Raňajkové palacinky s dusenými jablkami

siuuu - fotkasiuuu, 3. februára 2021
Raňajkové palacinky s dusenými jablkami
Foto: siuuu

Voňavé, nepresladené, svieže a takmer bez cukru. Palacinky robievam skôr výnimočne - ani vlastne neviem prečo. Nikdy som k nim nemala nejaký blízky Zobraziť celý popisVoňavé, nepresladené, svieže a takmer bez cukru. Palacinky robievam skôr výnimočne - ani vlastne neviem prečo. Nikdy som k nim nemala nejaký blízky vzťah. Vždy som tak nejako zo slušnosti zjedla jednu a dosť. Ale túto kombináciu s jablkami som si obľúbila a občas ich pripravím ako sladké víkendové raňajky - aj keď sú takmer bez pridaného cukru. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/02/ranajkove-palacinky-s-dusenymi-jablkami.html

10-12 ks
porcií
15 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Palacinky:
500 ml
220 g (alebo pšeničná)
2 ks
štipka
Dusené jablká:
3-4 ks
30-50 ml
podľa chuti
podľa chuti
1-2 ČL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Palacinky sú klasika - u nás sa robia bez cukru, podľa dlhoročného receptu - zmiešaním mlieka, múky, vajíčok a štipky soli. Gramáž múky a mlieka sa môže jemne odlišovať - podľa toho akú múku použijeme, cestíčko by mal byť skôr redšie ako husté, ale zasa nie vodové (mliekové). Zarobenú zmes nechám tak 20 minút postáť, občas ju premiešam. Palacinky robím na palacinkárni s nepriľnavým povrchom, ktorý mašlovačkou jemne pomastím olejom pred pečením prvej palacinky a potom ako treba, zhruba každú tretiu-štvrtú palacinku, ale iba jemne potriem poolejovanou mašlovačkou - olej neprilievam.

  2. 2

    Dusené jablká si môžeme pripraviť vopred alebo súbežne s palacinkami - podľa toho či chcete podávať studené alebo teplé. Ja mám rada také vlažné. Jablká (lepšie sú jemne kyslasté) očistíme a pokrájame na menšie kocky, dáme do hrnca podlejeme troškou vody, pokvapkáme citrónovou šťavou a udusíme do mäkka - ale pozor, aby sa neuvarili na kašu, musia držať tvar. Na konci pridáme voňavé korenie - ja používam voňavé zmesi, ktorých vôňu milujem (perníkovú, na jablkový závin, davídkovo voňavé korenie) - postačí aj škorica, ale nie je to úplne ono.

  3. 3

    Upečené palacinky potrieme tenkou vrstvou lekváru (najlepšie sa k jablkám hodí domáci marhuľový), zložíme a navrch dáme udusené jablká, posypeme škoricovým cukrom, ja pridávam aj trocha malín (v sezóne čerstvých v zime mrazených) .

Diskusia k receptu

siuuu
@olinecka (4.2.2021 09:48)

Ďakujem krásne ... občas sa mi vydarí aj pekný styling ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia