Rodinný poklad - najvianočnejší kapor

Autor receptu: trudiola

Nikdy v živote som nejedla vyprážaného kapra.Vianočný pečený kapor je alfou a omegou našich Vianoc. Recept vymyslela moja stará mama - kuchárka a traduje v našej, už značne rozvetvenej rodine, štyridsať rokov. Všetci priženenci do rodiny prvým hltom tejto rozprávkovej rybky zabudli na tradície, ktoré si priniesli zo svojich vyprážaných Vianoc a už v októbri sa nám zbiehajú slinky. Recept je veľmi jednoduchý, rýchly a zdravý. Lebo aj také môžu byť Vianoce:) Foto nemám, doplním o dva týždne:)

Suroviny

Postup

  1. Kapra, ktorého sme nechali vyčvachtať v mlieku, opláchneme a predelíme po dĺžke na dve časti.
  2. Vložíme do hlbšieho pekáča, ktorý jemne vytrieme maslom. Zámerne som nepísala množstvo cibule a masla, závisí to od veľkosti ryby. Cibuľu nakrájame na kolieska a bohato ňou obsypeme kapra. Na 2-kilového kapra pripadá približne 1-1,5 kila cibule.
  3. Plátky masla poukladáme na kapra a cibuľu, nezabúdame na boky pekáča. Opäť, na 2-kilového kapra spotrebujeme asi 150 - 200 gramov masla. Poriadne osolíme, okoreníme čiernym korením a podlejeme vodou.
  4. Prikryjeme alobalom a pečieme na 250°C (závisí od výkonu) približne hodinu - kým ryba nieje mäkká. Posledných 10-15 minút necháme zapiecť bez alobalu. Podávame s čerstvým chlebom (a s kofolou :D= to je ta pravá chuť Vianoc).