Výborný domáci karamel fotorecept
foodblog Sisters Bakery, 27. decembra 2022
Foto: Archív Michaely Smolovej
Karamel je základom na prípravu množstva dezertov. Tento vám vydrží v sklenenom uzatvárateľnom pohári v chladničke aj niekoľko týždňov.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do kastrólika dáme kryštálový cukor a na strednej teplote ho necháme bez miešania pomaly roztápať na karamel. Tento krok vyžaduje trocha trpezlivosti, odporúčame karamel sledovať, aby neprihorel, a určite ho nemiešame, aby sa nevytvorili hrudky či kryštály.
-
2
Hneď ako sa cukor roztopí na karamel a zafarbí sa do zlatohneda, pridáme doň na kocky nakrájané maslo a dôkladne ho s karamelom rozmiešame metličkou. Potom karamel stiahneme z ohňa a prelejeme ho do čistej misy.
-
3
Teraz doň prilejeme smotanu na šľahanie. Ak chceme mať karamel tekutý, pridáme jej 150 g, ak máme radšej hustejšiu konzistenciu (ako nátierka), stačí smotany menej, asi 70 g.
Diskusia k receptu