Risotto Primavera
Autor receptu: mirkajan
Znovu jedna z chutných talianskych inšpirácií. Podobné rizoto učil Jamie Oliver variť
talianskych mníchov v kláštore pri svojich potulkách po Taliansku.
4-5 porcie |
15 minút príprava |
20-25 minút tepelná úprava |
Postup
- Mrkvu očistíme, pokrájame na kolieska a podusíme do mäkka s trochou vody (cca 10 min). Keď je mrkva mäkká, odložíme ju bokom. ( Mrkvu varím takto zvlášť, lebo keď som ju pridala do ryže nezmäkla, predpokladám, že to spôsobilo víno, ktoré sa pridalo do rizota.)
- Na olivovom oleje opražíme na drobno pokrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme ryžu a chvíľu pražíme. Zalejeme bielym vínom a za stáleho miešania necháme odpariť. Potom pridáme naberačku zeleninového vývaru, keď vývar vsiakne do ryže, pridáme vždy ďalšiu naberačku vývaru, občas premiešame.
- Medzitým si nakrájame cuketu aj so šupkou na drobné kocky. keď je ryža polomäkká, pridáme do nej nakrájanú cuketu a hrášok, znovu zalejeme vývarom a za občasného miešania varíme dovtedy, kým nie je ryža mäkká (cca po 20 minútach). S poslednou naberačkou vývaru pridáme do zmesi aj uvarenú mrkvu a hrsť nastrúhaného parmezánu.
- Keď je ryža mäkká a konzistencia rizota krémová, odstavíme z ohňa a podávame. Na tanieri posypeme zvyšným parmezánom.