Foto: paploska
Opäť jeden chutný taliansky recept. Ak máte čas a chuť tak ho vyskúšajte. Ak nie, tak radšej venujte ničomu inému:-) Chce to trocha cviku Zobraziť celý popisOpäť jeden chutný taliansky recept. Ak máte čas a chuť tak ho vyskúšajte. Ak nie, tak radšej venujte ničomu inému:-) Chce to trocha cviku a trpezlivosti, ale rodina vaše úsilie určite ocení :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto. Nie je to ťažké, miesenie cesta trvá max. 15 min. Ja ho robievam zo špaldovej múky, ale pokojne ju nahraďte pšeničnou alebo celozrnou -akoukoľvek. Recept je univerzálny a takto robievam všetky typy cestovín. Do múky pridáme celé vajcia a štipku soli. Olivier tvrdí, že soľ nemusíte pridávať, ale ja ju tam dávam :-) a najprv vidličkou zapracujte vajíčka do múky a potom cca 15 min. mieste až dostanete pekný jednoliaty bochník. Prikrytý bochník nechám odpočívať v chladničke pokým si pripravujem plnku. Cesto zabaľte do fólie.
-
2
Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hustú náplň. (posekané paradajky, parmezán, na hrubo pokrájanú mozzarellu, posekanú bazalku, soľ, čierne korenie a trocha oleja z paradajok)
-
3
Pri výbore raviol som si tentokrát pomáhala strojom na cestoviny, funguje svelo, ale musíte si najprv premyslieť aké veľké budete robiť ravioly. Cesto som si rozdelila na 4 rovnaké časti, rukou som si "utľapkala" cesto na hrúbku, ktorú stroj dokáže spracovať a každý kus som prešla od najširšej hrúbky po 5 hr. (nie tú najtenšiu) a každou hrúbkou som prešla cestom 4x. Tento krát som mala veľký odpad, ale už sú z neho rezance do polievky :-) V prípade, že stroj nemáte, vyvaľkajte tenký rovnomerný plát a vykrajujte raviolky. Pozor, ak nepracujete rýchlo zvyšné cesto vždy prikryte vlhkou utierkou, inak vám vyschne a zničí sa.
-
4
Veľkosť si upravte podľa vlastnej fantázie a chuti. Na každú raviolku dajte kúsok prosciutta, naň navrstvíme plnku a plnku zabalíme do šunky. Čím lepšie plnku zabalíte, tým ľahšie sa vám budú lepiť ravioli.
-
5
Na koniec raviolu, na ktorej je plnka, jemne potrieme na okraji vodou (môžete aj bielkom, ale je to zbytočné) a čo najlepšie ju zlepíme, tak aby sme z nich dostali von vzduch. Je to jednoduché a budete potrebovať len trpezlivosť.
-
6
Raviolky varíme vo vriacej vode so štipkou morskej soli 4-5 minút, podľa druhu múky a hrúbky raviol. Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu