Rizoto na ázijský spôsob

afataga - fotkaafataga, 6. novembra 2016
Rizoto na ázijský spôsob
Foto: afataga

Dostala som balíček ázijských korenín, tak som hľadala, ako ich použiť, dnes prišlo na rad biryani. Pozerala som na nete rcp. na Pulao aj Biryani a nejako som z toho uklohnila toto jedlo, preto ho som nazvala ako som ho nazvala, lebo je to fúzia viac rcp.

2
porcie
25 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks
3 strúčiky
2 PL
2 ks
podľa chuti
1 KL
1 KL
1/2 šálky
150 ml
1/2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kúpila som psíkovi pliecko, tak tú chudú časť mäsa som vybrala pre nás. Pokrájala som ho na plátky a potom ešte na menšie časti. Do kastróla som dala olej, do rozpáleného som vhodila nadrobno nakrájanú cibuľu, orestovala som ju, prihodila som cesnak a chilli, oboje nakrájané nadrobno a chvíločku som zas restovala

    Rizoto na ázijský spôsob - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som garam masalu a skoro hneď mäso, prudko som restovala, aby sa zatiahlo, pridala som papriku a za chvíľočku podliala trochou vody, mäso som prikryla a dusilo sa 45 min. kým zmäklo

    Rizoto na ázijský spôsob - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som si namočila ryžu basmati, ako som videla na nete

    Rizoto na ázijský spôsob - obrázok 3
  4. 4

    Keď bolo mäso mäkké, pridala som hrášok a soľ

    Rizoto na ázijský spôsob - obrázok 4
  5. 5

    Premiešala som, pridala som ryžu a biryani, premiešala, zaliala 250 ml vody a dusila 10 min. Potom som vypla sporák a nechala 10 min. dôjsť

    Rizoto na ázijský spôsob - obrázok 5
  6. 6

    Do hotového jedla som vmiešala vňať a to je všetko. Nám chutilo.

    Rizoto na ázijský spôsob - obrázok 6
  7. 7

    A ešte malá provokácia na záver: toho roku sa nám rozmohli na záhrade pečiarky :-), akoby niekto povedal, ze hríby :-)

    Rizoto na ázijský spôsob - obrázok 7

Diskusia k receptu

70 komentárov k receptu
Ahoj Afataga.rád by som tento rcp vyskúšal,len neviem kde sa dá kúpiť garam masala,a biryani,poprípade nejaká náhražka ak by sa dala použiť.pekný deň Ti prajem
Toto sa blizi k Pulao, pulao je ryzove jedlo, kde sa do jedneho hrnca postupne pridavaju suroviny a ryza sa vari spolu s druhou hlavnou surovinou. Na Biryani sa ryza vari zvlast a potom sa to vrstvi. Pre biryani je typicky mix vnati koriandru a maty a este sa donho miesa dohneda oprazena cibula. Ak chces skusit dobry recept, najdi na youtube video na Hyderabadi biryani ;) Inak toto tvoje vyzera mnam.
Rizoto sa nerobí z basmati ani iných dlhozrnných, nepustia škrob a rizoto nemá tú správnu kašovitú konzistenciu. Toto robili u nás v závodke, akurát tam nedávali exotické korenie, ale hrášok bol vždy. Ešte posypať eidamom. Toto by som si nedala, prášilo by sa mi od huby.
@Mijaita (6.11.2016 19:50)

mozno som vedla, len neviem vedla coho, vidis niekde napisane, ze toto je biryani? Ja som v uvode pisala, ze som pozerala viac rcp na pulao aj biryani ako inspiraciu, ja viem, ake koreniny maju ist do biryani, toto nie je biryani, mozno si treba druhy krat lepsie precitat uvod a biryani robit nebudem, lebo tam uz ide naozaj vela druhov azijskych korenin, na to nemam odvahu
@Bembo (7.11.2016 11:41)

ahoj, garam masala sa da kupit v niektorych obchodoch aj u nas, aj ked nie vsade, biryani som dostala, to netusim, kde by si kupil, ani neporadim, cim nahradit, ja sa v tych koreninach moc nevyznam, mozno @methi by vedela, hlavne, ze tam nie je paradajka vsak? :-), aj tebe pekny den
@Methi (7.11.2016 13:16)

