Rizoto fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 1. novembra 2010

tentokrát so šampiňónmi, tekvicou butternut, brokolicou a červeným vínom, ozdobené hoblinami zo syra Vršatec...

4-5
porcie
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
200 g
300 g
1200 ml
100 ml
1 ks
3-4 PL
1 KL
20 g




Postup

  1. 1

    ...z mrkvy, petržlenu, zeleru, kalerábu, cibule, cesnaku a soli si uvaríme poctivý a silný vývar, môže sa prihodiť aj niečo kuracie alebo iné mäsové...

    Rizoto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...vývar sa varí, tak si dáme upiecť tekvicu butternut, asi na 30 minút pri teplote 180-200°C. Predtým ju ale umyjeme, rozkrojíme a vydlabeme. Po upečení ju necháme odpočinúť, aby do nej naspäť vsiakla šťava, ktorú pustila do tej vydlabanej dierky...

    Rizoto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vo vriacej vode, alebo v pare sparíme ružičky brokolice, stačí minútka, dve a potom ju hneď schladíme v studenej vode...krásne tým z nej vytiahneme farbu...

    Rizoto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...cibuľu a šampiňóny si nakrájame, asi takto, alebo aj úplne inakšie...

    Rizoto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...no...5. bod a ešte som nezačal variť. Takže poďme na to...vo woku si rozpálime olivový olej a orestujeme cibuľu. Pridáme korenie, zázvor a prepláchnutú ryžu a keď sa trošku opečie (1-2 min.) pridáme nakrájané šampiňóny, miešame...prvá šťavička ktorú dostane ryža, bude hubová. Po chvíľke podlejeme naberačkou vývaru a stále miešame...

    Rizoto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a miešame a miešame a pridáme zase naberačku vývaru, keď ho ryža vypije, pridáme ďalší, ale stále len jednu naberačku...a stále miešame. Vývar stále varíme na vedľajšom horáku a pridávame k ryži vriaci...a stále, stále miešame...

    Rizoto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...dve veľmi dôležité veci pri varení rizota...miešať a chutnať...keď už je rizoto takmer hotové (cca 20 min.) pridáme deci dobrého suchého vína a dva oriešky masla, premiešame, rizoto je hotové, pridáme upečenú, nakrájanú tekvicu, ružičky brokolice a naposledy premiešame...

    Rizoto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...podávame ozdobené hoblinami syra Vršatec (niečo ako parmezán, ale trošku lepšie :-)...dobrú chuť

    Rizoto (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

enerrgizer
mám jednu otázku pre tekvicových profíkov :-) aj táto tekvica (butternut) sa môže jesť so šupkou ako hokaido ?...ďakujem za odpoveď...
kucharronald
Tekvicu nemám rád, ale rizoto so všetkými spôsobmi milujem!!!! Určite by mi chutila aj tekvicová :) Trošilinku neostala ,,okoštovať" :) Mne by stačil aj jeden ,,malý" pizzový tanierik :))))
sjuz
jééj, ja ti tak závidím...:), energizer - mne takéto rizoto doma nechcú...tiež by som sa dala pozvať:))
a veru neviem, či sa dá táto tekvica jesť aj so šupkou...nie je tvrdá?
enerrgizer
tvrdá nie...skôr taká pevná, ale keby sa rozmixovala...asi by sa aj dala jesť...
dorisa
To tvoje rizotko vyzerá presne tak, ako má rizoto vyzerať. Ja ho také nerobím, ale malo by sa(myslím konzistenciu). Pozerala som okolo tej tekvice, nenašla som, že by sa aj so šupkou mohla pripravovať.
altyn
No, aj keď tam nieje mäso, tak by som si dal! Už len vďaka tým fotkám, sú ako od profíka... :-)))))))))))
enerrgizer
@dorisa predtým sme aj my robievali rizoto také suchšie, ale toto je rizotovejšie :-) @egreska veru chyba :-) @altyn presne to isté mi povedal syn...výborné, no chýbalo mu mäso, ale nemôžeme jesť mäso stále, či?
altyn
No neviem ako iný, ale ja môžem... :-))))))) Ale nezaškodí občas aj trošku dietky!
babav
@enerrgizer , krasny recept na perfektne rizoto! Pokial viem ,
butternut tekvicu tu pred pouzitim okrajuju skrabackou na mrkvu
a inu korenovu zeleninu,tak asi ta vonkajsia supka nie je vhodna na jedenie.
samanka
tak to by som si dala povedať, vyzerá to véééľmi chutne. @enerrgizer Ak je trocha menej tekvica upečená, tak sa šupka nedá jesť. Mne sa ju podarí upiecť do "blatkova", vtedy ju jeme so šupkou.
janger
Nie som profik na tekvicu ;-), ale co som videla recepty, tak vsade ju supu. Zevraj supa jedla je, ale ci je aj dobra?! Dokonca niekto robil taky experiment, piekli ju v trube podla receptu Jamie Olivera (ten ju nesupal), polovicu spravili bez a polovicu so supou. Bez supy bola zevraj lepsia...Musim ten butternut aj ja kupit. Je chutovo dobra? V tych tekviciach sa nevyznam, citam len moc receptov na to. Mam teraz doma taku gulatu oranzovu, neviem ani ako sa vola. Muz ju kupil u farmara a neopytal sa, co to presne je. Tvoje rizoto je krasne!
honestka
Vyzera to uplne vyborne! Butternut sa musi vzdy ocistit, ale ked sa pripravuje pecenim ci varenim, kozu treba pnechat. == Skus niekedy ako prilohu: nakrajat na porcie, pridat malu lyzicku hnedeho cukru alebo javorovy syrup, malicko masla- (pre dospelakov a kto ma rad trosku cili) zabalit do alobalu a upiect. Pri jedeni sa koza krasne zlupne dole.
zdezda
krásne a dobré papanie, asi aj trochu pracné :-)
matased
Krásne nafotené a vábivé...až mi tečú slinky!
foska
Vcera som to robila z polovicnej davky. Bola to taka neskutocna dobrota, ze si tlciem hlavu, ze som toho urobila malinko a hned sa vsetko zjedlo. Dik za vyborny recept (jedna drobnost - v postupe chyba info, co a kedy robit so zazvorom, ale dovtipila som sa ;) )
yana
Jaaj Fussa, este ze si taka chytra. Aj tak je to krasa, kolko sa teraz zvrtas v kuchyni. Aj sa tu bojim nahlas povedat, ze mame za sebou 21 dni a celu dobu sme stravili slintanim na vareche.
foska
Este mozno dodam k tej tekvici - mala som presne taku ako na fotke, upiekla som ju (so supou) a polahky potom vydlabala lyzickou. Ziadne pracne supanie dopredu.
A potvrdzujem Yanine slova - aj vdaka vareche.sk a takymto chutnym receptom som vydrzala (sme vydrzali) 21 dni bez jedla. O to lepsie teraz varim ;)
yana
Ale vydrzal kamarat. Obidve mame na to svoje dvovody preco sme to vydrzali. Ked by si, ako ja , uz dva a pol roka odhanal rakovinu, nic by nebol problem. Este aj voda by ti chutila sladko, teda na konci sa mi uz neskutocne hnusila. Ale vdaka vam varechacom sme to dali a ak bude treba, dame znovu.
enerrgizer
máš pravdu, keď človek chce a má dôvod chcieť, dokáže aj nemožné....držím palce
lucylee
originálne..rizoto môžem vždy a všade na rôzne spôsoby, skvelý recept