Foto: julica
Poloprázdna chladnička zväčša rozprúdi fantáziu, nemohlo tomu byť inak ani pri tomto recepte, i keď jeho chuť vraví opak. Robili sme ho už mnohokrát, Zobraziť celý popisPoloprázdna chladnička zväčša rozprúdi fantáziu, nemohlo tomu byť inak ani pri tomto recepte, i keď jeho chuť vraví opak. Robili sme ho už mnohokrát, časom varenú šošovicu vystriedala naklíčená, obe variácie sú skvelé na hriankach - aj na trávenie.
príprava
Postup
-
1
Prebratú šošovicu dáme klíčiť alebo variť, ja uprednostňujem klíčenie, lebo klíčky sú v tomto období (popri kvasenej kapuste) cenným domácim zdrojom vitamínov, navyše chutia úžasne. Dajú sa kúpiť aj hotové, ale ich klíčenie je veľmi jednoduché: sušenú šošovicu zalejeme vodou a necháme bobtnať celú noc. Potom čistou prepláchanou utierkou vystelieme nádobu alebo plech, vsypeme namočenú šošovicu, rovnomerne ju roztiahneme a zakryjeme koncom mokrej utierky. Takto ju nenecháme odpočívať zhruba do druhého večera, nezabudneme ju aspoň trikrát premyť. Netrvá to ani dva dni a šošovica sa takto krásne ukáže.
-
2
Naklíčenej šošovice bude dosť, výrazne zväčšila svoj objem, tak nám nič nebráni hryzkať túto pochúťku à la mladý hrášok len tak, samotnú. Naklíčenú šošovicu následne zmiešame s kyslou smotanou, prídame koreniny, soľ a med, ochutíme čili, pridať môžeme aj trošku postrúhaného zázvoru, ale nemusí byť.
-
3
Všetko dobre premiešame a ochutnáme - zmes má byť sladko-slano-štipľavá, do nej dokonale zapasuje chuť mladej šošovice. Táto "nátierka" najlepšie vynikne na hriankach, ale aj čerstvom chlebe. Prajem Vám dobrú chuť.
@http ://varecha.pravda.sk/recepty/jarny-salat-mungo-klickami/6071-pouzi.html
@evusik , pekny salat, paci sa mi, ze si radila martinke, ako klicit, a ja som odvahu zacat sama naklicovat sosovicu ziskala zase vdaka jej mungo, lebo tvoj salat som nevidela. pekna retiazka odovzdavania skusenosti :) Ja tymto sposobom klicim psenicu uz velmi dlho, vycitala som to v jednej vegetarianskej kucharskej knihe z 80. rokov a vyhovuje mi, klicky rastu ako dive. Dobru chut vam a vela zdravia
@narianne69 , klicim zatial len sosovicu a psenicu, a dost casto, obe tymto sposobom. Verim, ze sa ti to takto podari, ja som presne ako ty tiez hladala sposob, a s tymto mi klicky vyjdu vzdy.
www.obchodobchodov.sk/produkty/Klicenie_semien/Biomisky_na_kl...
old.ekoobchod.sk/vmchk/drogeria/miska-na-klicenie-semien...
@mischamant , to je zaujímavá procedúra, tuším som počula o nahrievaní ovsa, ale možno sa mi to zdá. ľanové semiačka sú aj super na trávenie, len musia byť narušené, tak som rozmýšľala, či by naklíčené neboli lepšie ako ten dusný prášok z nich. Ďakujem vám baby
Na podporu hnisania (napr.na vredy): ľan.semienka pomenieme, podrvíme a uvaríme vo vode na hustú kašu, necháme trochu vychladnúť a zabalíme do bavlnenej látky, prikladáme na boľavé miesto.
a hádam idem tiež klíčiť šalátik som už robila a je výborný nezaškodí si ho zopakovať, ty si taká pokušiteľka... alebo Varecha je pokušiteľka? no nič idem klíčiť :-)))