Raňajkové variácie s naklíčenou šošovicou

julica - fotkajulica, 18. novembra 2010
Raňajkové variácie s naklíčenou šošovicou
Foto: julica

Poloprázdna chladnička zväčša rozprúdi fantáziu, nemohlo tomu byť inak ani pri tomto recepte, i keď jeho chuť vraví opak. Robili sme ho už mnohokrát, Zobraziť celý popisPoloprázdna chladnička zväčša rozprúdi fantáziu, nemohlo tomu byť inak ani pri tomto recepte, i keď jeho chuť vraví opak. Robili sme ho už mnohokrát, časom varenú šošovicu vystriedala naklíčená, obe variácie sú skvelé na hriankach - aj na trávenie.

10 minút
príprava

Suroviny

1/2  šálky
1
1 pol. lyžica




Postup

  1. 1

    Prebratú šošovicu dáme klíčiť alebo variť, ja uprednostňujem klíčenie, lebo klíčky sú v tomto období (popri kvasenej kapuste) cenným domácim zdrojom vitamínov, navyše chutia úžasne. Dajú sa kúpiť aj hotové, ale ich klíčenie je veľmi jednoduché: sušenú šošovicu zalejeme vodou a necháme bobtnať celú noc. Potom čistou prepláchanou utierkou vystelieme nádobu alebo plech, vsypeme namočenú šošovicu, rovnomerne ju roztiahneme a zakryjeme koncom mokrej utierky. Takto ju nenecháme odpočívať zhruba do druhého večera, nezabudneme ju aspoň trikrát premyť. Netrvá to ani dva dni a šošovica sa takto krásne ukáže.

    Raňajkové variácie s naklíčenou šošovicou - obrázok 1
  2. 2

    Naklíčenej šošovice bude dosť, výrazne zväčšila svoj objem, tak nám nič nebráni hryzkať túto pochúťku à la mladý hrášok len tak, samotnú. Naklíčenú šošovicu následne zmiešame s kyslou smotanou, prídame koreniny, soľ a med, ochutíme čili, pridať môžeme aj trošku postrúhaného zázvoru, ale nemusí byť.

    Raňajkové variácie s naklíčenou šošovicou - obrázok 2
  3. 3

    Všetko dobre premiešame a ochutnáme - zmes má byť sladko-slano-štipľavá, do nej dokonale zapasuje chuť mladej šošovice. Táto "nátierka" najlepšie vynikne na hriankach, ale aj čerstvom chlebe. Prajem Vám dobrú chuť.

