Ražno-pohánkový chlieb s kváskom (fotorecept)
Autor receptu: danda3
Tento úžasný recept som našla na stránke korenizivota.com a keď som videla fotky,
musela som vyskúšať.
Postup
- Ako prvé si zarobíme rozkvas zmiešaním vody, múky a kvásku. Necháme buď v teple, ak ho chceme mať skôr, alebo dáme do chladničky, záleží od času, ktorý máte. Ja som si ho zarobila ráno a poobede som už zarábala chlieb.
- Hotový rozkvas dáme do misy, odvážime si múku a semienka (dala som tekvicové, ľanové, slnečnicové a sezamové), môžu tam ísť aj vločky, ja som na ne zabudla, soľ a pivo.
- Premiešame len zľahka, aby sa suroviny spojili.
- Dáme do formy vymastenej maslom, párkrát s formou klepneme o linku, aby sa cesto usadilo a uhladíme.
- Povrch môžeme posypať semienkami, dobre ich popritláčame, aby z chlebíka nepopadali. Nechala som kysnúť v chladničke celú noc. Stačia aj tri hodiny v teple, ale podľa mojich skúseností, ak som piekla po troch hodinách, urobila sa mi v chlebíku jaskyňa, takže mojim favoritom je chladničkové kysnutie.
- Nakysnutý chlebík na druhý deň.
- Rúru si rozpálime na 250 °C a pečieme 10 minút, potom na 200 °C 50 minút. Vrch môžeme zakryť alobalom, ja som na to zabudla, tak sa mi trošku prichytil.
- 10 minút pred koncom pečenia chlebík vytiahneme z formy a dopekáme bez nej. Po upečení by sa mal postriekať vodou alebo zabaliť do mokrej utierky, na to som zabudla.
- Krájame až na druhý deň, ale to som teda nevydržala.
- Je úžasný.