Foto: alexdidi
porcií
príprava
na 200/160 °C
Suroviny
1 kg |
|
4 PL |
|
1-2 KL |
|
Cesto: | |
300 g |
|
175 g (margarín) |
|
3-4 PL studená |
|
štipka |
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
Dokončenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto: maslo alebo margarín rukou alebo ručným lisom spracujeme s múkou a soľou, až sa vytvoria hrudky. Lyžicou po kvapkách pridávame vodu a spracovávame cesto. Musí sa rovnomerne navlhnúť a spojiť. Sformujeme ho do tvaru gule, zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke asi 30minút.
- 2
Rebarboru ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky, posypeme cukrom zmiešaným so škoricou.
- 3
Tvarohovú plnku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
- 4
2/3 cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3mm. Priložíme formu na pečenie (priemer 26cm) a vyrežeme podľa nej kruh, ktorý musí byť o 4cm širší ako forma.
- 5
Cesto pomocou valčeka prenesieme na formu na pečenie. Opatrne pritlačíme na dno i boky, príčom okraje cesta rovnomerne prečnievajú z formy.
- 6
Prečnievajúce časti cesta prehneme dospodu a vytvoríme ozdobný okraj. Naplníme rebarborou.
- 7
Na rebarboru vylejeme tvarohovú plnku.
- 8
Vyvaľkáme si zvyšnú 1/3 cesta a vyrežeme potrebný kruh. Vykrojíme z neho lístočky a nožom na nich vyznačíme žilky. Zo zvyšného(odkrojeného) cesta prstami ušúľame guľôčky. Plát cesta s otvormi priložíme na plnku. Naaranžujeme pripravené lístočky a guľôčky. Povrch cesta potrieme mliekom a poprášime cukrom.
- 9
Pečieme 15minút pri 200st.C. Teplotu znížime na 160st.C a pečieme ďalších 25minút do zlatista.
- 10
Po vychladnutí na mriežke si môžeme pochutnávať.
- 2
Diskusia k receptu