Risotto Funghi s bielou špargľou

carrie28 - fotkacarrie28, 2. decembra 2010
Risotto Funghi s bielou špargľou
Foto: carrie28

Nato, že som to robila po prvýkrát v živote to bolo úúúžasné!!! A v celku jednoduchý recept :-)

4-5
porcie
20 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 g, čerstvé
200-300 (ľubovolne) g, (môže byť aj sterilizovaná)
2-3 ks, malá
1 l
 strúhaný
200-300 ml




Postup

  1. 1

    Na rozohriatej panvici opražíme šalotku a môžeme aj na jemno nakrájaný cesnak. Pridáme celé množstvo ryže a za stáleho miešania ju osmažíme na nie príliš silnom ohni, pár minútiek. Pridáme pohár vína a počkáme kým sa vyparí, premiešavame. Následne začneme postupne pridávať zeleninový vývar (ktorý sme si predpripravili - dva zeleninové bujóny prevaríme v litri vody) a vždy keď sa vyparí, doplníme ďalší tak, aby v ňom bola ryža ponorená. Celý proces potrvá 15-20 minút, kedy by už ryža mala byť mäkká. Na panvici orestujeme nakrájané šampióny, posolíme a pridáme špargľu. Huby pustia šťavu, ktorú nevylievame. Následne ryžu smiešame so šampiónmi a špargľou vmiešame do hotovej ryže. Podávame s posypaným syrom a môžeme poliať troškou olivového oleja alebo masla. Je zachovaná riedka konzistencia ako pri pravom talianskom risotte. Netreba soliť, ryža nasiakne slanú chuť zo zeleninového vývaru. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

bozulka
So šparglou bude určite dobré,ale prečo rúžové-ja dávam biele suché.Má to špeciálnu chuť alebo trošku zafarbí?
marienka44
Asi to dnes uvarim, nemam sparglu, mam hlivu, pridam, co mam v chladnicke:mrkvu. Vino mam bielle. Ako syr pozijem starsi ostiepok. Uz sa nato tesim.
carrie28
Presne tak ,,bozulka,, :) dôjde k sfarbeniu a dodá mu špecifickú chuť :)

,,Marienka,, - samozrejme, dá sa experimentovať s tým, čo máme v chladničke, ale tie šampióny a špargla vytvárajú dokonalú symbiózu:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia