Rodinný poklad - najvianočnejší kapor

trudiola - fotkatrudiola, 10. decembra 2010

Nikdy v živote som nejedla vyprážaného kapra.Vianočný pečený kapor je alfou a omegou našich Vianoc. Recept vymyslela moja stará mama - kuchárka a traduje Zobraziť celý popisNikdy v živote som nejedla vyprážaného kapra.Vianočný pečený kapor je alfou a omegou našich Vianoc. Recept vymyslela moja stará mama - kuchárka a traduje v našej, už značne rozvetvenej rodine, štyridsať rokov. Všetci priženenci do rodiny prvým hltom tejto rozprávkovej rybky zabudli na tradície, ktoré si priniesli zo svojich vyprážaných Vianoc a už v októbri sa nám zbiehajú slinky. Recept je veľmi jednoduchý, rýchly a zdravý. Lebo aj také môžu byť Vianoce:) Foto nemám, doplním o dva týždne:)

Suroviny

 -veľmi veľa, zavisí od veľkosti kapra
 -opäť to závisí od veľkosti ryby
2 dl




Postup

  1. 1

    Kapra, ktorého sme nechali vyčvachtať v mlieku, opláchneme a predelíme po dĺžke na dve časti.

  2. 2

    Vložíme do hlbšieho pekáča, ktorý jemne vytrieme maslom. Zámerne som nepísala množstvo cibule a masla, závisí to od veľkosti ryby. Cibuľu nakrájame na kolieska a bohato ňou obsypeme kapra. Na 2-kilového kapra pripadá približne 1-1,5 kila cibule.

  3. 3

    Plátky masla poukladáme na kapra a cibuľu, nezabúdame na boky pekáča. Opäť, na 2-kilového kapra spotrebujeme asi 150 - 200 gramov masla. Poriadne osolíme, okoreníme čiernym korením a podlejeme vodou.

  4. 4

    Prikryjeme alobalom a pečieme na 250°C (závisí od výkonu) približne hodinu - kým ryba nieje mäkká. Posledných 10-15 minút necháme zapiecť bez alobalu. Podávame s čerstvým chlebom (a s kofolou :D= to je ta pravá chuť Vianoc).

Diskusia k receptu

johny46
Tento recept dobre poznám a môžem potvrdiť, že je to nebíčko v papuľke
fionecka
fajn, len tá kofola mi nesedí .... radšej pohárik bieleho suchého vína
marienka44
Ja bysom dala cibulu aj pod kapra, aby sa nemusel skrabat z pekáča.
K comu bude potom zemiakovy majonezovy salat na Stedry den?:-)
trudiola
Zemiakovy salat sa je k vyprazanemu Pangasiusu, file, rybim prstom, a proste so vsetkym spracovanym svinstvom, ktore sa da z ryb urobit, hadzte do mna kamene :D Kapra zvykneme jest az po vecery - zvyk z cias, ked sme boli so sestrou male, a rodicia predvídavo nechcel aby sme i- tesiac sa na darceky- hltali kapra so vsetkymi kostami :)
cinkla
Nas vianocny kaprik sa tiez pecie na masle,posypany mandlovymi lupienkami ale ziadnou cibulou. A je to tiez pochutka. Zvnutra vytrety cesnacikom, lebo rybi specialisti tvrdia - k rybe patri cesnak, v ziadnom pripade nie cibula.Tak ja to riskujem a t.r. vyskusame kaprika po Tvojom. A budeme v duchu s Tebou.
1x stamra
letisia
My takto robíme kapra na silvestra. Tiež je to tradícia od môjho detstva. na kapra dávame aj bylinky a plátky cesnaku.
alena45
ak robím pstruha, tak ho robím takto, ale ešte ho pokvapkám citrónovou šťavou a prihodím nejaké bylinky, maslo aj cibuľa majú od citrónu ešte lepšiu chuť.
alena45
kapra som vždy len vysmážala, neviem si ho inak predstaviť.
bedrunka
Takýmto spôsobom pečiem kurča alebo kuracie stehná - recept si pred x rokmi vymyslela moja mama. Kapra by som iste pokvapkala citrónom a podliala vínkom.
benko
Ja zopakujem agorinu otázku: s kožou alebo bez? Pls!
trudiola
Prepáčte mi moju nevšímavosť :) my robíme kapra bez kože - aj keď neviem, ako by to mohlo pokaziť chuť s kožou, možno to je len rodinný zvyk :) Ak to náhodou skúsite s kožou, podeľte sa o výsledok.
dargov
Môžem ho upiecť aj vcelku alebo ho treba predeliť ako je to v recepte uvedené? ďakujem
trudiola
ano samozrejme, a dokonca tak to ma byt, nerozdeleny, neuvedomila som si to musim to zmenit :)
mikulka
horšieho kapra som nejedla, až tohoto-fuj nie kapor ale cibuľa
mikulka
mala by ste zmeniť aj množstvo cibule na 15 dkg nie 1,5kg
foska
K tomuto receptu musim napisat do komentara viac...
Jedna z prvych veci, co ma rodicia naucili, bola, aby som nikdy nepovedala FUJ na jedlo, ktore chuti niekomu inemu. Je to vrchol neslusnosti. Ak to mila @mikulka nevies, priatelsky Ta nato upozornujem (i ked neviem, aka je sanca, ze si to tu precitas). Nejeden recept tu z varechy, co som uvarila, mi nechutil. Ale vymazala som ho z KK a necitila som potrebu opakovane neprijemne reagovat pod recept, s ktorym si niekto dal namahu. Ved kazdy mame ine chute, ine rodinne zvyky. @trudiola - dnes sme mali na obed takehoto kaprika, cvachtal sa v cesnakovom mlieku, oblozila som ho nie len kvantom cibule ale aj par stonkami celeru a poviem Ti, vyborne sme si s manzelom pochutnali. Dakujem, ze si nam prezradila ako spravit toho najvianocnejsieho kapra :)
1x anan
yana
No tak uz len na zaklade komentarov idem nejaku takuto rybku urobit. Kapra nie, take tu ma cinan len pred vianocami a aj to uz nevie, co zanho pytat. Ale taky losos. Doteraz som takymto mnozstvom cibule zasypavala len morcacie stehna, tak preco nie rybu.
opohana
To se výborně hodí, kapřík čeká v lednici, jdu do toho.Díky za inspiraci.O zážitek z jídla se podělím.
ninusa27
tak ja si spravím Vianoce v máji :) mám kapríka, tak idem na to:)
marianne69
tak polovica bude vyprazana a polovica podla tohto receptiku,nech si moji stravnici vyberu:-),velmi sa mi paci tato uprava kaprika,plave uz vo vani tak sa tesime




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia