Dokonalá Basmati

methi - fotkamethi, 10. decembra 2013
Dokonalá Basmati
Foto: methi

Suroviny

2 hrnčeky
3 hrnčeky




Postup

  1. 1

    DOLEZITY JE POMER SUROVIN! Voda je izbovej teploty.

  2. 2

    Ryzu dobre oplachneme pod tecucou vodou, aby sme odstranili skrob. Musi vam z nej ist celkom cista voda.

  3. 3

    Premytu ryzu dame do misky a zalejeme vodou tak, aby bola celkom ponorena. Nechame ju namocenu 15 minut.

  4. 4

    Kym je ryza namocena, dame do hrnca vodu a privedieme ju k varu.

  5. 5

    Ryzu celkom scedime a pridame do vriacej vody. Pockame, kym sa voda zacne znova varit. Potom ohen celkom zmiernime a hrniec tesne uzavrieme. Varime ju takto 5 minut.

  6. 6

    Potom ohen vypneme a hrniec stale tesne uzavrety nechame stat 15 minut. Ryza sa v nom stale vari, aj ked ohen sme vypli. Po 15 minutach hrniec otvorime a skontrolujeme, ci je ryza makka.

  7. 7

    Hotovu ryzu prelozime do servirovacej misky, aby sa dalej v hrnci uz nevarila.

Diskusia k receptu

pusta
@miska , super, ešte som nevarila, určite vyskúšam. :-) už je v kk
dakujem za recept.
5*****
stefanm
...pre mňa veľmi užitočná a neskutočne aktuálna rada . Z Londýna , priamo z Indickej štvrti nám doniesol nedávno kamarát 5kg balenie tejto ryže . Už som ju pár krát varil , ale bez toho 15min. namáčania a nejak som jej nemohol prísť na chuť . Takže skúsim podľa tebou pridaného a verím , že overeného návodu . Vďaka za radu a pozdravujem ťa .


radox1
pokial ide o cisto prilohovu ryzu,tak varim ako @methi ,ale chut zmenou postupu nezmenis.jej chut je trocha ina ako klasicka a nie kazdemu vyhovuje.
methi
Tak ako pise @radox ak ide o jednoduchu prilohovu ryzu. Inu chut dosiahnes len ak ryzu pouzijes na jedla typu Pulao alebo Biryani.
evusik
ja som ju už tiež varila a ešte nejakú vzadu v kredenci, kam putovala, mám... skúsim podľa tvojho receptu, ale mám otázku... varíš na plyne alebo na elektrike? lebo to je veľký rozdiel (bod.6) po vypnutí sa na elektrike ešte dlho varí a na plyne už len dôjde... určite mi rozumieš :-)
cuketa
vdaka za recept, je výborný, aj ryža bola výborná, ja som však vodu dopredu osolila, urobila som nejaký prehrešok?
methi
@cuketa nie @evusik ja robim na plyne, ale robila som ju u sestry na elektrike a tam sme to tusim najprv na stupni 9 varili a potom na 2-ke tych 5 minut. vobec sa nepamatam presne ako. Ale tak nejako :) A potom sme to vypli z tej 2ky a nechali 15 minut na tej platni, kde sme ju robili. Po tych 15 minutach hned do sklenej mise sme ju prelozili. Nesmie sa nechat po uvareni v tom hrnci uz potom, lebo zostane rozvarena.
julica
Ja som ju robila v parnom hrnci a bola skvostná. To je taka rada pre @evusik , dala som asi dva pohare ryze, dva a pol vody, osolila a parila asi 20 minut (neviem presne).
honestka
nadpis hovori za vsetko Miska.
Mame stastie, ze dostaneme kupit rozne typy ryze ale ako priloha trebarz k dobrej rostenke je tato nenahraditelnou.
1x haji
evusik
@methi presne to som myslela, lebo ja mám silné plotničky, naučila som sa na nich variť na zbytkovom teple, takže to budem musieť vyskúšať...
@julica ďakujem asi vyskúšam aj parák a porovnám :)
alena45
@methi , aj mne tento recept pomôže, lebo sypkú ryžu neviem uvariť. Ale dovoľ mi povedať, aby si si opravila v 3. bode slovo doma na dáme.
marienka44
@Methi , môj najobľubenejší druh, inu ryžu v spajzi ani nemám. Kupujem v Kauflande 0,5 kg- balenie krabicové. Len gulatu taliansku 1 kg na rizoto. Je fantastická. Vyskúšam Tvoj postup, ďakujem.
amelie
@methi , tento postup ukladám do kk:-) tiež dávam dobre premytú ryžu do vriacej vody, ale na 12 minút (okrem arboria). basmati je však oveľa jemnejšia, skrátim čas varenia. ďakujem:-)
fi0na
prave som ju dorobila ako prilohu, je fantasticky nadychana, dakujem :)
evanaaa
Ja ju mám doma už dávnejšie ale nemala som odvahu ju variť, lebo neviem, či by ju môj muž zjedol, on má radšej mäkšiu, nie sypkú, tak neviem, čo s ňou. A ešte som ryžu nevarila, len ju podusím na tuku, prípadne s cibuľkou, táto asi tak nepôjde? Lebo ryžu len tak vo vode varenú rada nemám. No, asi ju jesť nebudeme:-)))
methi
A vies, ze ja ju robim aj podusenu na cibulke aj na cesnaku? Toto je navod na sypku ryzu. Nie je to prikaz :) takze kludne aj na cibulke.
safran
mám svoj osvedčený, ale aj tento vyskúšam :-)
marianne
tato ryza je jednoducho spica,uz som Ti raz myslim fotku poslala na FB,tak nedavam,ale varim ju pravidelne aj dnes.Tak sa Ti podakujem,viem,ze mas rada Happy,tak tu mas pozdrav z Tatier:-) mozno si uz videla...



methi
Som si ista, ze hlavne kvoli tej slecne v plavkach :)
simca401
A keď dám pomer 1:1,5 a budem variť podľa navodu, 5 min a 15 min odstat, bude taka ista?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia