Foto: sracz
Rcp som si zapísal po pamäti, sledovali sme reláciu „Bobby Flay a bitka kuchárov v jeho kuchyni“. S touto ľahkou talianskou omáčkou súťažila jedna Zobraziť celý popisRcp som si zapísal po pamäti, sledovali sme reláciu „Bobby Flay a bitka kuchárov v jeho kuchyni“. S touto ľahkou talianskou omáčkou súťažila jedna šikovná „čučoriedka“ a už na pohľad nám veľmi zachutila. Ravioli, mini pirôžky, s plnkou zo špenátu s ricottou, som mal kúpené, no doma by som ich bez váhania nahradil spišskými pirohami. Teta Margitka ich v Kežmarku, po vyvarení ešte jemne opečie na kuracej masti. No a ja by som ich naviac zalial čerstvou puttanesca omáčkou. Úžasný to chuťový akord!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
20-25 ks purpurové bezkôstkové |
|
300-500 g |
|
1 ml suché |
|
1-2 PL |
|
56 g (ančovičky) |
|
300 g |
|
3-4 PL |
|
2-3 PL strúhaný |
|
Postup
-
1
... Nie, nie, nie je toho veľa a naviac príprava je veľmi jednoduchá; dá sa zvládnuť hneď na prvý raz, no návyk na lahôdku „zušľachtenú“ takouto omáčkou vo Vás ostane zahniezdený raz a navždy, for ever a „na furt“!
-
2
Trošku času zaberie pokrájanie 300 ÷ 500 g „cherry alebo baby“ paradajok na menšie kúsky (¼ ÷ ⅛),
-
3
podobne ako aj 20 ÷ 24 ks purpurových olív bez kôstok (ja grécke Kalamata) na drobno
-
4
do panvice s polievkovou lyžicou olivového oleja (ja som ho vynechal), pridaj semienka feferóniek, konzervu (56 g) sardeliek „anchovies“ aj s ich olejom,
-
5
3÷4´ ich nechaj rozpustiť na konzistenciu horúceho tuku
-
6
a restuj spoločne s drobnými paradajkami, než pustia šťavu; potom pridaj olivy, premiešaj, teplotu pod panvicou zníž na 4. z desiatich stupňov
-
7
a prikryté nechaj dusiť až do zmäknutia; medzitým uvar cestoviny („pasta“)
-
8
keď sa Ti „puttanesca ako spájadlo“ zdá suché, kľudne ho podlej a zmiešaj s troškou vody z varených cestovín
-
9
a po scedení, nie však úplne na sucho, aby sa cestovina šmýkala (nech „čvachtá a na Zemplíne naj šľupči“), ju presyp rovno do panvice s puttanesca omáčkou, hotovým ešte horúcim paradajkovým „sósom“
-
10
premiešaj a a hneď podávaj posypané posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a s parmegiano reggiano cheese; ja som vyvaril Giovani RANA „Spinach & Ricotta ravioli (283 g = 20 ks)“, ale omáčka je univerzálna pre bársaký druh cestoviny, no najlepšie sú tie s dierkou, napr. pene!
-
11
Pripájame sa aj my, to ako ja s mojim krajším JA, k všetkým dobrosrdečným koledníkom s úprimným želaním krásnych požehnaných sviatkov vianočných v tom najužšom kruhu Vašich najbližších. V Novom, 2017 roku, Vám vyprosujeme hojnosť Božej milosti a prajeme pevné zdravie, silné nervy, šťastie (aspoň o kuščik vecej jak v starim ročku, ta ňe!?!), lásku a úsmevy dobroprajných ľudí okolo Vás! … a aby som nezabudol, naďalej vrtké varešky všetkým gazdinkám a gazdiniakom, pod starostlivým „komandýrovaním“ redakcie Varecha.sk!
Krásne Vianoce a šťastný Nový rok 2017 želám :-)