Rebarbora s jogurtom a posýpkou fotorecept

janger - fotkajanger, 6. júna 2014
Rebarbora s jogurtom a posýpkou (fotorecept)
Foto: janger

Chutny rebarborovy dezert. S jogurtom, javorovym sirupom a posypkou, ktoru si mozete spravit aj do zasoby.

6-8
porcií
20 minút
na 175-180 °C

Suroviny

5 ks (asi kilo)
100 g
1 ks
podla chuti
2-3 PL
Mrvenickova posypka:
60 g
60 g
50 g
30 g (vanilkový)
1 PL
1 PL
1 PL
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Rebarboru ocistime. Ja cistim tak, ze odreziem konceky a stiahnem len tie najhrubsie vlakna. Nesupem. Len ak by mala nejaku prilis hrubu supku, tak ju stiahnem. Pokrajam asi na centimetrove kusky. Tym, ze je rebarbora pokrajana na kusky, tak tie vlakna - fuzy nebudu vobec vadit.

    Rebarbora s jogurtom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dame do hrnca, zmiesame s cukrom. Pridame prekrojeny vanilkovy struk, z ktoreho sme vyskrabkali semienka. Tie, samozrejme, tiez primiesame. Podlejeme troskou vody a zakryte udusime, kym sa rebarbora nerozpadne. Ak nemate radi kysle, mozete do hotovej rebarbory pridat trosku medu. Ja som dala 2 polievkove lyzice.

  3. 3

    Pripravime posypku. Mozete si ju spravit aj do zasoby. Uzavrite do nejakej dozy a potom si mozete posypat jogurt, tvaroh, ovocie...

  4. 4

    Zmiesame, pomrvime zmaknute maslo, muku, ovsene vlocky, cukor (vanilkovy). Ja mam vzdy v zasobe pohar s cukrom, v ktorom mam vanikove struky. Takze pouzivam ten. No moze byt aj cukor jemny krystalovy s pridanim kupovaneho vanilkoveho. Ak chcete mrvenicku sladsiu, date viac cukru. Mne stacilo takto.

    Rebarbora s jogurtom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vzniknutu mrvenicku dame na pekac (s papierom na pecenie) a dame do vyhriatej rury - 175-180 stupnov, klasicky vyhrev. Dame do stredu rury a pecieme asi 15minut. Ak by sa vam zdalo, ze to prilis rychlo hnedne, teplotu trosku znizime, pripadne dame pekac trosku nizsie. Po 15 minutach vyberieme a prisypeme semienka. Vidlickou ich trochu popritlacame k mrvenicke. A este dame do rury asi na 5 minut.

    Rebarbora s jogurtom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tanier dame jogurt, do stredu pridame rebarboru.

    Rebarbora s jogurtom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jogurt trosku polejeme javorovym sirupom. Ak nemate, kludne moze byt aj med. Posypeme to mrvenickou a mozeme podavat.

