Risotto Primavera

mirkajan - fotkamirkajan, 21. apríla 2013
Risotto Primavera
Foto: mirkajan

Znovu jedna z chutných talianskych inšpirácií. Podobné rizoto učil Jamie Oliver variť talianskych mníchov v kláštore pri svojich potulkách po Taliansku.

4-5
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
3 ks
1 ks
150 g
1 ks
4 PL
200 ml
cca 1500 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Mrkvu očistíme, pokrájame na kolieska a podusíme do mäkka s trochou vody (cca 10 min). Keď je mrkva mäkká, odložíme ju bokom. ( Mrkvu varím takto zvlášť, lebo keď som ju pridala do ryže nezmäkla, predpokladám, že to spôsobilo víno, ktoré sa pridalo do rizota.)

  2. 2

    Na olivovom oleje opražíme na drobno pokrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme ryžu a chvíľu pražíme. Zalejeme bielym vínom a za stáleho miešania necháme odpariť. Potom pridáme naberačku zeleninového vývaru, keď vývar vsiakne do ryže, pridáme vždy ďalšiu naberačku vývaru, občas premiešame.

  3. 3

    Medzitým si nakrájame cuketu aj so šupkou na drobné kocky. keď je ryža polomäkká, pridáme do nej nakrájanú cuketu a hrášok, znovu zalejeme vývarom a za občasného miešania varíme dovtedy, kým nie je ryža mäkká (cca po 20 minútach). S poslednou naberačkou vývaru pridáme do zmesi aj uvarenú mrkvu a hrsť nastrúhaného parmezánu.

  4. 4

    Keď je ryža mäkká a konzistencia rizota krémová, odstavíme z ohňa a podávame. Na tanieri posypeme zvyšným parmezánom.

Diskusia k receptu

mirkamt
Tiež si prosím :-) Tak aspoň ukladám a v cuketovej sezone uvarím ;-)
jarka007
vynikajúce rizotko, robievam ho dosť často....skúšala som aj iné, ale toto je jednoznačne jedno z najobľúbenejších....