Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Tento úžasný recept som našla na stránke korenizivota.com a keď som videla fotky, musela som vyskúšať.

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si zarobíme rozkvas zmiešaním vody, múky a kvásku. Necháme buď v teple, ak ho chceme mať skôr, alebo dáme do chladničky, záleží od času, ktorý máte. Ja som si ho zarobila ráno a poobede som už zarábala chlieb.
  2. Hotový rozkvas dáme do misy, odvážime si múku a semienka (dala som tekvicové, ľanové, slnečnicové a sezamové), môžu tam ísť aj vločky, ja som na ne zabudla, soľ a pivo.
  3. Premiešame len zľahka, aby sa suroviny spojili.
  4. Dáme do formy vymastenej maslom, párkrát s formou klepneme o linku, aby sa cesto usadilo a uhladíme.
  5. Povrch môžeme posypať semienkami, dobre ich popritláčame, aby z chlebíka nepopadali. Nechala som kysnúť v chladničke celú noc. Stačia aj tri hodiny v teple, ale podľa mojich skúseností, ak som piekla po troch hodinách, urobila sa mi v chlebíku jaskyňa, takže mojim favoritom je chladničkové kysnutie.
  6. Nakysnutý chlebík na druhý deň.
  7. Rúru si rozpálime na 250 °C a pečieme 10 minút, potom na 200 °C 50 minút. Vrch môžeme zakryť alobalom, ja som na to zabudla, tak sa mi trošku prichytil.
  8. 10 minút pred koncom pečenia chlebík vytiahneme z formy a dopekáme bez nej. Po upečení by sa mal postriekať vodou alebo zabaliť do mokrej utierky, na to som zabudla.
  9. Krájame až na druhý deň, ale to som teda nevydržala.
  10. Je úžasný.