    Rebarbora s jogurtom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rebarbora sa moze podavat, ked je este tepla. Ale dobra jej aj studena. Vyborne je to ako dezert po jedle, moze byt aj na ranajky, pre tych, co nemusia mat vzdy slaninu, vajcia a pod., hahaha...Prajem dobru chut.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Pre mňa perfektný recept, @janger ! Už na úvodnú fotku s tým prekrásnym tanierom som sa nevedela vynadívať!!! a aj na obr.6 a 7 je ďalší krásny... Očarujúce:-) Myslím, že tento dezert bude u mňa veľmi často. Ďakujem, že si sa podelila.5*,KK
luss44
tak toto musí byť dobréé, škoda že sa mi už minula rebarbora. Či ako dezert alebo raňajky, dala by som si. A máš krásne taniere, také romantické :)
janikbj
oooo, tak toto sa mi veľmi páči. variabilný, originálny recept využiteľný celé leto s tým, čo bude práve poruke. tú posýpku si určite urobím do zásoby najbližšie, keď budem niečo piecť. ďakujem za super inšpiráciu :-)
havino
u nás ešte rebarbora je, už som piekla z nej dva krát, že kým je, ale takto ju podusiť a použiť, kde ba mňa napadlo, dnes z 3 litrov jogurt už v rúre hustne, posýpka tiež super, veľká vdaka za inšpiráciu @jani , ja ju ešte spracujem kým je veru
jamarlen
páčia sa mi tvoje odporúčania o šúpaní rebarbory /bez ružového to nie je ani ono), aj predpečená mrvenička do zásoby….úžasné, polotovar na akýkoľvek koláč s ovocím!!!!
vždy jedávam rebarboru s mliečnym výrobkom, lebo odvápňuje organizmus, často s opraženými vločkami, podľa teba je to už ale dezert… a ak by sa pridai aj nejaké oriešky… balada:)
janger
@kukulienka , dakujem. A vies odkial tie taniere pochadzaju ;-)...Hlavne ten na uvodnej fotke je pekny, ten druhy je taky obycajnejsi. Vcera som jedla z toho prveho a dnes z toho druheho :-). @luss44 , aj tebe vdaka za pochvalu. Rebarboru musime kupovat, nemam na to zahradu, ale v obchode cez sezonu vzdy je. A ako som ju volakedy nemala rada, tak teraz naopak :-). @izabelka , dakujem :-). @havinko , no ja najcastejsie robievam len taku dusenu. Moj muz to ma strasne rad, tak sezonu vyuzivam. Niekedy davam skoricu do nej. S tou vanilkou je taka jemna, akoby zjemnila tu kyslu chut. Videla som to teraz v telke s touto posypkou, tak sa mi to zapacilo...Vyborna je aj s kopcekom vanilkovej zmrzliny, ked je rebarbora este tepla. Tak len sprav. Ja by som si dala zase ten tvoj domaci jogurtik :-). @jamarlen , volakedy som sa tomu supaniu viac venovala ;-)...Ale muz mi vzdy hovoril, naco to supes, ved to je skoda...Takto ma aj krajsiu farbu, aj vlaknin mame viac...Casto ju jeme s mliecnym vyrobkom, to mas uplne pravdu o tom odvapneni. Viem, ze tu davali ludia volakedy davno kriedu do nej, ked ju varili. Myslim, ze este stale to niektori, hlavne stari ludia tak robia. A aj s orieskami to je iste vyborne. A dakujem :-).
safran
teším sa, že niekto šúpe rovnako :-) výborné na raňajky! už starí Číňania pred 2700 rokmi poznali blahodarné účinky rebarbory... škoda, tu už je po rebarbore a najlepšie sú mladé listy, druhý zber má už v sebe viac šťaveľanu vápenatého, takže ja ukladám na budúci rok do KK a ešte poznámka: sezam aj tekvica na pečenie áno, ľan nie (ak nie je v ceste)
janger
@marianka , dakujem :-). @safran , tu hovoria, ze rebarbora je dobra do 21.juna, teda do sv.Jana, ze potom uz obsahuje viac tej kyseliny...takze este mam cas ;-). O tom lane na pecenie, o tom som nevedela. Preco nie je vhodny? Samozrejme, mozes pouzit aj ine semienka. Ja som mala tieto doma, preto som ich pouzila. Inak, nepecu sa az tak dlho, su v rure tak 5 minut. Ale budem rada, ak napises, ze preco nie :-).
eviana
@janger , Janielka krásny svieži dezertík... super nápad, ukladám, vyskúšam... bodol by veru aj hneď ;)
afataga
jaj zas ta potvora rebarbora :-), vyzera to fajne, dala by som sa ponuknut, moj otec ju volal dibarbora :-)
janger
@afataga , a specialne pre teba som tam napisala o tom supani :-))). Ze to nie je ziadna robota ;-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia