté cesto opatrne rozvinieme, potrieme lekvárom, rozotrieme orechovo-rumovú plnku (mne to najlepšie išlo pomocou spodnej strany lyžice), rozotrieme väčšiu časť krému a roládu opatrne zavinieme. Vrch potrieme zvyškom krému a roládu dáme stuhnúť do chladničky.
- Po stuhnutí polejeme čokoládovou polevou - ja používam ganache, ktorá nie je úplne tvrdá a nepraská pri krájaní. Ozdobíme podľa chuti a vkusu - ja som pomocou cukrárskeho vrecka ozdobila karamelovou čokoládou.