    Raňajkové variácie s naklíčenou šošovicou - obrázok 3

Diskusia k receptu

ailuj82
páči sa mi tá naklíčená šošovica. A to ju nechávaš pri izbovej teplote?
jatanika
takúto šošovičku vyskúšam... aj keď ja zrejme varenú, na klíčenie som príliš lenivá :-)
evusik
@julica šošovicu som ešte neklíčila, ja si pravidelne hlavne od jesene do jari klíčim mungo fazuľky, určite to poznáš aj ty... a tie zbožňujem hoci aj len tak samotné.... idem hneď teraz naklíčiť šošovicu... ja nakličujem trochu ináč, ale to hádam nevadí..
@http ://varecha.pravda.sk/recepty/jarny-salat-mungo-klickami/6071-pouzi.html
julica
Ďakujem za komentáre. @ailuj82 , ano, pri izbovej teplote, ukryté v tej vlhkej utierke.
@evusik , pekny salat, paci sa mi, ze si radila martinke, ako klicit, a ja som odvahu zacat sama naklicovat sosovicu ziskala zase vdaka jej mungo, lebo tvoj salat som nevidela. pekna retiazka odovzdavania skusenosti :) Ja tymto sposobom klicim psenicu uz velmi dlho, vycitala som to v jednej vegetarianskej kucharskej knihe z 80. rokov a vyhovuje mi, klicky rastu ako dive. Dobru chut vam a vela zdravia
marianne69
No odkukam ten tvoj sposob klicenia,vyzera jednoducho a dobre,lebo ja som tiez vycitala nejake sposoby,ale nedopadlo to dost dobre a to ma odradzalo.Klicis tak vsetko alebo len niektore druhy???
evusik
@julica tak to je pekné takto si odovzdávať skúsenosti, ja som už klíčila aj na buničine, ale iba raz, lebo sa mi to zamotalo do tej buničiny. Teraz na buničine robím len žeruchu, tá sa strihá takže to nevadí. Asi nie je dôležitý spôsob ale výsledok :-)
michsamant
Najprv strukovinu na asi hodinku namacam, potom scedim, dam do misiek a na noc necham v miske. Na druhy den preplachnem cistou vodou, znova dam do misky a toto opakujem kazdy den, az kym nemam take dlhe klicky, ake potrebuje. Nesmie byt miska v prilis horucej miestnosti, ale ani studenej. V studenej bude slabo klicit a v horucej to zosmradne.
julica
@mischamant , tesila som sa na tvoje komenty, kedze toto jedlo mieri do indie, a nesklamala si ma :) chcem tuu miskuuu! :)
@narianne69 , klicim zatial len sosovicu a psenicu, a dost casto, obe tymto sposobom. Verim, ze sa ti to takto podari, ja som presne ako ty tiez hladala sposob, a s tymto mi klicky vyjdu vzdy.
michsamant
@julica podla mna ti staci obycajna umela miska, ktora sa da zavriet, do ktorej urobis par dierok, aby ta strukovina nezatuchla. Strukovinu namoc na noc ako to robi @evusik rano sced preplachni a uloz do misky s dierkami a nechaj klicit. Kazdy den preplachni cistou vodou. Tieto misky neni su nicim specialne, funguju tak isto v podstate.
evusik
@mi ška super nádoba, ja mám podobné len sú obdĺžnikové, len by ma zaujímalo či sú tie misky na spodu dierkované a tá spodná slúži na odkvapkávanie prebytočnej vody?
julica
Miska, vyskusam v malom mnozstve aj tak, ta navlhcena utierka funguje stopercentne, lebo udrziava konstantnu vlhkost, trochu sa bojim, ze v obycajnej miske bude klickom sucho. Ale vyskusam, mozno im staci voda z toho prvotneho namacania - tak to robim aj ja. Dakujem za radu
michsamant
ano @evusik , presne ako pises...@julica aj s tou utierkou som to citala na nete, takze aj to je urcite spravne. kazdy ako mu to vyhovuje a je lahsie.
julica
Inac dievcata, rozmyslala som nad klicenim lanovych semien, nepoculi ste niekedy o tom?
michsamant
O ich kliceni som nepocula, ale moja svokra, ked bola nasa prva dcerka malicka a mala skaredy kasel, tieto lanove semienka ohriala na panvici, az praskali a skakali na nej, potom ich zabalila do tenkeho platna ako taky bochnicek a take teple (nie prilis horuce!) ich prikladala dcerke na hrudnicek aj chrbatik a fukala do toho smerom jej do tvare, aby sa dcerka toho nadychala....vraj to pri kasli a dychacich problemoch pomaha.
julica
jeej, @evusik , si zlatá, to druhé majú dokonca v živici, tam z času na čas chodievam. Super, veľmi pekne ďakujem.
@mischamant , to je zaujímavá procedúra, tuším som počula o nahrievaní ovsa, ale možno sa mi to zdá. ľanové semiačka sú aj super na trávenie, len musia byť narušené, tak som rozmýšľala, či by naklíčené neboli lepšie ako ten dusný prášok z nich. Ďakujem vám baby
evusik
@mi ška pridávam vlastný recept na kašeľ: 4 polievkové lyžice ľanového semienka zalejeme cca 2 dl horúcej vody. Necháme postáť 2-3 hodiny. Precedíme a osladíme medom. Deti 1 čajová lyžička a pre dospelých 1PL 4-5 krát denne.
Na podporu hnisania (napr.na vredy): ľan.semienka pomenieme, podrvíme a uvaríme vo vode na hustú kašu, necháme trochu vychladnúť a zabalíme do bavlnenej látky, prikladáme na boľavé miesto.
michsamant
@evusik , tu prvu variantu robi moja svagrova :) ja som kedysi nevedela co to je, ked som tie semienka videla, som sa cudovala, ze nejaky zvlastny druh sezamu. v muzovej reci to volaju "owa". mne ta India prospela vo vela veciach, hlavne v tych stravovacich, aj klicit som sa tu naucila :))) @julica tu som nasla celkom dobry clanok a lanovych semienkach, ak by si potrebovala pomoct s prekladom, daj vediet  www.flaxfarm.co.uk/digestion...
michsamant
Ked tu spominame semienka, este ma napadol jeden indicky napoj, kam davaju semienka urciteho druhu Bazalky, volaju ich Tukmaria. Napoj sa vola Falooda a vyraba sa z: mlieka, ruzoveho sirupu, vanilkovej zmrzliny, bazalkovych semien (tukmaria), vermicelli alebo sev, kukuricneho skrobu a vody...neviem presny recept ako na to, lebo som to sama nikdy nerobila. Tu som nasla trosku jednoduchsi recept  www.salkkaaram.com/2008/09/simple-falooda-drink.html...
michsamant
Dufam, ze nebude vadit, ze sme presli trosku na inu temu. Len som myslela, ze by to mohlo byt zaujimave a nieco nove :) @julica kludne to vymaz, ak by si to tu pod receptom nechcela, dobre?
lucylee
no a ja som minule bola v bioobchode a chcela som kúpiť fazuľu pinto, ale poplietla som si názov a kúpila som fazuľu mungo, tak som rozmýšľala, že čo s ňou idem robiť a pozerám varechu a nájdem túto super diskusiu, takže skúsim naklíčiť podľa Vás dievčatá, ďakujem za inšpirácie a rady a @julica pekný recept, páči sa mi...@evusik ten šalát som nejako prehliadla...tiež sa mi páči....
lucylee
no a ja som našla super recept na šalát z nenaklíčenej fazule mungo, tak ho urobím a dám na varechu, ale kúpim ďalší balíček a naklíčim a potom hor sa na recepty z naklíčenej :)
julica
@lucylee , do toho, perfis po tom travi :) mozno by aj mungo dobre chutilo takto, akoze indicky. Na rady dievcat vyssie som skusila prederavit obycajnu misku a, cuduj sa svet, klicky rastu. Hadam nebudu suche, este im dam cas.
michsamant
Naklicila som si sosovicku, lebo ma nalakala @evusik-ina klicko-miska a jej pekne popisany postup ako klicit strukoviny a zajtra vyskusam tento tvoj recept, uz sa tesim.
evusik
@mischamant ja som tento recept hľadala kôli tej debate čo sme tu viedli a fotkám.... takže díky, hneď si ho uložím...
a hádam idem tiež klíčiť šalátik som už robila a je výborný nezaškodí si ho zopakovať, ty si taká pokušiteľka... alebo Varecha je pokušiteľka? no nič idem klíčiť :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia