Raňajkové variácie s naklíčenou šošovicou

Autor receptu: julica

Poloprázdna chladnička zväčša rozprúdi fantáziu, nemohlo tomu byť inak ani pri tomto recepte, i keď jeho chuť vraví opak. Robili sme ho už mnohokrát, časom varenú šošovicu vystriedala naklíčená, obe variácie sú skvelé na hriankach - aj na trávenie.

10 minút
príprava

Postup

  1. Prebratú šošovicu dáme klíčiť alebo variť, ja uprednostňujem klíčenie, lebo klíčky sú v tomto období (popri kvasenej kapuste) cenným domácim zdrojom vitamínov, navyše chutia úžasne. Dajú sa kúpiť aj hotové, ale ich klíčenie je veľmi jednoduché: sušenú šošovicu zalejeme vodou a necháme bobtnať celú noc. Potom čistou prepláchanou utierkou vystelieme nádobu alebo plech, vsypeme namočenú šošovicu, rovnomerne ju roztiahneme a zakryjeme koncom mokrej utierky. Takto ju nenecháme odpočívať zhruba do druhého večera, nezabudneme ju aspoň trikrát premyť. Netrvá to ani dva dni a šošovica sa takto krásne ukáže.
  2. Naklíčenej šošovice bude dosť, výrazne zväčšila svoj objem, tak nám nič nebráni hryzkať túto pochúťku à la mladý hrášok len tak, samotnú. Naklíčenú šošovicu následne zmiešame s kyslou smotanou, prídame koreniny, soľ a med, ochutíme čili, pridať môžeme aj trošku postrúhaného zázvoru, ale nemusí byť.
  3. Všetko dobre premiešame a ochutnáme - zmes má byť sladko-slano-štipľavá, do nej dokonale zapasuje chuť mladej šošovice. Táto "nátierka" najlepšie vynikne na hriankach, ale aj čerstvom chlebe. Prajem Vám dobrú chuť.