dakujem, pozerala som asi 4 rcp na biryani a to uz je mna moc tych korenin pokope, myslim, ze to by nam uz nechutilo, nie sme na to zvyknuti, ale najdem, link odlozim, ak by som sa niekedy odhodlala :-), ano mala som v umysle nieco skor ako pulao stvorit
Milá Afi, aj ja se hlásim na chovanie, bo takovéto rizoto - z basmati rýže - bych si hned dala! Sypké a z basmati, to je něco pro mě, každý jsme jiný. Z kulaté lepkavé rýže jen nákyp, a to ještě až teď na stará kolena. Krásný den přeji!
@afataga Premenuj to na pulao a mas to ;) @bembo este k tej biryani masala, mozes pouzit napriklad bobkovy list, hnedy a zeleny kardamon, feniklove semienka, badyan, koriandrove semienka, muskatovy kvet, klinceky, rimsku rascu a kusok skorice a potom cerstve koriandrove listky a cerstvu matu.
Garam masala pochádza a sa používa v krajinách v ktorých je bravčové zakázané jesť. Ale prečo nie? Možno niekde v Ázii je nejaký Ind, čo si varí kapustnicu a dáva si do nej škoricu :-)))
Hlavne, že Vám chutilo! Pekný deň!
Ja ryžu môžem na všetky spôsoby a hocijakú, som ryžový maniak.....pre mňa vynikajúce jedlo, ale tie 2 chilli papričky by ma zabili :)
@methi , veľmi pekne dakujem za odpoved. mrzí ma, naozaj nie som pusta, nevidím, že by sa Ťa na niečo pýtala ona, ale pýtala som sa Ťa ja :-)
už aj minule som Ti to napísala, inak mne to nevadí, lebo pusta bola úžasná kuchárka, takou by som chcela byť. no čo už, nemám na to :-)
@Kukulienka71 (7.11.2016 17:11)

ty to asi ozaj nemas so sebou lahky zivot, predpokladam, ze ti velmi chyba, ze sa teraz nemas s kym hadat, tak si mozno dufala, ze to budem ja, ale sklamem ta, sice si sem mozes pisat, co len chces, ale ja som s tebou skoncila uz davno, zabudla si? tak ti to len pripominam a na teba uz nereagujem, howgh
Vidím, že sa to pod Tvojim receptom zopsulo :) tak sa pridám aj ja, ale trochu ináč. Toto našla moja mladá kolegyňa vyhodené, dve už nežili :( a dve sa jej podarilo zachrániť, pozri aký fešáci, ešte trochu ich nakŕmi a skúsi ich niekomu do dobrých rúk darovať. A k receptu, ja mám veľmi rada tento recept od @methi  akochutimasala.blogspot.sk/2012/05/pulao-s-jarnou-cibulkou.html...
a tiež tam ide basmati ryža. Kedže nemám odvahu a ani znalosť kombinovať exotické koreniny, vždy sa nechám viesť receptom. Ja by som si porciu s chuťou dala. Maj pekný deň :)


@Zuzanka1367 (10.11.2016 15:28)

jeskove oci, tie su nadherne !!! keby sme nemali psika, hned jedneho beriem, ja by som tym ludom pazure dolamala, co vedia vyhodit zvieratko, dufam, ze sa podari najst im dobry domov, velmi drzim palce
ja som tiez moc nemala odvahu s tymi koreninami experimentovat, ale dost som ich dostala, tak chcem skusat a bez odvahy to nejde :-), tak ak ti nejake spadne z neba, smelo do toho a dakujem
Doteraz ma fascinuje, aké neskutočne ***** sa tu riešia, hlavne medzi známou elitou (v dobrom i v zlom slova zmysle). Paradoxne si nemyslím, že je to chyba diskutujúcich, je to chyba Varechy. Mne sa tvoja verzia páči, hoci neobsahuje jahňacinu (lebo niektorí pravoverní prisahajú len na to jahňacie).
@Conscientia (11.11.2016 11:03)

dakujem, ale mne sa viac paci bez jahnaciny, nedam ju do ust ani za svet, iba keby som mrela od hladu anic ine by som nemala
neviem, kto su elity a ani to nemam potrebu riesit, pre kazdeho tam patri niekto iny, tak to nechajme tak
@Zuzanka1367 (10.11.2016 15:28), mne takto 10.8.16 tiež pribudlo do rodiny cca 4 týždňové šteniatko - psík. V noci to pred synovým autom vyhodili z iného auta a ušli.
Držím palce a dúfam, že sa podarilo nájsť im nový domov! Pozdravujem!
P.S. @Afataga , prepáč, k receptu sa už vyjadrovať nebudem, ale pri tomto som sa neudržala :-)

