Ravioli so sušenými paradajkami a prosciuttom

Autor receptu: paploska

Opäť jeden chutný taliansky recept. Ak máte čas a chuť tak ho vyskúšajte. Ak nie, tak radšej venujte ničomu inému:-) Chce to trocha cviku a trpezlivosti, ale rodina vaše úsilie určite ocení :-)

4
porcie
120 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Nie je to ťažké, miesenie cesta trvá max. 15 min. Ja ho robievam zo špaldovej múky, ale pokojne ju nahraďte pšeničnou alebo celozrnou -akoukoľvek. Recept je univerzálny a takto robievam všetky typy cestovín. Do múky pridáme celé vajcia a štipku soli. Olivier tvrdí, že soľ nemusíte pridávať, ale ja ju tam dávam :-) a najprv vidličkou zapracujte vajíčka do múky a potom cca 15 min. mieste až dostanete pekný jednoliaty bochník. Prikrytý bochník nechám odpočívať v chladničke pokým si pripravujem plnku. Cesto zabaľte do fólie.
  2. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hustú náplň. (posekané paradajky, parmezán, na hrubo pokrájanú mozzarellu, posekanú bazalku, soľ, čierne korenie a trocha oleja z paradajok)
  3. Pri výbore raviol som si tentokrát pomáhala strojom na cestoviny, funguje svelo, ale musíte si najprv premyslieť aké veľké budete robiť ravioly. Cesto som si rozdelila na 4 rovnaké časti, rukou som si "utľapkala" cesto na hrúbku, ktorú stroj dokáže spracovať a každý kus som prešla od najširšej hrúbky po 5 hr. (nie tú najtenšiu) a každou hrúbkou som prešla cestom 4x. Tento krát som mala veľký odpad, ale už sú z neho rezance do polievky :-) V prípade, že stroj nemáte, vyvaľkajte tenký rovnomerný plát a vykrajujte raviolky. Pozor, ak nepracujete rýchlo zvyšné cesto vždy prikryte vlhkou utierkou, inak vám vyschne a zničí sa.
  4. Veľkosť si upravte podľa vlastnej fantázie a chuti. Na každú raviolku dajte kúsok prosciutta, naň navrstvíme plnku a plnku zabalíme do šunky. Čím lepšie plnku zabalíte, tým ľahšie sa vám budú lepiť ravioli.
  5. Na koniec raviolu, na ktorej je plnka, jemne potrieme na okraji vodou (môžete aj bielkom, ale je to zbytočné) a čo najlepšie ju zlepíme, tak aby sme z nich dostali von vzduch. Je to jednoduché a budete potrebovať len trpezlivosť.
  6. Raviolky varíme vo vriacej vode so štipkou morskej soli 4-5 minút, podľa druhu múky a hrúbky raviol. Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom. Dobrú chuť.