Karamelová roláda

Roláda s karamelovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Lahodná roláda s karamelovou plnkou a lieskovými orieškami pohladí jazýček i dušu.

20
porcií
50 minút
príprava
10-12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme karamel.
  2. Cesto: Vajíčka oddelíme, bielky samostatne vyšľaháme na tuhý sneh.
  3. Žĺtky vymiešame s cukrom do nadýchanej bledej peny.
  4. Potom na žĺtkovú penu preosejeme múku a gumenou varechou ju zapracujeme.
  5. Nakoniec varechou zľahka ale dôkladne vmiešame sneh z bielkov.
  6. Cesto nalejeme na menší plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme povrch.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10–12 minút.
  8. Hneď po dopečení vyklopíme korpus na čistú utierku posypanú práškovým cukrom a stiahneme z neho papier na pečenie.
  9. Spolu s utierkou korpus zavinieme a necháme vychladnúť.
  10. Na plnku si nalejeme do misky smotanu, pridáme 100–150 ml karamelu (závisí, akú intenzívnu karamelovú chuť plnky máme radi).
  11. Mixérom ich spolu dotuha vyšľaháme.
  12. Vychladnutú roládu rozvinieme, potrieme tenkou vrstvou karamelu a nanesieme karamelovo-šľahačkovú plnku.
  13. Zavinieme späť. Roládu necháme zabalenú v utierke a dáme do chladu na hodinu, aby plnka stuhla.
  14. Po hodine potrieme hotovú roládu na povrchu karamelom, naň nalepíme mleté pražené lieskovce. Roládu krájame na plátky.