Rizoto (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

tentokrát so šampiňónmi, tekvicou butternut, brokolicou a červeným vínom, ozdobené hoblinami zo syra Vršatec...

4-5
porcie
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ...z mrkvy, petržlenu, zeleru, kalerábu, cibule, cesnaku a soli si uvaríme poctivý a silný vývar, môže sa prihodiť aj niečo kuracie alebo iné mäsové...
  2. ...vývar sa varí, tak si dáme upiecť tekvicu butternut, asi na 30 minút pri teplote 180-200°C. Predtým ju ale umyjeme, rozkrojíme a vydlabeme. Po upečení ju necháme odpočinúť, aby do nej naspäť vsiakla šťava, ktorú pustila do tej vydlabanej dierky...
  3. ...vo vriacej vode, alebo v pare sparíme ružičky brokolice, stačí minútka, dve a potom ju hneď schladíme v studenej vode...krásne tým z nej vytiahneme farbu...
  4. ...cibuľu a šampiňóny si nakrájame, asi takto, alebo aj úplne inakšie...
  5. ...no...5. bod a ešte som nezačal variť. Takže poďme na to...vo woku si rozpálime olivový olej a orestujeme cibuľu. Pridáme korenie, zázvor a prepláchnutú ryžu a keď sa trošku opečie (1-2 min.) pridáme nakrájané šampiňóny, miešame...prvá šťavička ktorú dostane ryža, bude hubová. Po chvíľke podlejeme naberačkou vývaru a stále miešame...
  6. ...a miešame a miešame a pridáme zase naberačku vývaru, keď ho ryža vypije, pridáme ďalší, ale stále len jednu naberačku...a stále miešame. Vývar stále varíme na vedľajšom horáku a pridávame k ryži vriaci...a stále, stále miešame...
  7. ...dve veľmi dôležité veci pri varení rizota...miešať a chutnať...keď už je rizoto takmer hotové (cca 20 min.) pridáme deci dobrého suchého vína a dva oriešky masla, premiešame, rizoto je hotové, pridáme upečenú, nakrájanú tekvicu, ružičky brokolice a naposledy premiešame...
  8. ...podávame ozdobené hoblinami syra Vršatec (niečo ako parmezán, ale trošku lepšie :-)...dobrú chuť