@Mariamka , absolútne nechápem, o čom "točíš"..... ja som už marišku nejaku dobu nepoužil.... žeby si Ty bola pod vplyvom marianky? Tomu asi neuverím... Môžeš mi Tvoj komentár napísať "po lopate"? Vieš, nie každý je inteligentný, ako Ty.
Veronikkka 7. novembra 2016 o 18:24
@methi , veľmi pekne dakujem za odpoved. mrzí ma, naozaj nie som pusta, nevidím, že by sa Ťa na niečo pýtala ona, ale pýtala som sa Ťa ja :-)
už aj minule som Ti to napísala, inak mne to nevadí, lebo pusta bola úžasná kuchárka, takou by som chcela byť. no čo už, nemám na to
Tak ale toto je už fakt prča....
Všetci vieme, že @Verinikkkkkkkka je @pusta , len ona o tom nevie....
Žeby sa už liečila?
Niektori ludia si proste musia rypnut, ked sa niekomu nepaci, nech sa nepozera a zbytocne priblblo nekomentuje. Rizoto sa mi paci, s tymi koreninami to moze chutit zaujimavo (:
@afataga , tak napohlad by mi to iste chutilo (trosku mi to pripomenulo moju opekanu ryzu)...Nech sa to uz vola, ako chce. Len nepoznam tie koreniny, je to moc stiplave (okrem tych cili papriciek, co si pouzila)? Ale s tou stiplavostou je to fakt tak, ze sa to postupne da asi "vypestovat" ;-). Volakedy som to absolutne nemala rada, teraz uz minikusok znesiem.
@Janger (19.11.2016 22:01)

trening robi pretekara :-) ci ako sa to hovori, asi to bude tak aj s chilli, nie tie koreniny nestipu, iba to chilli, ja myslim, ze ty by si ich zohnala, isto tam mate nejaky azijsky obchod, alebo aspon cez net, niekedy daj aj fotku macky, dufam, ze ste ju dali do poriadku
Tie koreniny iste najdem, to nebude problem.

Toto je nasa Miska, makcen na s ;-). Slepa na jedno ocko, kusok chvostika jej chyba, ale inak je uz uplne v poriadku. Mama ju zachranila z ulice, polomrtve male maciatko bola a za pomoci azylu (mama to nevladala) a jednej milej pani a zverolekara sa z toho dostala. A teraz je u nas, uci sa holandsky ;-). Celkom dobre jej to uz ide...


@Janger (20.11.2016 15:35)

jeeej krasna cica, vyzera uplne zdravo, vobec by som nepovedala, ze nevidi na jedno ocko, zlata je a hlavne to holandske ch aby sa pekne naucila vyslovovat :-), dakujem za potechu oka
@Janger (20.11.2016 15:35)
Miska je krasavice mezinárodní! A to že něco chybí, vůbec neva. Také mi něco chybí /kus křečových žil/, s očkem jsme na tom podobně a kolik ještě parády nadělám. Jen bych si přála "mít tak krabici v Holandsku u Janger" hmm
@afataga , to jedno ocko je uplne tmave, na tejto fotke to tak nevidiet. To ch jej ide uz celkom dobre, ale rozpravame sa spolu casto aj slovensky, aby nezabudla ;-).

@haji , :-))). Mne tiez jej nedostatky nevadia, (aj ja mam vselijake), len sa niekedy bojim, aby sa jej nic nestalo s tym druhym ockom. Chuda, co si uz ona prekonala, ked bola este uplne malicka....V tej krabici, haha, to ako kazda macka asi, cim mensia krabica, tym radsej sa do nej natlacia...

Dievcata, pozdravujem vas :-).

Pridaj komentár k receptu: