Raw Lemon Cheesecake (bez cheese)

giussa - fotkagiussa, 16. februára 2014
Raw Lemon Cheesecake (bez cheese)
Foto: giussa

Nepatrim k ludom stravujucim sa len surovou stravou, ale niektore jedla z raw kuchyne nie su vobec zle. Najprv som mala obavy z konzistencie Zobraziť celý popisNepatrim k ludom stravujucim sa len surovou stravou, ale niektore jedla z raw kuchyne nie su vobec zle. Najprv som mala obavy z konzistencie tohto kolaca, ale nakoniec dopadol na viac nez fantasticku! A ta chut! Ziadna muka, same orechy a citron. Stoji za vyskusanie.

12
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

Korpus:
2 hrnčeky (vlašské, lieskové, mandle, ...)
3/4 hrnčeka
2 PL
2 PL
1 PL
Plnka:
3 hrnčeky
1/2 hrnčeka (agáve sirup)
1/4 hrnčeka
1 ČL
3/4 hrnčeka
2 PL
Poleva:
250 g
1 hrnček




Postup

  1. 1

    Korpus: V procesore najprv spolu rozsekame orechy s kakaom a kokosom a až potom pridame datle a kokosovy olej. Moze sa totiz stat, ze ked sa zacnu orechy hrudkovat s lepkavymi datlami a olejom, procesor to uz nebude dalej zvladat a bude treba hmotu domiesat rucne, tak aby sme mali uz orechy rozomlete. Datle som mala namocene celu noc, orechy na korpus som nenamacala vobec. Dostaneme hustu lepkavu hmotu, ktorou vystelieme tortovu formu, boky asi do troch stvrtin vysky. Formu nie je potrebne nicim vymastit.

    Raw Lemon Cheesecake (bez cheese) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: Kesu oriesky je najlepsie nechat namocene vo vode celu noc aby poriadne zmakli. Do procesora dame spolu vsetky suroviny na plnku a mixujeme az kym nedostaneme hladku hmotu. Vylejeme ju do korpusu.

    Raw Lemon Cheesecake (bez cheese) - obrázok 2
  3. 3

    Ak chcete kolac konzumovat uz v ten den, dajte ho do mraznicky aspon na 3 hodiny. Ak nie, staci ho nechat cez noc v chaldnicke, kde plnka vdaka kokosovemu oleju stuhne.

  4. 4

    Poleva: Mrazene ovocie som nechala trochu roztopit a rozmixovala som ho s namocenymi datlami. Ak je to stale kysle, kludne pridajte trochu medu alebo ineho sladidla. Potom uz len staci vybrat kolac z formy, poliat ovocim a dobru chut :)

