Rezy žerbo podľa autora pána Gerbeaud

Autor receptu: pusta

Autorom tohoto receptu je svetoznámy cukrár Emil Gerbeaud, ktorý prišiel do Budapešti v r. 1884 na pozvanie Henricha Kuglera, stal sa jeho spoločníkom a prevzal firmu. Jeho cukráreň navštevovali králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti. Tieto rezy sa stali takými populárnymi, že sa podnes predávajú nielen v cukrárňach, ale sa pečú aj v domácnostiach už viac ako 120 rokov s rôznymi úpravami a preto vkladám originál recept samotného autora.

120 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, bravčovú masť, ktorú dobre spracujeme s múkou. Droždie namrvíme do misky, pridáme cukor, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a necháme na teple vykysnúť, potom ho pridáme do múky, aj s vajcom všetko spracujeme na cesto. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote, ked vykyslo, rozdelíme ho na 3 časti a každú časť vyvaľkáme do tvaru obdlžnika, o niečo menšieho, ako je hlbší plech veľkosti 35x25 cm.
  2. Na dno pekáča vložíme spodný plát cesta, ktorý nemá siahať k okrajom plechu, lebo ich dalším kysnutím dosiahne. Plát cesta potrieme polovicou marhuľového lekvára a posypeme polovicou zmesi z orechou a cukru. Prikryjeme druhým plátom cesta a postup zopakujeme. Prikryjeme tretím plátom cesta tak, aby zakryl aj plnku. Povrch cesta popicháme vidličkou a vložíme piecť do trúby predohriatej na 180 minút, pečieme 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
  3. Pripravíme si čokoládovú polevu rozpustením masla s cukrom a zmiešaním kakaa za stáleho miešania, polejeme ňou upečené rezy v pekáči a rovnomerne rozotrieme po povrchu. Po vychladnutí pokrájame na obdlžnikové rezy a podávame.