Foto: carrie28
Nato, že som to robila po prvýkrát v živote to bolo úúúžasné!!! A v celku jednoduchý recept :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
250 g, čerstvé |
|
200-300 (ľubovolne) g, (môže byť aj sterilizovaná) |
|
2-3 ks, malá |
|
|
|
|
|
1 l |
|
strúhaný |
|
200-300 ml |
|
Postup
-
1
Na rozohriatej panvici opražíme šalotku a môžeme aj na jemno nakrájaný cesnak. Pridáme celé množstvo ryže a za stáleho miešania ju osmažíme na nie príliš silnom ohni, pár minútiek. Pridáme pohár vína a počkáme kým sa vyparí, premiešavame. Následne začneme postupne pridávať zeleninový vývar (ktorý sme si predpripravili - dva zeleninové bujóny prevaríme v litri vody) a vždy keď sa vyparí, doplníme ďalší tak, aby v ňom bola ryža ponorená. Celý proces potrvá 15-20 minút, kedy by už ryža mala byť mäkká. Na panvici orestujeme nakrájané šampióny, posolíme a pridáme špargľu. Huby pustia šťavu, ktorú nevylievame. Následne ryžu smiešame so šampiónmi a špargľou vmiešame do hotovej ryže. Podávame s posypaným syrom a môžeme poliať troškou olivového oleja alebo masla. Je zachovaná riedka konzistencia ako pri pravom talianskom risotte. Netreba soliť, ryža nasiakne slanú chuť zo zeleninového vývaru. Dobrú chuť :-)
,,Marienka,, - samozrejme, dá sa experimentovať s tým, čo máme v chladničke, ale tie šampióny a špargla vytvárajú dokonalú symbiózu:)