Ravioli alla puttanesca (fotorecept)
	        Autor receptu: sracz
	         
	        
	        Rcp som si zapísal po pamäti, sledovali sme reláciu „Bobby Flay a bitka kuchárov v jeho 
kuchyni“. S touto ľahkou 
talianskou omáčkou súťažila jedna šikovná „čučoriedka“ a už na pohľad nám veľmi 
zachutila. Ravioli, mini pirôžky, 
s plnkou zo špenátu s ricottou, som mal kúpené, no doma by som ich bez váhania 
nahradil spišskými pirohami. 
Teta Margitka ich v Kežmarku, po vyvarení ešte jemne opečie na kuracej masti. No a ja 
by som ich naviac zalial 
čerstvou puttanesca omáčkou. Úžasný to chuťový akord!
| 		  
				  	  
				  	2-3 porcie  | 
				  	  
				  	15 minút príprava  | 
				  	  
				  	25-30 minút tepelná úprava  | 
Postup
- ... Nie, nie, nie je toho veľa a naviac príprava je veľmi jednoduchá; dá sa zvládnuť hneď na prvý raz, no návyk na lahôdku „zušľachtenú“ takouto omáčkou vo Vás ostane zahniezdený raz a navždy, for ever a „na furt“! 
 - Trošku času zaberie pokrájanie 300 ÷ 500 g „cherry alebo baby“ paradajok na menšie kúsky (¼ ÷ ⅛),
 - podobne ako aj 20 ÷ 24 ks purpurových olív bez kôstok (ja grécke Kalamata) na drobno
 - do panvice s polievkovou lyžicou olivového oleja (ja som ho vynechal), pridaj semienka feferóniek, konzervu (56 g) sardeliek „anchovies“ aj s ich olejom, 
 - 3÷4´ ich nechaj rozpustiť na konzistenciu horúceho tuku
 - a restuj spoločne s drobnými paradajkami, než pustia šťavu; potom pridaj olivy, premiešaj, teplotu pod panvicou zníž na 4. z desiatich stupňov
 - a prikryté nechaj dusiť až do zmäknutia; medzitým uvar cestoviny („pasta“) 
 - keď sa Ti „puttanesca ako spájadlo“ zdá suché, kľudne ho podlej a zmiešaj s troškou vody z varených cestovín 
 - a po scedení, nie však úplne na sucho, aby sa cestovina šmýkala (nech „čvachtá a na Zemplíne naj šľupči“), ju presyp rovno do panvice s puttanesca omáčkou, hotovým ešte horúcim paradajkovým „sósom“
 - premiešaj a a hneď podávaj posypané posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a s parmegiano reggiano cheese; ja som vyvaril Giovani RANA „Spinach & Ricotta ravioli (283 g = 20 ks)“, ale omáčka je univerzálna pre bársaký druh cestoviny, no najlepšie sú tie s dierkou, napr. pene! 
 - Pripájame sa aj my, to ako ja s mojim krajším JA, k všetkým dobrosrdečným koledníkom s úprimným želaním krásnych požehnaných sviatkov vianočných v tom najužšom kruhu Vašich najbližších. V Novom, 2017 roku, Vám vyprosujeme hojnosť Božej milosti a prajeme pevné zdravie, silné nervy, šťastie (aspoň o kuščik vecej jak v starim ročku, ta ňe!?!), lásku a úsmevy dobroprajných ľudí okolo Vás! … a aby som nezabudol, naďalej vrtké varešky všetkým gazdinkám a gazdiniakom, pod starostlivým „komandýrovaním“ redakcie Varecha.sk!