Foto: enerrgizer
tentokrát so šampiňónmi, tekvicou butternut, brokolicou a červeným vínom, ozdobené hoblinami zo syra Vršatec...
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
...z mrkvy, petržlenu, zeleru, kalerábu, cibule, cesnaku a soli si uvaríme poctivý a silný vývar, môže sa prihodiť aj niečo kuracie alebo iné mäsové...
-
2
...vývar sa varí, tak si dáme upiecť tekvicu butternut, asi na 30 minút pri teplote 180-200°C. Predtým ju ale umyjeme, rozkrojíme a vydlabeme. Po upečení ju necháme odpočinúť, aby do nej naspäť vsiakla šťava, ktorú pustila do tej vydlabanej dierky...
-
3
...vo vriacej vode, alebo v pare sparíme ružičky brokolice, stačí minútka, dve a potom ju hneď schladíme v studenej vode...krásne tým z nej vytiahneme farbu...
-
4
...cibuľu a šampiňóny si nakrájame, asi takto, alebo aj úplne inakšie...
-
5
...no...5. bod a ešte som nezačal variť. Takže poďme na to...vo woku si rozpálime olivový olej a orestujeme cibuľu. Pridáme korenie, zázvor a prepláchnutú ryžu a keď sa trošku opečie (1-2 min.) pridáme nakrájané šampiňóny, miešame...prvá šťavička ktorú dostane ryža, bude hubová. Po chvíľke podlejeme naberačkou vývaru a stále miešame...
-
6
...a miešame a miešame a pridáme zase naberačku vývaru, keď ho ryža vypije, pridáme ďalší, ale stále len jednu naberačku...a stále miešame. Vývar stále varíme na vedľajšom horáku a pridávame k ryži vriaci...a stále, stále miešame...
-
7
...dve veľmi dôležité veci pri varení rizota...miešať a chutnať...keď už je rizoto takmer hotové (cca 20 min.) pridáme deci dobrého suchého vína a dva oriešky masla, premiešame, rizoto je hotové, pridáme upečenú, nakrájanú tekvicu, ružičky brokolice a naposledy premiešame...
-
8
...podávame ozdobené hoblinami syra Vršatec (niečo ako parmezán, ale trošku lepšie :-)...dobrú chuť
a veru neviem, či sa dá táto tekvica jesť aj so šupkou...nie je tvrdá?
butternut tekvicu tu pred pouzitim okrajuju skrabackou na mrkvu
a inu korenovu zeleninu,tak asi ta vonkajsia supka nie je vhodna na jedenie.
A potvrdzujem Yanine slova - aj vdaka vareche.sk a takymto chutnym receptom som vydrzala (sme vydrzali) 21 dni bez jedla. O to lepsie teraz varim ;)