Foto: folkon
Robil som si včera utopence a samozrejme že mi pár špekáčikov zostalo, a tak ma napadlo, urobím Pytt i panne....tento jednoduchý recept je v Zobraziť celý popisRobil som si včera utopence a samozrejme že mi pár špekáčikov zostalo, a tak ma napadlo, urobím Pytt i panne....tento jednoduchý recept je v Škandinávií veľmi populárny, rýchlo pripravený, variabilný, NEZDRAVÝ ale hlavne pri ňom zužitkujeme aj malé množstvá prebytočných údenín, zeleniny prípadne varených zemiakov.... V obchodoch je pytt i panne dostupné v x mrazených formách rôznych zložení, ja som sa pokúsil o tú najtradičnejšiu receptúru....
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Našiel som v chladničke ešte aj kúsok slaninky, odhadom tak 150g, takže šup ju tam, inak sa pytt i panne zvykne pripravovať zo zbytkov akýchkoľvek údenín, slaniny, šunky, kuracieho mäsa, lososa, prípadne aj z kreviet....je to vlastne taký recyklačný recept, alebo ako som aj niekde tu na vareche čítal príhodný názov ČKD (čo kuchyňa dala) Ako tradičnú zeleninu som použil mrkvu, ale pridáva sa aj hrášok, kukurica, veľmi dobrý je pór atď... Ak pri príprave použijete už uvarené zemiaky, tak trošku zmenia konzistenciu na kašovitú, ale neprekáža to.... Korenie sa takisto používa podľa chuti, ja som sa držal štandartného čierneho korenia a mletej papriky pre krajšiu farbu.... Všetky krájateľné suroviny nakrájame na malé kocky...cibuľu som použil naozaj veľkú, podľa zásady, že cibule by malo byť cca 20% zo všetkých surovín. (Nafotené množstvo som rozdelil na dve časti, jedna išla do mrazáka pre strýčka príhodu.....takže sa nečudujte, že je ďalej v recepte panvica akási prázdna :D ) Je tam odfotená aj jarná cibuľka, tú som neskôr použil do dressingu, ktorý nie je súčasťou receptu, ani sa bežne k jedlu nepodáva, ale mne to takto chutí....
-
2
Takže rozpálime olej na stredne vysokej teplote a začíname s cibuľou....
-
3
Otvoríme okno v kuchyni a pridáme slaninu......všetko smažíme tak do akurát....
-
4
Nasledujú špekáčiky......ja som všetko nechával viac menej len tak osliznúť, ale je bežné že sa Pytt i panne pripravuje v skoro až čiernej, zuhoľnatenej variante.....každému podľa chuti :)
-
5
V bode č.4 po pridaní mrkvy sa mi samozrejme vybila baterka vo foťáku, takže som utekal pre mobil a zachytil až ďalšiu fázu po pridaní zemiakov......všetko smažíme tak do akurát.....
-
6
Zemniaky ako posledný bod nám určia kedy je jedlo pripravené, mali by byť samozrejme mäkké a lahodné.....cca minútku pred koncom prípravy sa pridáva aj soľ a koreniny a všetko sa poriadne premieša
-
7
Hotovo......naložíme na tanier, v strede kôpky urobíme jamku a pridáme žĺtko z vajíčka (slabšie povahy si môžu urobiť volské oko, prípadne vajíčko zamiešať do zmesi ešte na panvici tesne pred koncom prípravy).....a diéta až odzajtra :D Tradične sa podáva s nasekanou petržlenovou vňaťou, kyslými uhorkami alebo cviklou...ja som neodolal nakrájal som si ešte pár cherry rajčiniek, pridal na vrch trošku nasekanej jarnej cibuľky a pár kreviet a spravil som si aj taký rýchly dressing (horčica, kečup worchestrovka, majonéza, jarná cibuľka, soľ, ocot, cukor)
Dal som to sem, aby keď prídete napríklad do Ikey sa najesť (tam pod švédskym názvom Pytt i panna), prípadne nájdete vo svojom obchode mrazený výrobok (myslím že aj na SK dováža Findus) ste vedeli o čo sa jedná ;)
napriek tomu, že na severe je toto jedlo naozaj obľúbené, ja ho považujem len za takú naozaj núdzovku napríklad po veľmi ťažkom dni v práci....