    Raw Lemon Cheesecake (bez cheese) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kimlo
Cheesecake bez cheesu...to je znie zaujimavo...
afataga
ja tiez nie som raw zrut, ale toto moze byt dobre, dala by som si kusok, ale ten nazov by som fakt zmenila
@kimlo ty si strasne skostnately, neviem co sa divis, ked existuje prazenica bez vajca, segedin bez masa, drzkova bez drziek a tusim tu uz boli aj cestoviny bez cestovin, tomu sa hovori pokrok :-)
tiginko
tento zákusok je vynikajúci, odporúčam vyskúšať. Inak pod týmto názvom sa dá nájsť aj na youtube, dokonca bez tej zátvorky...
francuzska1
fiha, toto ma dostalo! radim na listu ' vyskusat v najblizsom case':-)
idu tam dobre suroviny, musi to byt mnamka!
babav
Nepochybujem ,ze torta je chutna a podla pouzitych ingrediencii aj
vyzivna , ale s "cheesecake "nema okrem vzhladu nic spolocne ....
ria52
no ale je to aj dost drahy recept asi nie pre slovakov
giussa
Pre raw kuchynu je typicke napodobnovat klasicke jedla a pripravovat ich zo "zivych" surovin. Nepecena pizza zo semiacok, nutela bez nugatu, spagety z cukiny... Nazvy davaju podla vzhladu tak ako pre tento cheesecake... Ked je recept spojeny s "raw" kuchynou, uz to samo o sebe hovori ze to nebude z tradicnych surovin.
jozka2
vyzera zaujimavo a moze byt aj velmi chutny,ale preco cheese cake?Skor by sa patrilo kesu cake,no to uz je vec nazoru.
tiginko
@ria52 mnohí slováci jedia dokonca aj steaky z pravej sviečkovice, aj my občas a to sme Slováci ako remeň :-)
eviana
Zaujímavý koláčik, aj keď meno dostal omylom, za pokus stojí :)
giussa
Klasicky cheesecake z masla, slahackovej smotany a mascarpone s cukrom zrovna dietnejsi nie je ;) tu su aspon zdrave tuky...
australanka
Robim vela veci s kokosom, tento urcite vyskusam, vypada skvelo, vdaka za recept
pipnat
vyzerá dobre,myslím si však, že vzhľadom na použité suroviny aj moooc kalorický a preto možno menej vhodný pre ľudí snažiacich sa schudnúť (aj keď áno, orechy sú zdravé:), ale kúsok by som rada ochutnala:)...čo tam po názve receptu....
gargamelka
Tak takto - toto nie je cheescake - pretože tam nie je cheese (syr).
Čiže lemon cake keď už.
Názov má hovoriť o koláči - ale s prepáčením "bullshit" typu syrový koláč bez syra ... - to je zavádzajúce.
Keď sa na to pozerám ako na lemon cake - zaujímavý recept.
julica
V slovencine pouzivame vyraz cheesecake uplne prirodzene, nemame chut ho prekladat ako syrovy kolac - a to prave preto, ze ma svoje specifika a pod menom cheesecake si predstavime zakusok, ktoreho bazu tvoria rozdrvene susienky a krem kyslastej chuti. Kolac, aky v typickej slovenskej kuchyni doteraz nebol. Ak by sme povedali syrovy kolac, nebolo by to take jednoznacne. Nuz, cheesecake vystupuje ako koncept, typ kolaca, nejde ani tak o to, ci ma v sebe syr. A kto vi enieco o veganskom a raw stravovani, ten vie, ze nazvy sa v nich takymto sposobom tvoria celkom bezne, a preto nazvy ako vegansky tatarak alebo raw palacinky nevzbudzuju nedorozumenia, ide skor o formu.
giussa
@julica dakujem, pekne napisane a vysvetlene. obavam sa ale, ze niektori maju moc striktne uvazovanie na to, aby to pochopili a budu sa dokrvi bit za svoju pravdu. (opat obrazne povedane, neznamena ze krv ozaj striekat bude. podobne ako cheesecake nemusi mat v sebe syr ;)
jujoska
tento kolac nech sa vola akokolvek (a @giussa pekne vcera o 20:41 vysvetlila ako je to s nazvami jedal u RAWistov) vyzera svojimi surovinami velmi dobre. Na margo tukov @pipnat : treba si co to nastudovat, davno uz neplati, ze clovek ktory chce schudnut, nema jest tuky. Spravne tuky su dokonca pri chudnuti ziaduce. Ten kto chudne a da si raz zacas takyto zakusok, urcite mu to neuskodi, prave naopak.
pipnat
je mi jasné, že zdravé tuky potrebuje aj chudnúci človek, aj som napísala, že orechy sú zdravé....čo to o zdravej výžive naštudované mám, len ma zaujímalo, či predsalen toho nie je priveľa na jeden kúsok....samozrejme netreba to prehánať, takže asi raz za čas neuškodí.....recept nekomentujem negatívne, páči sa mi:)
sandraviglasova
3/4 šálky kokosového oleja? To je koľko? Asi 200ml? Vyzerá chutne, ale i keď sú tuky zdravé, tiež súhlasím s @pipnat a myslím, že je ich tam priveľa :-)
7sjuz
uzasny recept! urcite skusim :) a nazvat si ho kucharka moze ako len chce ;)
lusinkab
Vyzera zaujimavo :-) a s tymi nazvami co sa tyka raw stravy si to pekne napisala @giussa davaju sa podla toho na co sa to jedlo podoba. Minule sme sa s kamoskou vybrali do novej restauracie Raw Kitchen .... cize vsetko na sposob pripravy raw a cuduj sa svete bol na menu aj cheesecake bez syru, spageti,nodle, dokonca aj sendvic a o raw desertoch ani nehovorim boli sme velmi milo prekvapene ak niekto aspon vie trosicku nieco o raw strave tak vie ,ze nazvy sa davaju bud podla struktury alebo vyzoru daneho jedla. Ako napriklad karfiolova ryza to neznamena ,ze je to ryza s karfiolom ale karfiol rozmixovany na podobnu strukturu ryze a proste to je na dlhu debatu. Inaksie kolacik sa mi velmi paci a ak si konecne kupim novy mixer (stary sa na mna vykaslal) a neviem ktory chcem tak urcite vyskusam. Pridam ti este foto ak sa nenahnevas z tej restiky noodles a club sandwich :-)  fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34/1899159_102012391...
1x giussa
danka21
Nie som RAWista, ale je to ohromná strava na spestrenie bežného jedálnička, pre ľudí, ktorí trošku potravinám rozumejú a rozumejú aj vlastnému imunitnému systému. Nevadí mi, ako je koláčik pomenovaný, mne stačilo na otvorenie recepta to, že mal v názve RAW. Ináč ďatle sú snáď základom vo všetkých raw koláčikoch, výborne sa s nimi robí. A raw koláčiky sú jednak chutné a jednak zdravé, takže *****. Skúsim na Veľkú noc.
marianne
aj mne sa paci...vyzera to na skvely kolac.Teraz som trosku busy,busy,ale tesim sa az pride rada nan....rada robim s kokosovym tukom,olejom dokonca mi nahradza niektory druh kozmetiky a uspesne:-)
tiginko
no zoznam je dlhý, ani som to nevydržala čítať do konca. Nechce sa mi veriť, že je až taký dokonalý, ale v kuchyni ho už používam bežne (do sladkého voňavý, na varenie taký z odstránenou vôňou, určený na varenie) a mažem si s ním až moc suchú pokožku po osprchovaní: naberiete ho v tuhom stave do ruky (t.j. nerozteká sa po nádobe) a akonáhle ho začnete rozotierať, príjemne sa roztopí, nie je príliš mastný a pomerne rýchlo sa vstrebáva. A krásne voní! A v lete sa môže používať pri umiernenom opaľovaní, má vraj prirodzený filter 4, mám odskúšané.
havino
no to je nádherné, táto posledná je úplne prekrásna, ukladám, som to tu nepostrehla veru
dellawar
Názov pompézny, suroviny pre Bratislavčanov, inak nič moc.
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
Za mna super recept, urcite vyskusam, jedina poznamka, ja by som kesu nemacala dlhsie ako 6 hodin, zacinaju potom vytvarat sliz, ktory je chutovo nie uplne prijemny. A odporucam bio oriesky alebo aspon z overeneho zdroja :) Na raw strave je kvalita surovin velmi dolezita, kedze neprechadzaju tepelnou upravou. Inak super inspiracia, vdaka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia