Ražné bochníčky s ľanovými semienkami fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 9. apríla 2013
Ražné bochníčky s ľanovými semienkami (fotorecept)
Foto: iva63

dnes som upiekla tieto ražné bochníčky...zloženie múk svedčí o tom, že cesto je trochu lepivé...musela som dostatočne jednotlivé bochníky múčiť...ale to nebolo na škodu!...výsledok Zobraziť celý popisdnes som upiekla tieto ražné bochníčky...zloženie múk svedčí o tom, že cesto je trochu lepivé...musela som dostatočne jednotlivé bochníky múčiť...ale to nebolo na škodu!...výsledok ma milo prekvapil hlavne kvôli tomu,že neustále zmenšujem množstvo droždia...

8
porcií
35 minút
na 200 °C

Postup

  1. 1

    všetky suroviny uvedené v rozpise dáme do misky...hákmi vymiesime cesto...prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť...

    Ražné bochníčky s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    keď je cesto vykysnuté, tak ho vyklopíme na dobre pomúčenú dosku! (to vyklopenie som nefotila, nakoľko ražné cesto je lepkavé, tak som mala celé ruky od cesta a nemohla som to nafotiť!...) cesto rozdelíme na 8 rovnakých bochníkov, ako je na obrázku! treba dostatočne múčiť každý bochník...pekne sa s ním vyhrať a vypracovať tvar podlhovastého bochníčka...

    Ražné bochníčky s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vložíme do suchej formy, prikryjeme a necháme ešte asi 15 minút podkysnúť...rozohrejeme si rúru a pečieme pri teplote 200stupňov asi 35 minút...(doba pečenia je individuálna)...ja som piekla na druhej mriežke zo spodu,nakoľko boli bochničky celé vo forme...ked formu nepoužívam, ale iba rozložím bochníky na plech, tak vtedy pečiem na strednej mriežke, aby boli bochníčky rovnako prepečené!

    Ražné bochníčky s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    bochníčky ničím nepotierame

    Ražné bochníčky s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po upečení ich dáme na mriežku vychladnúť

    Ražné bochníčky s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    -:)

    Ražné bochníčky s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prajem dobrú chuť!

    Ražné bochníčky s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    -:) ešte jedna "detailovka"

    Ražné bochníčky s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

janger
Vyzeraju veru dobre. A aku peknu formu mas na to :-).
ancicka
Bochničky sú parádne,no mňa zaujala aj forma.kk
gabikapb
Máš ich krásne :-)
Môžem sa spýtať aký účel plní pšeničný sirup - ďakujem.
iva63
@izabella929 ďakujem, s výsledkom som spokojná, veľmi nám chutili-:)
@janger @ancicka forma býva bežne v tescu, alebo lidli...u mňa je všestranne využitá, robím v nej sladké aj slané pečivká
@gabikapb pšeničný sirup je prírodné sladidlo z klíčkov pšenice...má konzistenciu hustého sirupu...
@violetacamorova ďakujem aj tebe, že ťa recept zaujal-:)
medovnicek
teraz banujem, že som si tento plech nekúpila, keď som ho videla v obchode, tak som si nevedela predstaviť, že čo by som v ňom piekla, tie tvoje bochníčky sa mi veľmi páčia
iva63
@medovnicek ďakujem-:) ... formu určite využiješ tak ako ja! tiež rada vymýšlaš a tvoríš s cestom-:)
anina6
ivka veľmi pekné, zdravé a určite aj chutné pečivko sa ti podarilo, tiež ma zaujala tá forma na pečenie, aj ja by som ju rada mala doma. Ja tiež pečiem doma aj chlebík aj pečivo, tak si tvoj recept rada vyskúšam.
anina6
a tiež som sa chcela opýtať na ten pšeničný sirup a kde ho kúpim?
babidka
Krasne bochnicky - na zjedenie :-) Nuz , s tou mukou mas pravdu - ja tiez z oboch druhov robievam pecivo a je to obcas sprevadzane mierne ladenymi nadavkami ...ovela lepsie sa mi pracovalo s nimi ked som to robila na silikonovej folii a pouzila trochu oleja na ruky aj foliu .
Pre tych co obdivuju formu - castejsie ju mavaju v Lidli , tak 2-3x do roka ked je akcia s kuchynskymi pomockami .
iva63
@anina6 všetko ohľadom pšeničného sirupu aj obilných sladov sa dočítaš na webe sunfood.sk..tam som to aj objednala, potom som zistila, že sirup aj ostatné obilné slady si môžem kúpiť priamo v predajni zdravej výživy
iva63
@babidka práve preto aj uvádzam v recepte, že je cesto lepivééé...je to informácie pre tých, ktorí sa rozhodnú použiť ražnú múku a nemajú s ňou ešte skúsenosti! ale netreba sa cesta báť...lepkavé ruky sa dajú poumývať-:))) cesto vykysne a potom pri jednotlivých bochníkoch treba dôkladne múčiť...potom sa už bochníčky krásne samé vypracujú-:)...netreba ničím potierať a tá múka dodá bochníkom "perfekt" múčny efekt!...nelesknú sa, ale sú svojim múčnym vzhľadom zaujímavé...a určitevýborne aj na chuť!
havino
opäť krásne, v priereze parádne vyzerajú, mne tiež tá forma krv pije, už som kadekoho oslovila, až uvidia v Lidli, hlásiť mi majú
kuchticka
Ja som piekla vcera podobne, ale muku raznu som dala napolovicku s psenicnou celozrnnou, plus ovesnou mukou a dala som buchticky na obycajny plech. Prave ta lepivopst ma odradza od samej raznej muky, ale chut musi byt vybrna ib z raznej. Ved tie tvoje bochnicky vyzeraju primovo, len sa zakusnut. PERFEKT!
valeri
Krásne, takéto mám rada, len mi chýba taká forma.
iva63
@kuchticka máš pravdu, chutia veľmi dobre-:) v piatok ich robím zase!...vyskúšam zameniť pomery múk...dám 180g pšenično-ražnej a 110g ražnej celozrnnej múky!...uvidíme-:) nápišem do komentárov, ako som dopadla!chuťovo budú určite super ako tieto, len som zvedavá čo urobí to cesto-:)
@valeri kľudne ich upeč bez formy...žiadny problém...mám to vyskúšané-:) rozlož ich na suchý plech a daj na strednú mriežku do rúry
janka26
vyzeraju velmi dobre...nemam ten psenicny sirup, no rozmyslam, ci by som to mohla nahradit napriklad melasou...hmm??
ancicka
Formu síce nemám,tak som upiekla takéto žemle.Dala som pol dl menej vody a nelepilo sa cesto,fajne sa s ním pracovalo.
iva63
Anička, parádne sa Ti vydarili! -:)
johanam
super plech na bochníčky!!..poradíte mi kde sa dá taký kúpiť?
Navštevujem rôzne supermark. a domáce potreby ( som z BA), no takýto plech som ešte naobjavila...dííík za poradenstvo.
smejkad
videla som taky plech v lidli a v kinekuse, ja som si kupila tie vanicky samostatne, nie ako plech :-)
iva63
@johanam formu som videla bežne v hypermarkete a tiež ako spomína @smejkad tiež ju mali v lidl...skús aj cez internet, je toho teraz viac druhov
@danculka ďakujem-:)