Foto: mirkajan
Znovu jedna z chutných talianskych inšpirácií. Podobné rizoto učil Jamie Oliver variť talianskych mníchov v kláštore pri svojich potulkách po Taliansku.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mrkvu očistíme, pokrájame na kolieska a podusíme do mäkka s trochou vody (cca 10 min). Keď je mrkva mäkká, odložíme ju bokom. ( Mrkvu varím takto zvlášť, lebo keď som ju pridala do ryže nezmäkla, predpokladám, že to spôsobilo víno, ktoré sa pridalo do rizota.)
- 2
Na olivovom oleje opražíme na drobno pokrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme ryžu a chvíľu pražíme. Zalejeme bielym vínom a za stáleho miešania necháme odpariť. Potom pridáme naberačku zeleninového vývaru, keď vývar vsiakne do ryže, pridáme vždy ďalšiu naberačku vývaru, občas premiešame.
- 3
Medzitým si nakrájame cuketu aj so šupkou na drobné kocky. keď je ryža polomäkká, pridáme do nej nakrájanú cuketu a hrášok, znovu zalejeme vývarom a za občasného miešania varíme dovtedy, kým nie je ryža mäkká (cca po 20 minútach). S poslednou naberačkou vývaru pridáme do zmesi aj uvarenú mrkvu a hrsť nastrúhaného parmezánu.
- 4
Keď je ryža mäkká a konzistencia rizota krémová, odstavíme z ohňa a podávame. Na tanieri posypeme zvyšným parmezánom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu