Karamelová roláda
Roláda s karamelovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Lahodná roláda s karamelovou plnkou a lieskovými orieškami pohladí jazýček i dušu.
20 porcií |
50 minút príprava |
10-12 minút na 200 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme karamel.
- Cesto: Vajíčka oddelíme, bielky samostatne vyšľaháme na tuhý sneh.
- Žĺtky vymiešame s cukrom do nadýchanej bledej peny.
- Potom na žĺtkovú penu preosejeme múku a gumenou varechou ju zapracujeme.
- Nakoniec varechou zľahka ale dôkladne vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto nalejeme na menší plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme povrch.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10–12 minút.
- Hneď po dopečení vyklopíme korpus na čistú utierku
posypanú práškovým cukrom a stiahneme z neho papier na pečenie.
- Spolu s utierkou korpus zavinieme a necháme vychladnúť.
- Na plnku si nalejeme do misky smotanu, pridáme 100–150 ml karamelu (závisí, akú intenzívnu karamelovú chuť plnky máme radi).
- Mixérom ich spolu dotuha vyšľaháme.
- Vychladnutú roládu rozvinieme, potrieme tenkou vrstvou karamelu a nanesieme karamelovo-šľahačkovú plnku.
- Zavinieme späť. Roládu
necháme zabalenú v utierke a dáme do chladu na hodinu, aby plnka stuhla.
- Po hodine potrieme hotovú roládu na povrchu karamelom, naň nalepíme mleté pražené lieskovce. Roládu krájame na plátky.