Foto: janger
Chutny rebarborovy dezert. S jogurtom, javorovym sirupom a posypkou, ktoru si mozete spravit aj do zasoby.
porcií
na 175-180 °C
Suroviny
5 ks (asi kilo) |
|
100 g |
|
1 ks |
|
podla chuti |
|
2-3 PL |
|
Mrvenickova posypka: | |
60 g |
|
60 g |
|
50 g |
|
30 g (vanilkový) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Okrem toho: | |
|
|
|
Postup
-
1
Rebarboru ocistime. Ja cistim tak, ze odreziem konceky a stiahnem len tie najhrubsie vlakna. Nesupem. Len ak by mala nejaku prilis hrubu supku, tak ju stiahnem. Pokrajam asi na centimetrove kusky. Tym, ze je rebarbora pokrajana na kusky, tak tie vlakna - fuzy nebudu vobec vadit.
-
2
Dame do hrnca, zmiesame s cukrom. Pridame prekrojeny vanilkovy struk, z ktoreho sme vyskrabkali semienka. Tie, samozrejme, tiez primiesame. Podlejeme troskou vody a zakryte udusime, kym sa rebarbora nerozpadne. Ak nemate radi kysle, mozete do hotovej rebarbory pridat trosku medu. Ja som dala 2 polievkove lyzice.
- 3
Pripravime posypku. Mozete si ju spravit aj do zasoby. Uzavrite do nejakej dozy a potom si mozete posypat jogurt, tvaroh, ovocie...
- 4
Zmiesame, pomrvime zmaknute maslo, muku, ovsene vlocky, cukor (vanilkovy). Ja mam vzdy v zasobe pohar s cukrom, v ktorom mam vanikove struky. Takze pouzivam ten. No moze byt aj cukor jemny krystalovy s pridanim kupovaneho vanilkoveho. Ak chcete mrvenicku sladsiu, date viac cukru. Mne stacilo takto.
- 5
Vzniknutu mrvenicku dame na pekac (s papierom na pecenie) a dame do vyhriatej rury - 175-180 stupnov, klasicky vyhrev. Dame do stredu rury a pecieme asi 15minut. Ak by sa vam zdalo, ze to prilis rychlo hnedne, teplotu trosku znizime, pripadne dame pekac trosku nizsie. Po 15 minutach vyberieme a prisypeme semienka. Vidlickou ich trochu popritlacame k mrvenicke. A este dame do rury asi na 5 minut.
- 6
Na tanier dame jogurt, do stredu pridame rebarboru.
- 7
Jogurt trosku polejeme javorovym sirupom. Ak nemate, kludne moze byt aj med. Posypeme to mrvenickou a mozeme podavat.
- 8
Rebarbora sa moze podavat, ked je este tepla. Ale dobra jej aj studena. Vyborne je to ako dezert po jedle, moze byt aj na ranajky, pre tych, co nemusia mat vzdy slaninu, vajcia a pod., hahaha...Prajem dobru chut.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
vždy jedávam rebarboru s mliečnym výrobkom, lebo odvápňuje organizmus, často s opraženými vločkami, podľa teba je to už ale dezert… a ak by sa pridai aj nejaké oriešky… balada:)