Risotto Primavera

Autor receptu: mirkajan

Znovu jedna z chutných talianskych inšpirácií. Podobné rizoto učil Jamie Oliver variť talianskych mníchov v kláštore pri svojich potulkách po Taliansku.

4-5
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mrkvu očistíme, pokrájame na kolieska a podusíme do mäkka s trochou vody (cca 10 min). Keď je mrkva mäkká, odložíme ju bokom. ( Mrkvu varím takto zvlášť, lebo keď som ju pridala do ryže nezmäkla, predpokladám, že to spôsobilo víno, ktoré sa pridalo do rizota.)
  2. Na olivovom oleje opražíme na drobno pokrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme ryžu a chvíľu pražíme. Zalejeme bielym vínom a za stáleho miešania necháme odpariť. Potom pridáme naberačku zeleninového vývaru, keď vývar vsiakne do ryže, pridáme vždy ďalšiu naberačku vývaru, občas premiešame.
  3. Medzitým si nakrájame cuketu aj so šupkou na drobné kocky. keď je ryža polomäkká, pridáme do nej nakrájanú cuketu a hrášok, znovu zalejeme vývarom a za občasného miešania varíme dovtedy, kým nie je ryža mäkká (cca po 20 minútach). S poslednou naberačkou vývaru pridáme do zmesi aj uvarenú mrkvu a hrsť nastrúhaného parmezánu.
  4. Keď je ryža mäkká a konzistencia rizota krémová, odstavíme z ohňa a podávame. Na tanieri posypeme zvyšným parmezánom.